Vardagsfilosoferande,  Ytligheter

Varför jag skaffade tandställning

För ungefär ett halvår sen skrev jag om hur jag hade gått till en ortodontist för att jag ville skaffa tandställning, men att jag då fick veta att det inte gick, att min överkäke var för trång och att jag skulle vara tvungen att operera munnen först. Det lät ju inte så kul, så jag försökte intala mig själv att jag var ok med att ha sneda tänder resten av livet istället. Men det gick inte. Jag är inte ok med det. Så för några veckor sen gick jag till en annan ortodontist för att få en second opinion och han sa direkt att tandställning inte skulle vara några problem, lätt som en plätt, let’s do it. 

Så nu har jag tandställning. 

Jag fick den installerad igår och idag jobbar jag hemifrån medan jag vänjer mig vid att ha en massa metall i käften. Jag betalade extra för den lite mer diskreta, genomskinliga varianten, men det är ändå inte direkt en smickrande look. Kommer se ut som en förvuxen tonåring de närmsta 18 månaderna. Men tiden går fort. Jag tror att det kommer kännas värt det i slutändan. 

Grejen är att för 10 år sen hade jag inga som helst problem med hur mina tänder såg ut. I Europa har folk sneda, gula tänder utan att någon bryr sig. Men sen jag flyttade till USA har jag gradvis börjat påverkas av de strikta tandidealen här. I princip ALLA amerikaner har kritvita, raka tänder, och har man inte det så skammas man indirekt för det. Strävan efter perfekta tänder känns ganska ofta som den enda grejen hela det här landet kan enas kring. En av mina bloggläsare, som också bor i USA, skrev så här på mitt förra inlägg om detta:

“Min teori har alltid varit att amerikaner är besatta av tänder eftersom de är den ultimata penga- och statussymbolen: det första som ryker när man är arbetslös eller hemlös och det sista man ‘unnar sig’ (för det är så förbannat dyrt med kosmetisk tandvård) när man har börjat få pengar. Riktigt raka vita tänder är ungefär lika mycket statussymbol som Prada eller nåt.”

Jag vill ju egentligen tro att jag är bättre än så här, att jag inser att alla är skapta olika och att vi borde vara nöjda med hur vi ser ut, oavsett vad samhällets ideal säger åt oss. Men det är svårt. Om raka tänder kan få mig att känna mig mer bekväm i min egen kropp så känns tandställning som ett litet pris att betala. Vill dock påpeka att jag bara känner så här om mig själv, det här är mina egna demoner. Jag bryr mig inte om hur andra personers tänder (eller andra kroppsdelar) ser ut och vill verkligen inte bidra till någon annans komplex. Jag blir glad varje gång jag ser någon annan med sneda tänder som inte bryr sig, de personerna är mina hjältar. 

(Bilden ovan: Vår kompis Ace skapade detta mästerverk i onsdags, innan Paul och jag gick och åt vegoburgare som min sista måltid innan jag fick tandställning. Nu är det soppa och lättuggad mat som gäller ett tag framöver. Tack för alla sopprecepten!)

10 Comments

 • Karen

  Känner så igen mig. Bodde nästan 6 år i USA och det sista året jag bodde där föreslog min tandläkare tandställning när jag sa att jag ville ha “healthy teeth”. Så här i efterhand är ju inte raka tänder något som hör ihop med bra tänder (om man inte har väldiga problem) men jag påverkades verkligen av den amerikanska inställningen. Jag är dock såå nöjd med att jag gjorde det och det onda går över väldigt fort. Tyckte det jobbigaste var att hålla rent. Och vaxet är superbra om man får skavsår 🙂 En rolig biverkning var att jag ändrade hur jag rörde läpparna så att det inte skulle synas att jag hade tandställning. Jag tyckte det gick dåligt men har kollegor som aldrig sett det… Lycka till, det kommer gå toppen!

  • Cinderalley

   Jomen det är ju så, folk här likställer raka tänder med hälsosamma tänder. Vilket är knäppt, för jag har aldrig ens haft ett hål, men det är det ju ingen som ser. Har bunkrat upp med vax! Tack för peppen och fint att det fick så bra för dig 🙂

 • Annika

  Hoppas resultaten blir värda investeringen!
  Väldigt snygg sista måltid på bilden! Borde hänga på nåt konstmuseum tycker jag 😉

 • Sherdil

  Hoppas det finns utsikter till att den mer diskreta tandställningen känns ännu mer diskret när du vant dig lite vid den, och att du blir nöjd med slutresultatet. Tandställning är sällan kul medan det pågår, men tiden går ju iallafall.

 • andrea

  MER OM TANDSTÄLLNINGEN! Visa hur den ser ut, hur det känns, osv. Hur länge kommer du behöva ha den? Jag har själv funderat så himla mkt på sådan där “osynlig” vit tandställning men att ha den ett helt år, jag vet inte, fick kalla fötter av det. Kändes så outhärdligt länge. MEN å andra sidan har man nu fina tänder för RESTEN av sitt liv efter det.

  Ja jag vet inte. Peppa mig gärna! 😀

  • Cinderalley

   Min ser ut precis som den här. Ska ha den i 18 månader, vilket låter länge, men jag tror att det kommer gå ganska snabbt. Vet folk som behövde ha tandställning i 3 år, det hade jag nog inte pallat. Än så länge känns det bra, har inte haft några problem alls och det gör inte ont eller så! Skrev ett inlägg om detta för några dagar sen om du orkar leta upp 🙂

 • emma

  jag hade tandställning i sjuan och precis som din tandläkare sa först så var min käke alldeles för trång och de skulle bli tvungna att dra ut tänder innan de reglerade dem, vilket skulle göra att jag för evigt skulle ha gluggar mellan mina framtänder (en av mina värsta skönhetsnojor när jag var yngre, att jag hade gluggar mellan tänderna, nu känns det ju inte alls lika hemskt, men jaja). kommer fortfarande ihåg hur jag, fjorton år och superblyg, ändå stod upp för mig själv och sa att jag vägrade, fanns det verkligen inget annat sätt?

  det visade sig sen att det gick alldeles utmärkt att reglera tänderna utan att dra ut några. det kommer att ömma men heja heja, när det är över har du finfina tänder och om du någonsin har haft en tillstymmelse till tandläkarrädsla kommer den bli som bortblåst eftersom du är där och springer hos tandläkaren titt som tätt.

  • Cinderalley

   Men jeez, att dra ut tänder av kosmetiska skäl känns ju verkligen inte som något tandläkare borde ägna sig åt. Bra att du stod på dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *