Litteraturbloggen

10 böcker jag har läst den senaste månaden

För en månad sen gjorde jag ett inlägg om alla böcker jag läste när jag var i Sverige i juli, nio stycken totalt. Avslutade det inlägget med följande: “Jag fick med mig ytterligare nio böcker på svenska hem från Sverige, så det blir väl ett till sånt här inlägg om en månad. Nä, skoja. Har inte tid att läsa nio böcker i månaden när jag inte reser.”

Jag är dock inne i en sån sjuk läsperiod just nu att det enda jag vill göra är att sitta i skuggan i vår utesoffa och läsa böcker. Kan inte minnas att jag någonsin har läst så här mycket i vuxen ålder. Så nu råkade det bli så att jag faktiskt har läst FLER än nio böcker den senaste månaden. Tio stycken blev det. Här kommer de om någon vill ha lästips:

The Immortalists av Chloe Benjamin
Köpte den här boken på en flygplats utan att ha några förväntningar på den och blev väldigt glatt överraskad. Handlar om fyra syskon som i tidig ålder får veta av en spåkvinna när de kommer att dö, och hur deras liv formas därefter. Blev speciellt tagen av de två första syskonens berättelser. 
5/5

Norma av Sofi Oksanen
En väldigt märklig bok med en sjukt avancerad storyline om kriminella nätverk, surrogatmödrar, familjedraman och hår med övernaturliga krafter. Förstår inte ens hur man hittar på en sån här historia. Men bra var den.
4/5

Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall
Jag hade egentligen bävat inför att läsa den här boken eftersom jag visste att den skulle vara sjukt sorglig. En sann berättelse om Carolina som en dag hittar sin sambo död i sängen. Grät mig igenom första halvan, störde mig lite på andra halvan, men gillade slutet. Hela boken kändes väldigt naken och ärlig. 
4/5

Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Jag har länge varit ett motvilligt fan av Alex Schulman. Älskar de här böckerna om hans liksom personliga uppgörelse med sin familj. Denna handlar om hans morföräldrar, Sven och Karin Stolpe. Sven Stolpe verkar ha varit en vidrig person. Hejade på Karin och Olof, trots att jag visste hur det skulle gå. 
4/5

Bli som folk av Stina Stoor
Säregen novellsamling med små lågmälda berättelser som utspelar sig i Västerbotten. Älskar språket och hur Stoor liksom bygger dramatik kring små vardagsdetaljer. Väldigt originell och fin. 
4/5

Våran hud, vårat blod, våra ben av John Ajvide Lindqvist
Den här novellsamlingen var stundvis så läskig att jag var tvungen att varva de här novellerna med Stina Stoors. Man gillar ju Ajvide Lindqvist ändå. Ingen gör svensk vardagsskräck så bra som han. 
4/5

Bödelskyssen av Mons Kallentoft
Jag läste denna i början av förra månaden och minns knappt vad den handlade om? Men så är det väl med deckare ibland. Jag gillar Mons Kallentoft i alla fall.
3/5

Det blod som spillts av Åsa Larsson
Det här är uppföljningen på Solstorm. Den har jag dock inte läst, så det var stundvis lite svårt att hänga med i denna. I övrigt en helt okej deckare.
3/5

Blot av Håkan Östlundh
Vet inte om jag direkt gillar några av karaktärerna i Östlundhs böcker, men jag gillar att de utspelar sig på Gotland. Ytterligare en helt okej deckare. 
3/5

The Tattooist of Auschwitz av Heather Morris
Baserad på en sann historia om två fångar som träffas i Auschwitz och blir kära, och hur de gör vad de behöver för att överleva. Det är en mäktig berättelse i grunden, men alltså, den här boken var verkligen SÅ dålig? Blir arg på att den inte skrevs av en bättre författare. 
2/5

***

Nu har jag slut på böcker, så det lär bli svårt att toppa 10 lästa böcker nästa månad. Men vi får väl se! Har ni läst något extra bra på sistone får ni gärna säga till.

10 Comments

  • Cinderalley

   Åh, ska kolla upp, tack! Och bra idé om Goodreads.

   Alltså, bara för att förtydliga, jag har en miljon böcker jag VILL läsa, jag har bara slut på fysiska kopior att faktiskt sätta mig ner och läsa 🙂

 • Eva

  Expeditionen – Min Kärlekshistoria av Bea Uusma! Superspännande, allt har hänt på riktigt, man får kika på tabeller och diagram och dra egna slutsatser, den vann Augustpriset för bästa fackbok men är mer engagerande än många skönlitterära.

 • Emelie

  Tycker så mycket om när du skriver om böcker, får så mycket bra tips då! Även om min TBR-hög är milslång redan hehe…
  Älskar också Ajvide Lindqvist men klarar inte av att läsa något av honom längre för jag har blivit sjukt blödig när det kommer till barn som far illa (?) och det förekommer ju rätt ofta i hans böcker…

  Om du gillar vardagsskräck så skulle du nog älska Shirley Jackson! Hon skrev inom olika genrer men allt är bra.
  Det finns till exempel spökskräckisen “The Haunting of Hill House” som Stephen King älskar (och jag med!), novellsamlingar som till exempel “Dark Tales” där allt börjar ordinärt nog men sakta skruvas till något helt annat, semibiografiska berättelser om hennes familjeliv som “Raising Demons” och min absoluta favorit i alla kategorier: “We Have Always Lived in the Castle”. En otroligt mörk men också rolig berättelse med en väldigt opålitligt berättare som man (eller jag) ändå känner för. Castle har också den bästa inledningen jag någonsin läst:
  ““My name is Mary Katherine Blackwood. I am eighteen years old, and I live with my sister Constance. I have often thought that with any luck at all, I could have been born a werewolf, because the two middle fingers on both my hands are the same length, but I have had to be content with what I had. I dislike washing myself, and dogs, and noise. I like my sister Constance, and Richard Plantagenet, and Amanita phalloides, the death-cup mushroom. Everyone else in our family is dead.””

  • Cinderalley

   Ja nu har jag blivit tipsad om Shirley Jackson på den här bloggen i flera år, borde VERKLIGEN läsa något av henne hah. Ska ta och beställa Castle!

 • Elina

  En dum fråga kanske: men hur är det med bibliotek i usa? Finns det många på samma sätt som i Sverige? Hur är det med att låna böcker där, är det något som gemene man gör? Finns de senaste romanerna att låna på bibliotek? Går du på amerikanska bibliotek och vad tycker du är skillnader/likheter jämfört med svenska bibliotek? Nördig fråga kanske men blev genuint nyfiken och älskar ju en bra bibbla! ?

  • Cinderalley

   Älskar också en bra bibbla! I alla fall i teorin, i praktiken är jag skitdålig på att gå på bibliotek. Men de finns absolut och funkar precis som i Sverige. Vet att många bibliotek håller kurser och hjälper folk att söka jobb och sånt. Det är ofta äldre personer där och lär sig hur man använder datorer ♥ Så ganska mycket precis som i Sverige tänker jag mig?

 • Filippa

  Kallentoft tycker jag är så sjukt överskattad. Torftigt språk och krystade historier. Och håller helt med om Tatueraren i Auschwitz, snacka om att schabbla bort en potentiellt lysande historia. Det HÄNDE ju inget?! (det hände massor, men du fattar vad jag menar?)

  • Cinderalley

   Ja! Mitt största problem var att hela berättelsen var så här: “Först hände detta. Och sen hände detta. Och sen gjorde han detta.” Man lär sig liksom i introkurser till kreativt skrivande att SHOW, DON’T TELL, men hela boken var bara tell och inget show.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *