Matbloggen

Ge mig sopprecept!

Hörrni, jag nämnde ju häromveckan att jag skulle få tandställning. Nu på torsdag smäller det (det skulle egentligen smällt för två veckor sen, men jag sköt upp det för att inte behöva ha ont i munnen under hela Guatemala-resan) och jag är lite nervös över hur det ska gå att äta de närmsta veckorna/månaderna. Svårtuggad mat är uteslutet, så jag antar att det kommer bli mycket soppor. Så kan ni inte ge mig recept på era bästa soppor? (Bonuspoäng om de är veganska men det är inget måste, jag kan veganisera det mesta.) 

Som tack får ni här mitt (eller ja, Elsa Billgrens) bästa sopprecept just nu. Synd att det inte går att äta samma sak varje dag. 

PS. Ett ordentligt inlägg om tandställningen (vad, när, hur, varför) kommer snart.

17 Comments

 • Annika

  En bra enkel grej är att köpa miso ielller snabbmiso och göra hemmagjord misosoppa med tofu och valfria grönsaker eller alger.

  Annars gör jag ibland soppa med kokosmjölk, lök, färsk ingefära, thailändsk curry, jalapeños, linser, grönsaksbuljong, morötter, röd och grön paprika, sötpotatis, limejuice och koriander. Svingott men den är lite pysslig att göra. Lika bra att göra en stor sats och frysa om man väl är igång. Man fräser löken, ingefära och jalapeño med thai curry. Sen tillsätter man sötpotatis, linser morötter och paprika samt vätskor. Smakar av med koriander och lime på slutet. Den måste koka rätt länge för att linserna ska bli mjuka – kanske 45 minuter eller mer.

 • Åsa

  Här är min bästa tomatsoppa:
  Hacka lök – en stor eller typ 2 små och
  fräs i en panna i olja.
  Pudra över en msk mjöl,
  häll på 4-5 dl vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar och låt koka upp.
  Tillsätt 2 burkar krossade tomater och låt koka i 15 min.
  Lägg i färsk hackad basilika och smaka av med salt, peppar, honung och tabasco. 1 tsk honung står det i receptet men här höftar jag lite. Det sista man gör är arr man häller i ca 2.5 dl grädde, men den får du kanske byta ut mot något annat då… Kokosmjölk kanske?
  Ibland mixar jag soppan slät och ibland får den vara lite chunky.
  Enjoy!

 • Maja

  Potatissoppa!
  Pumpasoppa!
  Jordärtskockssoppa!
  Svampsoppa!

  Ica/Coop brukar ha riktigt bra recept. Jag är ganska en dimensionell i mina smaklökar när jag lagar mat själv. Gör en stroganoff smakar de liksom korv och tomat osv. Så mitt bästa tips är nog tänk på en ingrediens du gillar googla den+soppa så brukar de finnas bra recept ☺️ Alla fyra ovan nämnda är exempel på detta. Kan såklart rota fram recepten om du vill – med reservation för att dom inte är veganska pga mjölkprodukt men de finns de ju tusen och en växtbaderade ersättare för (iaf här i Sverige)

 • Amanda

  Äter palsternackssoppa med ingefära in this very moment. Superenkel! En lök och valfritt antal vitlöksklyftor, stek i olja och när de är mjuka och goa så häver du på valfri mängd cayennepeppar, spiskummin och kardemumma. Sen lägger du i ett halvt kilo palsternacka och fem cm ingefära som du delat lite på. Häll på en liter vatten och grönsaksbuljong. Koka/sjud tills palsternackan är mjuk, mixa sen. Koka upp med 2 dl mjölk, jag tog oatlys imat så det är ju mer som grädde men funkar säkert med valfri växtmjölk som en kan koka upp. Ät! Ps. Ta inte asmycket cayennepeppar bara för att du får feeling mvh brändimunnen :/

 • Gunnie

  Vi gör ofta pumpasoppa. Nu sist som förrätt till nyår, då vi använde följande ingredienser: butternutpumpa, potatis, mango, gul lök, purjolök, vitlök, grädde, mjölk (går jättebra med kokosvarianter el andra veganska alternativ), grönsaksbuljong, chiliflingor, salt o peppar. Koka ihop och mixa. Det blev jättegott!

 • Julia

  Den här morotssoppan är riktigt god! https://minimalistbaker.com/creamy-thai-carrot-soup-with-basil/

  Jag var först tveksam över det faktum att soppan innehöll jordnötssmör?! men det visade sig att det smakade fantastiskt! God varm som kall 🙂 Har jag ingefära hemma har jag i det också! Tipsar även om bloggen receptet kommer ifrån, innehåller mycket inspiration på både lätta och goda veganska rätter.

  Ps. Haha jag skrattar fortfarande åt bilden på Paul i senaste inlägget där han har Halloween utstyrsel på sig. Jag dör varje gång jag ser den, så himla roligt att han klädde ut sig till dig!

  • Cinderalley

   Är också skeptisk till jordnötssmör, men jag får lita på dig och testa ändå 🙂

   Haha ja, jag har fortfarande så himla roligt åt detta!

 • Ulf

  Butlers Tomatsoppa!
  Den fick du som barn. Och är nog helt vegansk, tror jag:
  Fräs en lök i lite olja, också vitlök om så önskas
  Ner med en burk krossade tomater, fräs ett tag. Späd sedan med en burk vatten. Låt koka ett tag. Krydda efter behag, en buljongtärning, peppar, cayennepeppar, etc
  Efter en stunds kokande, red av med lite mjöl (rör först ut i kallt vatten) och koka en stund till.
  Sedan kan man variera och addera på olika sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *