Vardagsfilosoferande

USA borde vara ett avskräckande exempel

I år är det valår i både USA och i Sverige. I USA får jag inte rösta och i Sverige vet jag inte vad jag ska rösta på, men just nu ser jag många läskiga paralleller mellan båda ländernas politiska klimat.

SD är näst största parti i senaste mätningarna. I USA har vi haft en populistisk rasist som president i knappt två år, och han har redan lyckats nedmontera så mycket av USAs demokratiska värderingar att det här landet numera är på väg käpprätt mot konstitutionell kris och wannabe-fascism.

Här har motrörelserna — de som propagerar för bättre sjukvård, en mer human flyktingpolitik och mindre kaos och korruption — i alla fall lyckats växa sig tillräckligt starka för att det ska gå att hoppas på en ”blue wave” i höstens midterms, dvs att det finns en chans att Demokraterna tar tillbaka representanthuset. Men tills dess kan Trump och hans lakejer ohindrat fortsätta att inskränka aborträtten, ta ifrån människor deras sjukförsäkring, spärra in flyktingbarn under fängelseliknande förhållanden, sprida rädsla och hat, hylla diktatorer och starta handelskrig med Kanada.

USA är i totalt politiskt kaos just nu, och jag är så enormt rädd att samma sak kommer hända i Sverige. Det blir ju så här när ett gäng narcissistiska extremhögerideologer med en rasistisk och kvinnofientlig agenda försöker driva ett land.

Så, vad kan vi göra för att förhindra detta? Jag gjorde Expressens valkompass för några veckor sen och fick de här inte helt otippade resultaten. Det lutar nog åt att jag taktikröstar på Vänsterpartiet, men jag känner mig fortfarande kluven. Vad röstar ni på, och varför?  

19 Comments

 • MM

  Jag känner som du, lätt panik, vanmakt och illamående. Förra valet ”taktikröstade” jag S i riksdagsvalet (och FI i kommun och landsting ) fast hjärtat lutar V eller FI. Ångrar det djupt nu, utan överdrifter. S har liksom varit min safe zone. Jag är uppväxt på åttiotalet med allt vad det har inneburit av social trygghet och välfärd . Det var inte perfekt men det var något som hade hjärta. Jag har liksom tänkt att S är trygga, att dom jobbar för alla men har mer makt och handlingskraft än tex V pch FI men med facit i hand känner jag efter denna mandatperiod att jag uppriktigt saknar Reinfeldt och Co trots att jag aldrig röstat blått och antagligen aldrig kommer. Det fanns ändå ett motstånd och en ryggrad där. Jag är ännu inte säker men tror min röst hamnar hos V i år.

  • Cinderalley

   Ja, är så himla besviken på både S och MP. Jag har röstat på Miljöpartiet i alla val sen jag blev myndig, men det känns inte alls rätt nu.

 • Anna Nio

  Jag kommer nog också taktikrösta på nåt större parti, antagligen S, men jag har ingen stark koppling till något av partierna, eftersom alla delvis har åsikter som jag inte delar själv. Jag vill i teorin rösta på MP, eftersom jag vill att det ska finnas folk som kämpar för miljön på en plats där de faktiskt kan göra nånting också. Men jag tycker de har varit så struliga under en längre tid, samt att det ju tyvärr inte finns en chans att just de skulle vinna valet heller, och I’ll be damned om jag tänker sitta och se på när SD vinner. Det FÅR INTE HÄNDA.

  • Linda

   Jag håller med dig fullständigt. Gillade Reinfeldt et al trots att de är M, och tycker S gör ett uselt jobb nu. Ena dagen det, andra dagen tvärtom och allt känns totalt ostyrt. Kommer också taktikrösta, så för första gången i mitt liv kommer jag rösta mot något istället för för något.

  • Cinderalley

   Tror absolut att Miljöpartiet är viktiga, men ja, det känns verkligen som att de har svikit både sina värderingar och väljare de senaste åren.

 • Pernilla

  För mig blir det utan tvekan V, i min mening det enda partiet som faktiskt fortsätter stå upp för helt jäkla grundläggande mänskliga värderingar. Det ser ju även ut som att fler kommer välja V, vilket förhoppningsvis gör att de får större inflytande än nu. Men det här valet ger mig kalla kårar, utvecklingen är helt horribel.

  • Cinderalley

   Jag har aldrig röstat V tidigare, bara MP och FI, men nu känns det ju nästan som det enda vettiga partiet kvar i riksdagen!? Håller med dig om allt.

 • Fia

  Jag röstar V, med hjärtat. Läser partiprogrammen för en handfull partier varje valår (försökte med Moderaterna i år men alltså.. nej, någon jävla måtta får det vara på jag ska utsätta mig för), men det landar alltid i att jag känner mig närmast V. Jag hoppas att de växer och får större möjlighet till inflytande efter valet, men jag tror inte att de hamnar i regeringsposition. Minst dåligt av alla dåliga sannolika möjligheter efter det här valet är väl att Centern går ihop med Sossarna. Säga vad man vill om Centerns politik i övrigt, men de tar ju stark ställning mot rasism i alla fall och kan förhoppningsvis vara med och påverka mer där. Och även om sossarna är moderaterna light numera, är det trots allt inte fullblodsmoderater än. Men ja, skulle de gå ihop med C skulle de såklart dra sig ännu mer från vänsterpolitiken. Nej usch. Blir fan bara deppig av detta.

  • Cinderalley

   Har tänkt en del på detta också, speciellt eftersom Demokraterna i USA i princip är liberala, och jag skulle ju rösta på dem utan att tveka. Men att rösta på Centerpartiet? Näe, där går verkligen gränsen. Det blir nog V för mig också.

 • Ingrid

  Jag röstade FI både 2010 och 2014 men nu känns det (tyvärr!) som att det är en bortkastad röst om partiet inte sitter i riksdagen. Min röst gör tyvärr ingen nytta på FI just nu, tycker att det är viktigare att rösa på de partier som kan vara en motvikt till SD i riksdagen. Så det lutar åt V samtidigt som jag börjar oroa mig lite för MP. De kan ju ligga på gränsen och frågan är om man ska stödrösta på dem istället så de får vara kvar i riksdagen? För det är också superviktigt tycker jag, även om de fått ta mycket skit på sistone.

  De borgerliga partierna har dessutom sämst miljöpolitik enligt Naturskyddsföreningen, om nu någon har missat det:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/stor-miljopolitisk-analys-av-mandatperioden-lanseras

  • Cinderalley

   Håller med dig och har själv röstat MP i riksdagsvalet och FI i kommun och landsting tidigare. Men det är väl lite här jag också är kluven – skulle hellre rösta V men vill inte att MP ska åka ur även om det känns som att de har svikit många av sina värderingar (speciellt iom flyktingkrisen).

 • A

  V, eftersom jag tror att en vettig skattepolitik löser de flesta problem. Det är ju ingen slump att högerextremismen växer när klasskillnaderna ökar. Dessutom känns V pålitliga. De vänder inte kappan efter vinden utan står för vad de står för, oavsett om det gynnar dem i dagens populistiska klimat eller ej.

 • Emma

  Jag stödröstade också på S förra valet men känner mig som så många andra djupt besviken. Jag vill också rösta Fi men det känns ju tyvärr som en bortkastad röst. Jag velar mellan MP och V, men det blir nog V den här gången, hjärtat har alltid klappat för V.

 • Helen

  wiiii…..ni verkar ha sån KOLL. Jag känner mig som en vilsen tonåring trots att jag fyller 50 nästa år 🙂
  Känner att jag måste läsa på lite innan jag ens närmar mig en vallokal…

 • Frida

  Blir helt klart taktikröstning, med målet att minska SD:s inflytande. Tänk om Åkesson får flest röster? Så besviken på nuvarande regering, men är ändå rädd för nya M och Kd och deras flirt med SD. Funderar därför på Miljöpartiet el V då jag tänker att de behöver komma över spärren om vi ska ha en chans för en S-regering. Som jag eg inte vill ha. Utan bara är mitt minst dåliga alternativ. För i regeringsväg ser jag inte ngt bra alternativ egentligen. Hade kunnat tänkt mig Centern men tyvärr inte pga alliansen. För att motverka SD tror jag dock att det viktigaste är att rösta på ngt av de små partierna som annars riskerar att hamna under spärren, och då blir ju indirekt de 3,5 procenten el vad partiet hade röster som ger relativt större inflytande till de övriga partierna (inkl SD).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *