Vardagsfilosoferande

Inte digital detox, men det näst bästa

Det känns som att väldigt många jag känner har börjat det här året med att ta en paus från sociala medier, eller från sina mobiler i allmänhet. Jag tror att det är hälsosamt att köra lite digital detox då och då, speciellt om man märker att man börjar hamna i någon sorts beroende eller annat negativt beteende. 

Jag har också känt mig less på sociala medier på sistone. Skrev ett inlägg specifikt om Instagram för ett tag sen. Min lösning har dock inte varit att använda mobilen mindre, utan att använda den på bättre sätt. Är inne i en period just nu där jag bara vill lära mig så mycket som möjligt. Så jag använder olika appar för att lära mig grejer på ett roligt sätt. Som ett litet barn. Men det funkar.

Minst en gång om dagen numera pluggar jag spanska med Duolingo (är inne på dag 160 på raken av detta), övar mig på geografi med Seterra och löser dagens New York Times-korsord. Paul och jag har även plöjt oss igenom alla säsonger av Jeopardy på Netflix, och igår köpte vi ett Trivial Pursuit som vi antagligen kommer tillbringa alla kvällar framöver med.

Det har nästan blivit som ett eget sorts beroende att insupa så mycket kunskap som möjligt. Men det känns ändå mer produktivt än att bara sitta och scrolla på Instagram flera timmar om dagen. Eller att läsa Twitter, vilket jag fortfarande gör, men betydligt mindre än tidigare. 

Jag dömer ingen som är beroende av sociala medier, utan tänkte bara dela med mig av detta eftersom det har funkat för mig. Tar även gärna emot förslag på andra appar där man kan lära sig saker!

7 Comments

 • Olle

  Har också funderat på att lära mig spanska. Har flera latinamerikanska kamrater i partiet och flera jobbarkompisar. Pluggade det i 4 år i grundskolan men kommer inte ihåg speciellt mycket. xD Är den appen bra? Kostar det nått? 🙂
  Ojoj Seterra minns jag hade det på min första windows 95 dator… Jösses va bra!

  • Cinderalley

   Duolingo är gratis, och det hjälper nog om du har pluggat språket tidigare. De ger liksom inga lektioner, utan det är som ett enda långt popquiz. Haha, Windows 95, vilket blast from the past.

   • Olle

    Tack, har laddat ner både Seterra och Doulingo. Blev lite förvånad att man kan lära sig fiktiva språk som High Valyrian eller Klingon haha. Vilken grej.

 • Johanna

  Aah, ska genast ladda ner seterra, ÄLSKAR geografi. Fick ju även duolingotipset av dig och är sjukt impad över dina 160 dagar (!!!). Har själv som rekord tre dagar i rad..haha. Men men. Lite är bättre än inget osv.

  • Cinderalley

   Jag gillar också geografi men är så dålig på det! Eller ja, är lite bättre nu, tack vare Seterra 🙂
   Haha, tre dagar är inte dåligt ju. Den enda anledningen till att jag har klarat så här många är för att jag är väldigt tävlingsinriktad och vill fortsätta att slå mitt rekord.

 • Anja

  Oj tack for inspo! Jag haller pa att lara mig spela typ hela Metllicas katalog pa gitarr med appen Tabs. Sjukt kul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *