Det ofattbara

Att bo i ett splittrat land byggt på hat

Jag har haft så mycket ångest på sistone, det är därför det är så tyst här. Mycket har att göra med valet häromdagen, så det är skönt att det är över (och att Demokraterna vann representanthuset). Men jag har för första gången på 10 år börjat känna att det här kanske inte är ett land jag vill bo i. 

Mitt eget liv är så nära perfekt det bara går. Och ändå har jag den här krypande ångesten som inte försvinner.

Det är dels för att USA styrs av korrupta, lögnaktiga, maktgalna rasister som jobbar aktivt för att förstöra miljön och ta ifrån miljoner människor rätten till sjukvård och att behandlas lika oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, osv. Att regeringen använder skrämselpropaganda och rena lögner för att vända människor mot varandra. Att presidenten kan säga och göra vad han vill utan att hållas ansvarig. 

Och dels insikten att så många människor stödjer detta. 

Jag vet inte om jag vill bo i ett land där ungefär halva befolkningen tycker att den andra halvan inte förtjänar tillgång till sjukvård, och där det är helt normalt att arga vita män med maskingevär regelbundet går in i kyrkor och skolor och yogastudior och skjuter ihjäl en massa människor. 

USA har alltid varit ett splittrat land. Dels på grund av tvåpartisystemet, och dels på grund av de stora ekonomiska och demografiska skillnaderna mellan storstad och landsbygd. Men sen Trump blev president har det blivit enormt mycket värre. Så mycket hat och så mycket våld. 

Det är så jävla deprimerande. 

4 Comments

 • Helen

  Usch, känner med dig! Till och med jag som inte är så värst politiskt intresserad (som jag sagt innan) blir svårt provocerad
  av den så kallade presidenten. Borde han ens få titulera sig så? Det han håller på med har inget med presidentskap att göra.

 • CC

  Det går ju inte en dag utan att den där pajasen ställer till med elände….
  Förstår din oro, för jag får ont i magen här borta emellanåt.
  Hur går dina tankar om var du skulle kunna känna dig trygg o lugn?

 • CC

  Vi var förresten i gruvområdena i PA och hälsade på ett par (som vi endast träffat via några rader på IG tidigare!).
  De berättade om hur deppigt det är där och mycket missbruk pga jobben försvinner o där pajasen lovade vitt o brett, men inget händer.
  Alla vi träffat frågar vad vi tycker om presidenten. Tycker det är jättejobbigt att diskutera innan jag vet vilken sida de står på…
  Men det är tack o lov bara promille av de vi träffar som röstat för honom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *