Motorcyklar

Råd till kvinnor som vill börja köra motorcykel

Annie: 
Håller på att ta MC-kort och tycker det hade varit kul om du vill ge lite råd om det. Sånt du önskat någon berättat för dig innan du började köra. Gärna tipsa om din favoritutrustning och lite mek-råd.

Ja! Detta är en av mina favoritfrågor, jag blir så glad när kvinnor börjar köra hoj. Vi kan ta detta i ett par olika sektioner. (Obs att det här inlägget antagligen är helt ointressant för folk som inte funderar på att köpa hoj, så ni kan fortsätta scrolla.)

Tips för säkert hojåkande

Kör som om du är osynlig

Mitt bästa tips när det gäller säkerhet på vägarna är att köra som om du vore osynlig. Utgå från att inga bilar ser eller hör dig (vilket de ofta inte gör) och justera ditt körsätt utifrån det. Med andra ord: Om du förväntar dig att bilförare kommer att göra ditt liv enklare genom att flytta på sig när du kommer farande så kommer du att bli besviken (alternativt hamna i en farlig situation).

Ha en flyktväg

En bra grej att tänka på, speciellt när man kör i mycket trafik, är att alltid ha en flyktväg. Se dig omkring och föreställ dig alla möjliga olika scenarion som skulle kunna dyka upp, och fundera på hur du skulle kunna klara dig helskinnad ur dem. Ha koll på exakt var alla bilar omkring dig befinner sig så att du lätt kan byta fil i sista sekunden om det behövs, till exempel. 

Kör inte utanför din comfort zone

För att bli en bättre motorcyklist måste man pusha sig själv, precis som med allt annat. Men jag ser alldeles för ofta nya hojåkare som vill spela tuffa och visa sig bättre än de egentligen är, speciellt när man kör i en större grupp, och det är farligt för alla inblandade. Om du inte känner dig bekväm med att ta tighta kurvor lika snabbt som dina kompisar, lägg dig sist i gruppen och kör långsammare istället för att försöka hinna ikapp. Lovar att dina vänner kommer att stanna och vänta på dig (och om inte: skaffa bättre vänner). Vill man aktivt lära sig att svänga bättre rekommenderar jag att göra sig bekant med konceptet countersteering, här är en bra artikel med video-exempel om detta. 

Utrustning

När jag började köra hoj för snart 10 år sen var det svårt att hitta utrustning tillverkad för kvinnor. I alla fall om man ville ha grejer med ordentliga skydd som dessutom var snygga och bekväma. Men de senaste åren har det börjat dyka upp fler och fler märken som riktar sig enbart till kvinnor, plus att många existerande märken har hakat på trenden.

I alla fall i USA är kvinnor den snabbast växande kundkretsen inom motorcyklar, här är var femte motorcykelägare numera kvinna (jämfört med var tionde för 10 år sen) (källa: Motorcycle Industry Council). Jaja, det har kanske egentligen inte med saken att göra, men jag tycker att det är trevlig statistik!

I alla fall. Efter att ha provat utrustning från mååånga olika märken genom åren har jag landat i en kombination som jag trivs väldigt bra med. Detta brukar jag ha på mig när jag kör hoj:

Här är några märken med bra utbud för kvinnor att kolla in:

 • Atwyld – Älskar Atwyld, inte bara för att jag känner tjejerna bakom det här märket, utan för att allt de gör är så väl genomtänkt. De designar snygg, smart utrustning av hög kvalité för både street och offroad. Om jag hade råd skulle jag äga allt i deras kollektion (eh, det gör jag förresten nästan redan när jag tänker efter). 
 • Black Arrow – Australiensiskt märke med allt från jackor till boots designade specifikt för kvinnor. 
 • Tobacco Motorwear – Jag har aldrig provat något från Tobacco själv, men vet flera tjejer som kör hoj i deras jeans.
 • GoGoGear – Typ alla kvinnor jag känner som kör hoj (inklusive jag själv) har ett par kevlarleggings från GoGoGear.
 • Speed and Strength – Billigt märke med stort utbud för kvinnor. Jag har flera av deras jackor bland annat. SS är grymma på vad jag brukar kalla “protective casual”, alltså plagg som inte ser ut som motorcykelutrustning men ändå har bra skydd.

I allmänhet är det bra att leta efter följande: 

 • Hjälm: Kolla efter integralhjälmar med säkerhetsmärkning. I USA ska säkra hjälmar ha DOT- och Snell-märkning. Antar att det finns motsvarande i Sverige. (Varför integralhjälm? Enligt den här statistiken är hakan den vanligaste delen av huvudet att skada i en olycka, så se till att skydda hela ansiktet.) 
 • Jacka: Se till att skaffa en jacka med ryggskydd, armbågsskydd och axelskydd. Bonus om den har bröstskydd.
 • Byxor: Kolla efter byxor av kevlartyg (eller liknande) med knäskydd och höftskydd. Alla motorcykelbyxor jag äger har avtagbara skydd, så man kan ta ut skydden och ha på sig byxorna som vanliga jeans när man inte sitter på hojen. 
 • Handskar: Rekommenderar ett par rediga skinnhandskar med extra skydd på handflator och knogar.

Övriga tips

Väder

En grej som jag tror att man inte tänker på om man inte kör hoj själv är hur utsatt för vädret man är på en motorcykel. Man känner tydligt varje skiftning i temperatur, luftfuktighet, vägunderlag, etc så himla tydligt. Därför är det bra att klä sig i lager, så att man lättare kan justera sin utrustning efter vädret. Nästan alltid när jag åker på en längre roadtrip behöver jag packa för både snö och regn och 40-gradig ökenhetta. Riktigt så extremt är det kanske inte att köra i Europa, men det är ändå bra att vara förberedd på allt. Ha alltid med regnkläder!

Mek

När det gäller att meka med hojar så är det enligt min erfarenhet lättast att lära sig när något går sönder och man inte har något annat val än att fixa det. Det finns videos på Youtube om ALLT som har med motorcyklar att göra, så börja med att kolla där. Beroende på vilken typ av hoj man har finns det även forum specifika för just det märket där man kan få svar på precis allt. Skaffa en ägarmanual och lite verktyg (insexnycklar, hylsnycklar, skiftnyckel, skruvmejslar och torxnycklar brukar vara en bra start, men dubbelkolla att de är rätt storlek för din hoj). 

Man får ha kul också

Här kommer en kontroversiell åsikt: motorcykelåkande behöver inte bara handla om säkerhet hela tiden, man får ha kul också (bildbevis ovan). Jag har nästan alltid full skyddsutrustning på mig när jag kör, men ibland har jag inte det. Ibland kör jag utan hjälm på en tom gata med två av mina bästa kompisar bakpå hojen enbart för att få ett kul foto. Så länge man är medveten om riskerna får man göra som man vill (så länge det är lagligt och inte utsätter andra människor för fara såklart, men det behöver jag väl knappast skriva). 

Hoppas att detta hjälper! Om någon har följdfrågor eller undrar om något jag inte tog upp, säg till i kommentarerna.

4 Comments

 • Jessi

  Hej!
  Jag har velat skaffa motorcykel ett tag men känner att jag inte skulle klara av det pga vikten på fordonet. Jag har en scooter som väger 90 kg, och jag har fan svårt för att hålla den uppe när jag står still. Problemet är väl egentligen (förutom att jag är svag) att jag är så kort, 163 cm, så när jag hoppar av vid tex ett rödljus så måste jag tippa scootern ganska mycket vilket blir tungt för benet som är i backen.

  Har du polare som är korta och svaga men ändå klarar av att köra motorcykel?
  Jag vill egentligen bara ha en Vespa, men den jag är ute efter väger 158 kg. Är ju jävligt mycket mer än min på 90 liksom.

  • Cinderalley

   Hej! Det här är ett sjukt vanligt problem hos kortare tjejer. Som du säkert vet spelar vikten/höjden inte så stor roll när man väl kör, men man måste ju kunna flytta och parkera hojen också. Min kompis Katie skrev ett inlägg med tips på hojar för kortare människor på vår gemensamma motorcykelblogg för ett tag sen, rekommenderar! https://www.redraggarage.com/2018/03/7-motorcycles-low-seat-heights/

   Jag är visserligen ganska lång (175 cm) men inte stark någonstans. Min hoj väger 400 kg och jag kan manövrera den utan problem. Tror att det rätt mycket är en vanesak. Men vill du bara ha en Vespa ska du såklart skaffa det, inte en hel motorcykel! Det är kanske lättare att hoppa av skotern helt vid rödljus och stå bredvid den som med en cykel istället?

 • Anja

  Tack!!! Jag har ju följt den här bloggen i ganska många år och alltid varit sååååå sugen på att börja köra själv. Nu ÄNTLIGEN har jag börjat lära mig, i kalla, mörka och blöta England MEN ÄNDÅ! Tog bilkörkort först och nu blir det alltså MC. Redan efter en timme på den lilla övningshojen känns bil astråkigt Hahaha! Du har vart en av mina stora inspirationer för det här, så tusen tack!

 • Lars

  Hej, får en kille kommentera?

  Du är gaddad och kör mc, grattis till bägge.
  Det finns också risker. Hur *törs* du?
  Jag har tyvärr sett för mycket som gått snett och vågar inte längre.

  Yours, L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *