Vardagsfilosoferande

Tänk om jag får rösta på Kamala

För ungefär ett år sen fick jag frågan om vem jag hoppades skulle ställa upp i nästa amerikanska presidentval, och varför jag i så fall skulle rösta på dem. Jag skrev ett inlägg där jag listade fyra personer jag gärna skulle rösta på, och nu har TRE av dem gått ut och sagt offentligt att de kommer ställa upp i nästa års val: Kamala Harris, Kirsten Gillibrand och Elizabeth Warren. 

Det är visserligen ca 10 andra personer som också sagt att de tänker ställa upp i valet som presidentkandidater för det Demokratiska partiet och fler lär dyka upp inom de närmsta veckorna. En bra (?) grej med Trump är att han i alla fall verkligen har motiverat alla sina motståndare att göra allt de kan för att han inte ska bli omvald.  

Jag tror och hoppas dock att Kamala Harris, som är en av två senatorer här i Kalifornien, har en bra chans att ta hem den Demokratiska nomineringen. Och om allt går som det ska med min medborgarskapsansökan bör jag ha rösträtt precis i lagom tid för att kunna rösta på henne i nästa års primärval. Vilken grej, va? 

(En brasklapp för att Kamala, precis som alla politiker, är långt ifrån perfekt och att mina åsikter egentligen ligger långt till vänster om både hennes och det Demokratiska partiets mer liberala syn på saker och ting. Men tror ändå på att ändra systemet inifrån, och att välja vilken som helst av ovanstående personer till president skulle vara en himla bra start.)

9 Comments

 • Sara

  En fundering som en vän lyfte när vi pratade om Trump och hans elände var ifall en kvinna verkligen kan utmana honom om presidentposten? Missförstå mig inte, helt för det! Men skulle det inte vara ”smartare” att välja en vit man som demokratisk utmanare, för att en stor del av amerikanska folket är mer benägna att köra på vita mannen-spåret? Känner mig cynisk och deppigt att tänka så men vad tror du? Är det fördomsfullt att tänka så om amerikanare? För några veckor sen var det ett gäng artiklar här i Sverige om att Trump troligen blir omvald pga att det inte finns ngn tillräckligt stark utmanare. Om du vill hade det varit intressant att läsa vad du tror krävs för att Trump inte ska bli omvald, om USA är redo för en kvinnlig president och ifall Trump kan bli omvald bara för att det är tradition att omväljas (vilket en del av nyhetsrapporteringen här hemma pekar på). Hoppas du förstår vad jag menar. 🙂 Tycker så mkt om din blogg och dessa politiska inlägg, ger perspektiv. Lätt att sitta här hemma och förfasas på sin höga dalahäst.

  • Olle

   Det roliga var ju att Bernie var den enda som faktiskt hade högre opinionssiffror än Trump, i en 1-on-1 vote. Men ändå så var de tvungna att ta Hillary.. xD

   • Cinderalley

    Sara: Tack för den här kommentaren! Jag har mycket att säga om detta, så jag tänker att jag svarar i ett eget inlägg om det är ok.

    Olle: Du får ursäkta, men jag är så jäkla trött på Berniebros som tjatar om detta. Hillary vann the popular vote. Hon fick 3 miljoner fler röster än Trump. Hon var rätt kandidat.

    • Olle

     Det är sant att hon fick fler röster men det räckte ju inte ända fram. Tycka vad man vill om det amerikanska valsystemet men man måste förhålla sig till verkligheten. Opinionssiffrorna var ganska tydliga i frågan om vem som hade inbördes störst chans mot Orangeman. Hatet mot Hillary var för stort. Okej nej förstår det ska inte tjata mer om detta. 😛

 • Olle

  Synd att Harris är så mån om fortsatt stöd till den rasistiska apartheidstaten Israel. Men det är ju såklart båda partierna i USA. Men som sagt man lär ju vara pragmatisk och taktikrösta ibland. 😛

 • Jenny

  En fråga som jag försökt googla mig fram till men kanske gav upp för lätt: Alexandria Ocasio-Cortez – varför kan inte hon bli en presidentkandidat? För ung? För hon är väl född i USA?

  Vad tycker du för övrigt om henne?

  ÄLSKAR för övrigt dina politikinlägg!

  • Cinderalley

   Åh tack! Nu har vi iofs redan pratat om detta på IG, men jag svarar här också om någon annan undrar 🙂 Man måste ha fyllt 35 för att kunna bli president i USA, så AOC är fortfarande för ung. Skriver gärna mer om vad jag tycker om henne när jag hinner!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *