Litteraturbloggen

Solange och mitt förflutna som pretentiös litteratursnobb

En gång i tiden pluggade jag litteraturvetenskap på Stockholms universitet och rörde mig i pseudo-intellektuella kretsar på internet. Jag var besatt av författaren Willy Kyrklund och skrev både min b- och c-uppsats om hans böcker. Sen dess hade jag inte läst något av Willy K på flera år, tills häromdagen när jag bestämde mig för att läsa om Solange

Läste ut den igår kväll och hade en nästan fysisk reaktion där jag slungades tillbaka i tiden till ca 2005. Mitt bloggarkiv är fullt av extremt pretentiösa inlägg som jag knappt kan läsa utan att ha skämskudden framme. Men några guldkorn också. När Willy Kyrklund dog för 10 år sen skrev jag denna hyllning:

Jag har ständigt huvudet fullt av dina ord, kanske fler av dina än mina egna. ‘Alla ord, när handling fattas, äro dåraktiga och tomma’ skrev du i Polyfem förvandlad och så väl det sammanfattar tanken på att skriva något som gör dig rätta. Allt jag vill säga har du redan sagt. Ingen har någonsin betytt mer för mitt förhållande till ord, språk, litteratur, filosofi, läsglädje, inspiration och skrivkramp.

Saknar att känna så starkt inför en författare, eller litteratur i allmänhet för den delen. Att läsa om Solange påminde mig om den känslan. Här är förresten en recension jag skrev om den boken på Dagens Bok år 2005, när jag var 19. Tycker att den är rätt fin, trots att jag använde formuleringar som denna: “Willy Kyrklunds i det närmaste minimalistiska prosa – stundtals abstrakt svävande men alltid lika vacker – ger berättelsen en vitalitet som är lika gripande aktuell trots att det har gått ett halvt århundrade sedan den skrevs.” Som sagt, skämskudde.

Bonus-bild på mig som pretentiös nittonåring:

8 Comments

 • Emelie

  Men alltså åh, vad roligt att läsa detta! Hade ingen aning och känner verkligen igen mig. Jag läste till och med latin för att kunna vara ÄNNU mer pretto!

  Jag skrev mina litt. vet. uppsatser om moderna versioner utav Bröderna Grimma sagor. Kul ämne men är rätt glad att jag inte har kvar uppsatserna pga skulle definitivt också behöva ta fram skämskudden ☺️

  Känner igen mig i det där med läsglädjen också, har alltod läst MYCKET men sen började jag jobba heltid och fick tre barn varav två supertätt så känner ofta stt jag verkligen saknar läsningen och förmågan att verkligen försvinna bort och helt uppslukas i en bok.

  Lång kommentar om typ ingenting nu men har du läst Shirley Jackson? Hon är min Willy Kyrklund. We have always lived in the Castle är min favorit, ett gotiskt famijedrama med en väldigt opålitlig berättare. Haunting of Hill House är den läskigaste bok jag (och Neil Gaiman/Stephen King/etc) någonsin har läst (netflix serien är också bra men inte lik boken alls). Hennes noveller är också helt underbara!

  • Cinderalley

   Hahaha! Jag hade storslagna planer på att läsa antik grekiska så jag kunde läsa typ Euripides och Odysséen på originalspråk. Så förstår dig.

   Har ej läst Shirley Jackson men ska verkligen kolla upp nu! Tack för tips 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *