Amerika,  Det ofattbara

Om det här är ett test har vi redan förlorat

Det är fint att vara hemma, men det känns samtidigt som att jag har kastats rakt in i någon sorts makaber parodi på verkligheten i USA. Från att ha tillbringat en månad i en av världens mest välfungerande demokratier och haft otaliga diskussioner med andra svenskar om vad som egentligen pågår i USA, till att komma hem till tre masskjutningar på bara några dagar: 4 döda och 12 skadade i Gilroy, Kalifornien för en vecka sen; 20 döda och flera dussin skadade i El Paso, Texas igår; och 9 döda och 26 skadade i Dayton, Ohio bara några timmar senare.

Det är så oerhört tragiskt och ofattbart, men samtidigt kommer alla dessa döda att vara bortglömda i medierna om en vecka. Det är så det fungerar här. Det har hittills skett 252 masskjutningar i USA det här året. Vi är inne på årets 216:e dag. 

Jag lyssnade på någon podcast häromdagen (minns inte vilken) där de pratade om hur en massa tech bros i Silicon Valley är övertygade om att vi lever i en datorsimulering av verkligheten och att allt egentligen är ett test för att se hur mänskligheten handskas med olika problem. USA:s enorma problem med arga, vita, unga män som regelbundet begår massmord med automatvapen utan att någon gör något åt det är väl ett ganska tydligt tecken på att om vår verklighet är ett test, så har vi redan misslyckats. 

One Comment

  • Gunnie

    Nu är ju verkligheten inte ett test, utan bara en bild av nutiden i det specifika sammanhang man lever i. I just USA tror jag många inser att något måste göras åt de släpphänta vapenlagarna. En ganska okvalificerad slutsats (men inte desto mindre relevant) man gör som utomstående , är: ju större tillgång till vapen desto fler skjutningar! Minskad tillgång på vapen måste ju rimligtvis betyda färre masskjutningar!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *