Irritationsmoment

Vad är ens poängen med att bry sig om miljön när allt ändå är på väg åt helvete?

Jag vill skriva mer om miljöfrågor eftersom det är något ni efterfrågar och något jag personligen bryr mig om, men jag brukar undvika det ändå för att det är så jäkla deppigt.

Kalifornien står i lågor, som det alltid gör så här års, men det blir verkligen bara värre och värre. Just nu brinner den största skogsbranden i Kaliforniens historia norr om San Francisco, plus ett flertal andra gigantiska bränder som är bland de största någonsin. Det blir varmare och varmare, på ett påtagligt sätt—och inte bara här, som ni som har bott i Sverige den här sommaren vet. 

Samtidigt har vi en klimatförnekande president och administration som aktivt jobbar för att riva upp miljöskyddslagar. National Geographic har en uppdaterad lista över allt Trump har gjort eller försökt göra för att sabotera USAs miljöarbete, från att gå ur Parisavtalet till att försvaga skyddet för utrotningshotade djurarter. Kalifornien är den delstat i USA som har absolut striktast miljölagar, men nu försöker Trump-administrationen ändra på det också

Allt det här är ju helt åt helvete, men jag upplever samtidigt att det speglar USAs miljömedvetenhet i stort. 

För mig som mest följer med i svenska diskussioner via internet känns det som att alla pratar om att minska sitt flygande just nu. Så fort valfri storbloggare bloggar om sin semester fylls kommentarsfältet av skuldbeläggande kring flygresor. Det är väl bra (att dra ner på flygandet alltså, inte att skuldbelägga främlingar på internet). Men jag tänker väldigt ofta att det miljöarbete som görs av medvetna svenskar helt kommer att utraderas av USA. Det här är ett gigantiskt land och folk bryr sig liksom inte om miljön? Inte tillräckligt för att ändra sina egna vanor i alla fall. (Nu generaliserar jag förstås, det finns ju många människor och organisationer som gör helt fantastiska saker för miljön, men de är garanterat i minoritet.)

Även icke-flygrelaterade frågor är mycket knepigare här. Med undantag för vissa storstäder (typ NYC) så är det till exempel nästan omöjligt att ta sig runt i amerikanska städer utan bil. Det är social accepterat att slänga typ glas och batterier i vanliga soporna. Och det äts jättemycket kött. 

Men även OM gemene amerikan plötsligt blev miljömedveten så känns det ändå ganska hopplöst nu när Trump vill gå tillbaka till energiförsörjning genom olja och kol och sälja ut nationalparkerna och alltid, alltid sätta ekonomiska intressen framför planetens intressen.

Jag tror ärligt talat inte att mina egna val gör någon skillnad över huvud taget, just eftersom USA som land jobbar så hårt på att motverka allt som är bra för miljön. Det är ju verkligen åt helvete, inte minst för resten av världen som inte har röstat fram den här hemska administrationen men som ändå kommer att drabbas av konsekvenserna. 

DEPPIGT, sa ju det. 

10 Comments

 • Olle

  Jag känner igen hopplösheten även här i Schweden, vi lever som det vore 4 jordklot, måste va sjukt som fan i USA. De som inte vill satsa på miljön säger tyvärr så i Sverige att “vi är så små så det spelar ingen roll” allt för att kunna konsumera utan dåligt samvete. Klart man ska försöka göra klimatsmarta val om man har möjlighet, men stora majoriteten i världen har inte råd att köpa ekologiskt och organiskt. Och tro fan att många företag ser det det som målmedvetet säljarknep bara för att få bättre betalt av de privilegierade. Det är bara business. Storföretagen bryr sig inte ett skit eftersom de inte har något samhällsansvar. De som äger aktiebolag kan inte dömas eftersom de inte är “juridiskt ansvariga” och deras representanter i parlamenten döms aldrig heller.

  Det är helt klart ett systemfel och inget som kan eller bör belastas på individen även om såklart varje person kan göra skillnad. Kapitalismens inre funktioner kräver att ekonomin hela tiden måste växa. Den totala konsumtionen måste således öka i all evighet, likaså den totala befolkningsmängden samt det totala skuldberget till bankerna som skapar pengarna. Detta kräver oändligt mycket med naturresurser vilket inte existerar eftersom vi bor på en ändlig planet. En planet som redan i dagsläget förstörs i en katastrofal takt. I takt med att naturen dör så kommer även djur och i förlängningen människan att dö.

  Utöver detta dör 20 miljoner människor varje år för att de inte har tillgång till vatten, mat och enklare mediciner och varor trots att det finns massvis av resurser att fördela. Över 4 miljarder människor lever i fattigdom, hälften av alla världens människor. För att inte tala om de oändligt många krigen och ekonomiska kriserna som bara kommer att bli fler ju större brist och konkurrens det blir om naturresurserna i framtiden.

  Men en annan framtid är möjlig, en framtid där ekonomin ägs gemensamt och planeras demokratiskt. På så sätt kan man fylla alla människors grundläggande behov och genom demokratiska beslut styra produktionen mot ett hållbart samhälle där de privata allsmäktiga giriga miljöförstörande storföretagen är ett minne blott. Se diagrammet vilket land som råkar vara världsledande i denna kategori!

  https://i.stack.imgur.com/8LN59.jpg

 • Elin

  fast om alla ger upp, då är det ju helt och hållet ute?
  Jag försöker göra så gott jag kan, se på goda exempel som jag kan ta inspiration av, till exempel zero waste rörelsen som jag tar inspiration av i deras miljöjobb att jobba mot att återanvända så mycket som möjligt, alla hjältar som utvecklar ny teknik. Det finns så mycket bra exempel så hoppet är inte ute.
  fick precis upp nyhetsmorgon där de diskuterar klimatsmart teknik, så otroligt intressant! Alla kan inte göra allt, men alla kan göra nåt 🙂

   • Elin

    förstår dig till fullo! varför ska jag när allt redan går åt helvete. Men jag försöker fokusera bort det.
    När jag var i Seattle förra våren så blev jag väldigt glad, en stat som verkligen kämpade för att göra miljöarbete. Där var det inte en SUV så långt ögat kunde nå, folk tog hand om sina parker och det sopsorterades mer än här hemma i Sverige. Fokus på de bra sakerna. Man ska göra så gott man kan och det är en start nog 🙂

    • Cinderalley

     Ja, storstäderna speciellt på väst- och östkusten gör nog i allmänhet ett ganska bra jobb med miljöarbete. Det är i vanlig ordning resten av landet som har lite andra prioriteringar… Men håller med, det är bättre att fokusera på det positiva, jag jobbar på det 🙂

 • nina

  Och även om det du gör tyvärr vägs upp av att USA gör dåligt, sett på det privata planet kanske du kan inspirera din närmaste omgivning att ändra sitt beteende. Då har det fört till något gott och ett bättre utgångsläge den dag fler börjar ändra sej, även i USA.

  • Cinderalley

   Absolut. Min närmaste omgivning är tack och lov redan ganska medvetna om sånt här. Men det går väl alltid att nå ut till fler.

 • Annak

  Jag har inte kollat upp fakta kring detta men just vad gäller långväga semester-flygningar har jag det intrycket att detta är vanligare bland svenskar än amerikaner. I USA har man inte lika mycket semester, i Sverige är det inte ovanligt med 4 veckor semester varje år och att man då reser långt hela familjen, typ till Asien, USA, Australien. Kan som sagt ha fel.

  • Cinderalley

   Jag tror absolut att det stämmer, att svenskar reser mer än amerikaner. Per capita alltså. Men sen får man väl också jämföra Sveriges knappt 10 miljoner invånare med USA:s 325 miljoner…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *