Litteraturbloggen

Sverigesammanfattning: Böckerna jag läste

Hej bloggen, jag är hemma i Kalifornien igen efter en hel månad i Sverige. Nu har jag visserligen varit helt sämst att blogga under den månaden, men jag tänker försöka ta igen det med ett gäng resesammanfattningar.

Hemresan igår tog i runda slängar 22 timmar, trots direktflyg mellan Stockholm och Los Angeles. Mitt flyg var dessutom så pass försenat att jag höll på att missa tåget från LA till San Diego. Men det gick ju bra till slut. Jag hann i alla fall läsa ut hela tre böcker från början till slut under de här 22 timmarna. 

Tillsammans med de andra böckerna jag läste i eller på väg till Sverige blev det sammanlagt nio böcker utlästa förra månaden. Alla var bra! Här kommer de om någon vill ha boktips. 

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
Den här läste jag i ett svep under hemresan igår, efter rekommendation av Jenny. Tyckte väldigt mycket om hur den var skriven. Den tappade kanske lite på slutet, men annars svår att lägga ifrån sig. 
4/5

Nej och åter nej av Nina Lykke
Fint och inspirerande (och en smula deprimerande) om ett par som har varit gifta länge och hur de på olika sätt handskas med ett uppbrott. Älskade Ingrid, hatade Jan.
4/5

Terror av Håkan Östlundh
En hederlig gammal deckare, fick denna av min mor precis innan jag åkte. Den utspelar sig på Gotland där jag ju precis var, så det var ett plus i kanten. Den andra boken på rad (efter Nej och åter nej) som handlade om män som är otrogna med kollegor. Blir man ju trött på ändå. 
3/5

Testamente av Nina Wähä
Den här var fantastisk, bland det bästa jag har läst i år. Ett stort släktepos som på något sätt får plats på bara runt 450 sidor. Älskade hur den var skriven och ville inte att den skulle ta slut.
5/5

Stormvarning och Felsteg av Maria Adolfsson
Fler deckare jag lånade av mamma. De här utspelar sig i ett fiktivt land som ligger mellan Danmark och Storbritannien. Gillar blandningen av skandinavisk och brittisk kultur. Det krävs väldigt mycket för att jag ska ge en deckare mer än en trea i betyg, men gillade ändå dessa. 
3/5

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött av Alex Schulman
Säga vad man vill om Alex Schulman, men skriva kan han. Jag som läste hans blogg ganska flitigt när det begav sig tycker att det var fint att få läsa om hur hans kärlekshistoria med Amanda började. Får ont i ögonen av titeln dock.
4/5

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
En mörk, sorglig och väldigt vackert skriven skildring av ett mord ur den mördades perspektiv. Läste den i flera omgångar mellan andra böcker eftersom det blev lite väl tungt annars.
4/5

The Idiot av Elif Batuman
En bok på engelska fick kvala in på den här listan. Denna läste jag ut på flyget till Sverige. Väldigt udda och rolig (på ett extremt torrt och akademiskt sätt, kanske min bästa typ av humor) även om jag störde mig på i princip alla karaktärer. 
4/5

***

Jag fick med mig ytterligare nio böcker på svenska hem från Sverige, så det blir väl ett till sånt här inlägg om en månad.

Nä, skoja. Har inte tid att läsa nio böcker i månaden när jag inte reser. 

4 Comments

  • Jenny

    Älskar när du skriver om böcker! Wähä är min skrivlärare och jag hade tänkt tipsa om henne med men har inte läst boken själv, så det kändes lite risky.

  • Annika

    Jag läste Bränn alla mina brev av Alex Schulman och tyckte den var fantastisk! Första jag läst av honom. Kanske var för att det stämde med vart jag är i livet (om egna skuggor och hur familjehistorien påverkar en) men iallafall…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *