Bra saker

WWAMD

Det bara regnar och regnar (vi är inne på vecka tre eller så nu med regn nästan varje dag, har aldrig varit med om maken i södra Kalifornien tidigare) och min rygg är fortfarande paj, men idag har ändå varit en bra dag. Jag hade nämligen lönesamtal med min chef och bad om en rejäl löneförhöjning – och så fick jag det jag bad om! En löneförhöjning på 23 procent. Känns helt sjukt. 

Löneförhöjningen kom även med en chefstitel och betydligt mer ansvar, vilket känns kul och lite läskigt. Mycket som hänger på mig nu. Men det här är det roligaste jobbet jag någonsin haft, så det är fint att få känna sig uppskattad.

Jag vet förresten ganska många kvinnor som tycker att det är jobbigt med löneförhandlingar, jobbintervjuer och liknande, mest antar jag för att vi liksom inte är socialiserade att skryta och ta för oss på samma sätt som random man är. Men jag har en taktik som brukar funka bra för mig, nämligen att tänka: WWAMD? (What would a man do?)

Jag föreställer mig alltså vad en man skulle göra i samma situation, och sen gör jag det. Så om jag blir erbjuden en löneförhöjning på 10% tänker jag: skulle en man nöja sig med detta eller skulle han be om mer pengar? Svaret är nästan alltid (i alla fall i min hjärna, som generaliserar hejvilt kring könsstereotyper) att han skulle be om mer pengar. Så då är det bara att be om mer. Det värsta som kan hända är att man får ett nej. I bästa fall får man ett ja. Och det fick jag idag.

Paul kom hem med en flaska champagne för att fira, och sen bjöd han mig på middag på min favoritrestaurang. När jag får min första nya lön om några veckor är det jag som bjuder tillbaka. Tänkte även slå på stort och unna mig en flaska Moët, även om det är en onödig lyx. Ska det firas så ska det.

19 Comments

 • Ulf

  GRATTIS!!!!
  Åh vad stolt jag är över dig – du är ju helt fantastisk!
  Jag tror det är bra för dig med mera ansvar – det kommer du att fixa!
  Bra trick det där, WWAMD.
  Och visst är det värt att fira. Bravo

 • Olle

  Sitter inför en liknande situation och skulle verkligen behöva. Men är så sjukt dålig på att upplyfta mig själv. I Sverige känns det som man bara får minimumnivån som facket har bestämt (1,5% typ) oavsett vad man säger. 🙁 Har försökt kringå detta genom att försöka byta till ett konsultbolag som ger en större andel av fakturan. Men såklart finns regler som förhindrar mig att göra detta utan lång karenstid, en känner sig som en livegen fast i bemanningsträsket. Men iallafall Stort grattis! Vilken karriär du gjort i Yankeeland. 🙂 Den svenska avundsjukan måste slå hårt. xD

  • Cinderalley

   Huh, jag har aldrig löneförhandlat i Sverige så jag har egentligen ingen aning om hur det går till där. Hoppas du lyckas få vad du förtjänar i alla fall! Och tack 🙂

 • Henke

  Grattis till löneförhöjning!

  Läst din blogg ett tag och har alltid undrat en sak: Hur har ni råd att bo i hus i San Diego? Intrycket jag fått av Södra Kalifornien är att det är galet dyyyrt där.

  • Cinderalley

   Tack! Ha, ja du. Vi hyr ju hus, och vår landlord har inte höjt hyran på fem år. Så vi betalar betydligt mindre än de flesta andra här. Skulle vi köpa hus skulle våra månadskostnader minst dubblas, så det skulle vara svårare att ha råd med.

 • Karin

  Stort grattis till löneförhöjningen! Vad roligt att höra! Blir så glad när det går vra för grymma människor, även om man känner dom eller ej:)

 • CC

  Grattis till nya uppgifter o ny lön!!!
  Har sökt en annan, högre, befattning på jobbet o är så ovan med intervjuer (har varit på typ 5st under mitt liv) och att speca upp mål o visioner.
  Rådgjorde med en kompis o hon sa som du: tänk som en man!
  Nu tar jag med det från dig oxå?

  Det har regnat över till den 11 april va när vi landar i LA??

  P.s. det kan va så att vi råkat köpa en bil i både din o min smak. Guess What? D.s.

  • Cinderalley

   Åh, håller tummarna för dig och jobbet! Om det inte är slutregnat i april så flyttar jag fan ut i öknen eller nåt haha.

   Nu blev jag nyfiken, vad är det för bil ni har köpt!?

   • CC

    Tack!

    Det blev en -59 El Camino! Men den behöver mycket TLC. (Men det ska nog gå bra eftersom min gubbe planerar att bli 350 år gammal?)

 • Gunnie

  Är så glad att din chef har vett att uppskatta dig efter förtjänst! Och du själv också kan det! Själv tycker jag naturligtvis att du är bäst!! Stor grattiskram!

 • Johanna

  Wohoo grymt, grattis!!
  Jag brukar tänka likadant, samt att det är typ en timme om året man måste stå ut med att framhäva sig själv, det ska väl ändå gå liksom? Upplever också att chefer ser en som mer kompetent om man har vett att se sitt eget värde, så win win!
  Klart du ska fira med riktigt bubbel (23 procent, damn!)

 • Helen

  Wow grattis till löneförhöjningen. Bra jobbat! Och även kul att de lägger över mer ansvar på dig. Det är minst lika mycket värt tycker jag. Peppande att arbetsgivaren tror på en ju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *