Litteraturbloggen

Fyra böcker jag läste i januari

Jag verkar inte ha varit ensam om att tycka att januari var den längsta månaden någonsin. Jag förstår inte hur det är möjligt, men de 31 dagarna kändes mer som 71. Men nu är det över, äntligen. Känner mig verkligen redo för februari, nu är vi ett steg närmare sommaren. 

Eftersom januari var så lång hann jag i alla fall läsa ut totalt 4 böcker under månaden. Här kommer de.

I’ll Be Gone in the Dark av Michelle McNamara

Började året med att göra något så okaraktäristiskt som att läsa en true crime-bok (tack för lånet, Jenny!), jag läser ju annars nästan bara romaner. Den här var jag dock intresserad av av ett par anledningar. Den handlar om the Golden State Killer, en serievåldtäktsman och -mördare som härjade runt i Kalifornien på 70- och 80-talen. Michelle McNamara dog innan hon hann skriva klart den, och bara några månader efter att boken gavs ut så identifierades och greps GSK med hjälp av DNA-bevis. Väldigt fascinerande alltihopa. Boken var… helt okej. Jag är fortfarande inte helt såld på true crime.
3/5 

Blindtunnel av Tove Alsterdal

Har läst ett par andra böcker av Tove Alsterdal och hade förväntat mig en deckare. Det här var något annat, betydligt långsammare och mer lågmält. Innehållet stämde inte alls överens med baksidestexten, som fick boken att låta mycket mer spännande än den var. Ändå en helt okej roman med en intressant historisk inblick i Tysklands ockupation av Tjeckoslovakien. 
3/5

Gift av Tove Ditlevsen

Tove nummer två den här månaden blev danska Tove Ditlevsen. Hennes självbiografiska Gift skrevs 1971 och den briljanta titeln anspelar både på Ditlevsens flera äktenskap och hennes drogmissbruk. Det är rått och naket och ärligt och sorgligt. Tyckte mycket om denna. 
4/5

Koka björn av Mikael Niemi

En berättelse om en prost (Lars Levi Laestadius), en samepojke, en väckelserörelse, en seriemördare och det skrivna ordets makt. Bland annat. Det hinner hända mycket på de här 450 sidorna. Denna var både spännande, rolig, brutal och sorglig på samma gång.
4/5

***

Vad har ni läst på sistone?

16 Comments

 • Ulf Boman

  Själv har jag nyligen läst Seretonin av Houlbeq (stavas så?) samt 1793 av Natt och Dag
  Seretonin kan läsas och tolkas på flera sätt, vilket gör att den dels är rätt kass o trist o gnällig, dels är rätt intressant
  1793 är fantastiskt som tids- och miljöskildring, men inget vidare story. Han vill för mycket och får inte ihop det hela.
  Det var januari-skörden, som avslutades 2/2

  • Anna-Lena

   Houellebecq stavas det 🙂 Uttalas wellbeck. Jag bor i Frankrike, så vill inte vara pekpinne, bara svara eftersom du frågade 🙂

   Har inte läst hans böcker men min man läser dom och dom är lite konstiga…

   • Ulf Boman

    Tack Anna-Lena
    Jag visste att jag stavade fel men orkade inte leta rätt på stavningen i den situationen
    Jag har bara läst två av hans böcker, Seretonin och Underkastelse , som jag tyckte var mycket bättre. Men båda har missnöjda, misogyna, medelåldersmän som gemensam nämnare

    • Cinderalley

     Har läst en Houellebecq för många år sen. Elementarpartiklarna tror jag att det var. Tycker nog att han är lite tröttsam, kanske är de missnöjda misogyna medelåldersmännen baserade på författaren själv… Däremot gillade jag verkligen 1793!

 • Maria

  I januari läste jag:
  – The Institute av Stephen King. Gillade den, men så gillar jag rent generellt King väldigt mycket. Hittade den eftersom den vunnit Goodreads 2019 horror award.
  – Jag for ner till bror av Jana Kippo eftersom varenda jävel och deras mormor rekommenderade den. Den tog så jävla hårt eftersom jag själv är uppvuxen i en liten by i norrland, grät en del, massa gamla minnen kom upp. Otroligt bra bok. Har inte vågat läsa tvåan än.
  – In the tall grass av Stephen King och Joe Hill. Ville ha nått kort och den fyller horror kvoten rätt bra på liten tid. Såg halva filmen på Netflix sen när jag hittade den där men som vanligt så “boken var bättre” haha

  Kanske får lov att läsa Koka björn, har gillat Mikael Niemi förr och jag är uppväxt i närheten av Laestadianer (bland annat min farmor var det) så det kan säkert vara roligt.

  • Cinderalley

   Jag läste just ut uppföljaren till Jag for ner till bror och tyckte nog ännu bättre om den än den första!? Mycket byar i Norrland har det blivit på sistone i alla fall, det gillar man ju.

 • Jenny

  tror du vet vad jag last detta aret, eftersom bada var lanade av dig 😀 men seriost, 1793 kommer nog kliva upp pa arslistan. Det ar bara februari, men jag tror den kommer hamna i toppen. Och nu haller jag pa med Stalker av Kepler. Och lamnar du nagra bocker over helgen sa lar det ju bli en hel del lasande har framover! Men alltsa, ingen true crime for din del?! Jag ar besatt av true crime. Kanske varfor jag ocksa gillar deckare. Hur kanner du for berattelser om folk som kommit ur en sekt och liknande?

  • Cinderalley

   Tror mest att det är att jag föredrar romaner framför nonfiction. Plus att true crime ofta är så jäkla deprimerande. Hoppas du gillar den nya bokskörden!

 • Anna-Lena

  Läste precis ut Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson. Läste så himla mycket bra kritik av den och kände att det var en bok som man bara måste läsa, men jag blev lite besviken faktiskt.

 • Anna

  – North American Lake Monsters av Nathan Ballingrud, som jag varmt kan rekommendera till alla skräckfans här. Förvänta er dock inte någon traditionell skräck, den här är mycket mer… mänsklig (i brist på andra adjektiv).
  – Lincoln in the Bardo – väldigt bra och roligare än jag väntat mig.
  – Gösta Berlings saga – måste erkänna att jag aldrig läst Selma Lagerlöf tidigare, och hon är inte alls vad jag väntat mig. En helt magisk berättelse, både bildligt och bokstavligt. Herregud vilken debutroman.

  Re: true crime så finns det enligt min åsikt en bok som sätter ribban för hela genren och som därför bör läsas innan man ger upp genren för gott: In Cold Blood. Även Columbine av Dave Cullen väldigt bra, men på ett annat sätt.

  • Cinderalley

   ÄLSKADE Lincoln in the Bardo, blev också förvånad över hur pass rolig den var. Läste In Cold Blood för många år sen men borde kanske läsa om.

 • Annika Jönsson

  Jag har inte läst någonting alls i januari eftersom jag precis börjat nytt jobb och är typ sjuk xD Men jag har lyssnat mycket på podd på pendlingen och även om du inte är såld på true crime så vill jag rekommendera Vad blir det för mord? med Johanna Hurtig Wagrell och Elinor Svensson. Någon annan sa det bäst, det är som att lyssna på två tjejkompisar (som råkar vara komiker) som sitter och berättar läskiga historier för varandra och flamsar en massa. Oerhört underhållande sätt att prata om mordhistorier!

  • Cinderalley

   Det låter ungefär som en svensk version av My Favorite Murder!? Också två kvinnliga komiker som pratar true crime, den gillar jag mest för att de är roliga, inte för att jag är så intresserad av mord.

 • Anja

  Jag läser tyvärr alldeles för lite iom jobbar jämt, och audiobooks tar för mycket koncentration så kan inte lyssna på dom när jag jobbar, men jag läste ut The Terror av Dan Simmons. Sjuuuuukt bra! Det är historiskt dokument, råbarkade äventyr och magiska kusligheter under en expedition i Arktis för att hitta nordvästpassagen i mitten av 1800-talet. Baserat på en verklig expedition. Jag älskade verkligen den här boken, den målade upp fantastiska, suggestiva bilder av en för mig ganska okänd värld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *