Det ofattbara

Fotboll, croissanter och brott mot mänskliga rättigheter

Det är sommar och Sverige är till semifinal i fotbolls-VM. Vi kollade på Sverige-Tyskland på en bar igår morse (bra start på dagen: croissanter och öl) och ungefär halvvägs genom matchen insåg jag att om Sverige vann skulle jag få se semifinalen i Sverige nästa vecka. Då blev jag ännu gladare över segern. 

Ni kanske undrar varför jag skriver om oviktiga saker som fotboll och croissanter här istället för att skriva om USA:s valcirkus eller det faktum att det här landet numera driver koncentrationsläger för barn (och dessutom tjänar en massa pengar på det) på den mexikanska gränsen. Anledningen till att jag inte skriver mer om detta är för att jag helt enkelt inte pallar. Det är så jävla, jävla hemskt och jag mår dåligt över allt som händer här just nu. Känner mig lättad över att få sticka iväg till en hyfsat fungerande demokrati i en månad. Så privilegierad är jag.

Häromdagen tog jag dock en öl med en kompis som jobbar som brottmålsadvokat. Han frivilligarbetar med en organisation som hjälper flyktingar och asylsökande med försvarshjälp, så han är ofta nere vid gränsen och träffar klienter som sitter inspärrade i läger. Han sa att han har besökt fängelser i tre olika länder men aldrig sett något så hemskt som flyktinglägrena i södra USA. 

Jag frågade honom vad vanliga människor (dvs vi som inte har en juridikexamen eller pratar spanska speciellt väl) kan göra för att hjälpa, och han sa att det absolut viktigaste är att skänka pengar. Det gör jag såklart redan, men om någon annan sitter hemma och känner sig hjälplös och rädd över att historien återupprepar sig så kan man alltså ge pengar till organisationer som jobbar direkt med att hjälpa de här flyktingarna. Till exempel RAICES, Border Angels, och lokala kyrkor som fungerar som härbärgen. (Obs att jag aldrig skulle uppmana någon att skänka pengar till kyrkor i vanliga fall, eftersom jag är helt övertygad om att organiserad religion är det absolut största hotet mot demokrati både i USA och resten av världen. Men det är illa nu.)

Okej, det var allt jag ville säga om detta. 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *