Drömhuset

Högar med böcker och en spritvagn

Så här såg det ut i vårt vardagsrum bara för några dagar sen. Överfulla bokhyllor och högar med böcker överallt (det ser likadant ut på mitt nattduksbord), plus en dammig drinkvagn vi aldrig använder. 

Eftersom vi hade långhelg och jag bara var hemma och latade mig i fyra dagar tänkte jag att det var dags att snygga till det här hörnet en smula. Så efter en tripp till Ikea (för andra dagen i rad) och Target ser det numera ut såhär:

Fler bokhyllor! Inga random högar med böcker. Dessa är dock redan så pass fulla att jag inte vet vad jag ska göra med de (i skrivande stund) 16 böcker jag har i sovrummet när (om) jag läser ut dem. Men tänker att vi kanske har köpt hus tills dess, och då kan böckerna få bo i ett eget rum. Om vi har tur. 

Jag la förresten upp en bild på detta i mina Instagram-stories och en kompis kommenterade att hon vill komma och färgsortera min bokhylla. Jag fattar inte riktigt grejen med att färgsortera böcker? Ja, det blir fint, men hur hittar man vad man letar efter?

Jag vill till exempel att alla böcker av samma författare ska stå tillsammans. Nu är det dock den enda sorteringen jag har. Borde väl alfabetisera. Men det får bli när vi har hus. Då tänkte jag även skeppa hit alla mina gamla böcker som de senaste 10 åren bara har stått och samlat damm i min pappas källare.

Och spriten? Den bor numera här, på en betydligt mer diskret drinkvagn från Ikea. 

9 Comments

 • Anna N

  Snyggt! Nej tack till färgsortering. Det handlar ju inte om litteratur, bara att nån “estet” fått för sig att allt måste vara ordnat på ett visst sätt. Klart man vill ha samma författares böcker tillsammans?
  KramAnna N

 • Ulf

  Mycket snyggt!
  Klart att böckerna ska stå i bokstavsordning på författare. Hur hittar man annars? “jag vill läsa en gul bok idag” eller?
  Är du säker på att du vill ha alla böckerna från källaren? Jag kan stoppa dem i en container om du vill…

 • Anna Nio

  Jag sorterar mina böcker efter genre, och såklart författare _inom_ genren också. Detta för att jag oftast är sugen på nån viss typ av bok när jag ska välja nåt nytt att läsa, är sällan sugen på just den där boken eller nåt av just den där författaren. Min man har haft oerhört svårt att acceptera denna ordning, men eftersom jag har mer böcker än han, och dessutom är mer envis, så har vi böckerna på mitt sätt. 😀 Filmerna är sorterade på samma sätt, och allt enligt personliga, godtyckliga kategorier, förstås (high school, postapokalyps, feelgood, osv).

 • Helen

  Vågar knappt säga det men våra böcker är färgsorterade……till makens stora förtret. Han är liksom mer inne på din linje 🙂
  Jag föll för det estetiska och är lite mer tjurig än honom så därför har vi böckerna på mitt vis!

   • Helen

    blir ju så att man noterar färgen på boken när man sätter den i hyllan och sen gäller det bara att komma ihåg. De enda böcker som inte är färgsorterade är mina Elvis-böcker. Men de har å andra sidan en helt egen bokhylla…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *