Vardagsfilosoferande

Vem jag skulle rösta på i ett amerikanskt val

2018 är valår både i USA och Sverige och jag känner mig extremt stressad av detta. Här är det visserligen “bara” midterm elections och inte presidentval, men det är ändå så sjukt mycket som står på spel. Republikanerna har just nu kontroll över allt: senaten, representanthuset, Vita Huset och högsta domstolen. Men i höst skulle demokraterna rent hypotetiskt kunna ta över majoriteten i åtminstone representanthuset, och det skulle göra stor skillnad.

Jag får ju inte rösta i amerikanska val, trots att det hade varit lätt att välja vem jag skulle rösta på här. I det svenska valet får jag rösta, men där känner jag mig så himla kluven. Har röstat MP i varje riksdagsval sen jag blev myndig, men det känner jag mig inte helt sugen på längre. Så kanske Vänsterpartiet? Eller FI? Skulle hemskt gärna vilja höra hur ni som faktiskt bor i Sverige tänker kring detta.

Jenny frågade i alla fall om jag kunde skriva lite om vem jag hoppas ska ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2020 och varför jag skulle rösta på dem. Så här kommer det. Fyra kvinnor jag gladeligen skulle rösta på om de ställde upp (och jag hade rösträtt). 

Kamala Harris

Kamala Harris är “min” senator här i Kalifornien. Hon har tidigare varit Kaliforniens attorney general (motsvarande justitiekansler) och federal åklagare i San Francisco. Hon är även en av fyra icke-vita kvinnor i senaten (av totalt 100 senatorer……) med en mamma från Indien och en pappa från Jamaica. 

Harris är en stark förespråkare för en human immigrationspolitik, hon är för aborträtt och kvinnors rätt till sina egna kroppar, för LGBT-rättigheter, för strängare vapenlagar, och för en mer seriös miljöpolitik. Hon var också den allra första demokratiska senatorn som gick ut offentligt och sa att hon skulle rösta emot Trumps budgetförslag om det inte gjorde något för att skydda de 700,000 “Dreamers” som kan komma att deporteras om några veckor om inte kongressen gör något. Dreamers är alltså personer som kom till USA som barn till papperslösa migranter och är uppväxta i det här landet. 

Kamala Harris är helt klart en av mina favoritpolitiker i USA, och det här landet skulle skatta sig lyckligt med henne som president. 

 

Kirsten Gillibrand

Kirsten Gillibrand är en demokratisk senator i New York. Hon är en sån politiker som kallas “ambitiös”, vilket ofta är synonymt med “kommer ställa upp i presidentvalet”. En av hennes huvudfrågor har länge varit att kämpa mot sexuella övergrepp inom det militära, och hon var även en drivande kraft i att upphäva “Don’t ask, don’t tell”-lagen som förbjöd LGBT-personer att vara öppna med sin sexuella läggning i det militära. 

I övrigt tycker Gillibrand och jag ungefär likadant om det mesta. Hon är för socialiserad sjukvård, jämställdhet, aborträtt, striktare vapenlagar, etc. Jag har lyssnat på en del intervjuer med henne och tycker att hon verkar väldigt sympatisk. 

Lite kuriosa: Gillibrand valdes till senator efter att Barack Obama nominerade Hillary Clinton, som var en dåvarande senator i New York, till sin Secretary of State. 

 

Tammy Duckworth

Jag har börjat få mer och mer respekt för Tammy Duckworth (senator i Illinois) på senaste tiden efter att hon har blivit en av Trumps mest frispråkiga kritiker (hon kallar presidenten för “Cadet Bone Spurs” eftersom han slapp undan militärtjänstgöring i Vietnamkriget genom att skylla på “bone spurs” – benutskott? knölar? – i foten). Duckworth själv är en före detta helikopterpilot som förlorade båda benen i en granatattack i Irak. Hon är även den första amerikanska kongressledamoten född i Thailand, och i april kommer hon bli den första senatorn som föder barn medan hon sitter i senaten. Då kommer hon för övrigt att vara 50 år gammal. B-A-D-A-S-S.

I övrigt så är hon pro-choice, för LGBT-rättigheter, för Obamacare, för striktare vapen- och miljölagar. Ni vet, det gamla vanliga.

 

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren (senator i Massachusetts) har länge varit en av de mer öppet progressiva medlemmarna i USAs kongress, och det ryktades om att hon skulle blivit Bernie Sanders vicepresident om han hade vunnit förra valet.

Jag tvivlar på att hon kommer ställa upp i presidentvalet 2020, men jag har med henne på den här listan ändå eftersom hon helt klart skulle få min röst. Warren är för aborträtt, för legalisering av marijuana, för socialiserad sjukvård, för striktare vapenlagar, etc. Hon är även en stark förespråkare för att höja skatten för höginkomsttagare och göra det lättare för folk att ha råd att plugga på universitet. Så sjukt egentligen att allt detta ses som “extremvänster”-åsikter i det här landet. 

 

***

Okej, det var lite kort om mina favoritkandidater. Ingen av dem är perfekt och jag håller såklart inte med dem om allt, men jag tror ändå att alla dessa kvinnor skulle bli helt strålande presidenter. Några frågor på detta?

8 Comments

 • Hanna

  Du nämner att Elisabeth Warren är för legalisering av marijuana. Är det något du ser som positivt eller inte, kan du göra ett inlägg om detta?

  • Cinderalley

   Ja, det är absolut något jag ser som positivt, jag tycker att marijuana ska vara lagligt. Vilket det redan är i Kalifornien och i flera andra delstater. Kan definitivt skriva ett inlägg om detta!

 • Ulf

  Intressant o spännande lista. Tammy Duckworth går ju bort som presidentkandidat eftersom hon inte är född i USA men till kongressen går det ju
  Skönt att det även verkar finnas vettiga politiker där.
  Här hemma blir det svårare…

  • Cinderalley

   Sant, men det verkar samtidigt inte finnas någon i amerikansk politik som bryr sig om normer och regler längre, så vem vet. Enligt Trump är ju Obama född i Kenya såattehh.

 • Sara

  Intressant! Personer vi sällan eller aldrig kan läsa om här, det är ju mest toppkandidaterna som blir bekanta. Kul att läsa att det finns alternativ även i landet vi alla nästan gav upp om en stund… Tack!

  • Cinderalley

   Det finns absolut alternativ! Om inte annat så är det BETYDLIGT fler kvinnor och minoriteter som har börjat ställa upp i både lokala och nationella val sen Trump tog makten, och det är ju extremt positivt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *