Amerika

Inte en lämplig jurymedlem

Jag har ju bott i USA ganska länge vid det här laget. Större delen av tiden har jag varit en s.k. permanent resident, alltså haft ett green card. Det är egentligen bara två saker som medborgare kan göra som man inte kan göra som permanent resident: att rösta i amerikanska val och att sitta som jury i en rättegång (aka jury duty). Jag blev amerikansk medborgare i maj förra året, och inom de närmsta veckorna kommer jag att göra båda två för första gången. 

Jag har alltså jury duty imorgon. Förväntar mig inte att bli vald till en jury (jag har alldeles för många tatueringar och starka åsikter för att framstå som en bra jurymedlem), men jag lovar att rapportera här om själva upplevelsen. 

Sen den 3:e mars är det primärval i Kalifornien. Den här dagen kallas Super Tuesday eftersom hela 14 delstater håller primärval på samma dag. Jag är väldigt peppad på att få rösta i USA för första gången under mina snart 12 år här. Älskar att rösta och tycker självklart att det är något av det viktigaste man som individ kan göra i en demokrati.

Jag har inte skrivit så mycket om politik här på sistone, mest för att allt är så jäkla mörkt just nu. Hade tänkt skriva om riksrättsprocessen som jag följde noggrant, men orkade verkligen inte. Alla visste ju redan hur det skulle sluta. Däremot funderar jag på att skriva ett inlägg om varför jag tror (fruktar) att Trump kommer att bli omvald. Är ni intresserade av att läsa mina tankar kring detta, eller är det bara för deprimerande?

Om det var någon som undrade kommer jag för övrigt att rösta på Elizabeth Warren som president i primärvalet. 

23 Comments

  • Cinderalley

   Jag har verkligen svårt att första varför det inte har gått bättre för henne i det här valet (ja förutom den uppenbara sexismen och att medierna ignorerar henne då).

   • Jenny

    Jag fattar inte det heller. Trakigt att det gar sa daligt for henne. Jag hoppas att om hon lagger ner sin kampanj sa hoppar hon inte over till Joe Biden som alla andra verkar gora. Tank om det blir Biden, och sa ska han sta dar och debattera med Trump. Da har vi tva gamla gubbar pa scen som inte kan prata normalt. Bla.

 • Egon

  Jag är intresserad att höra! Försöker hänga med från mitt håll men det blir en helt annan sak att höra från en person som bor i landet i fråga. Plus att du skriver väldigt bra.

 • Sandra

  Det är jävligt deprimerande, med alla dom här narcissistiska gubbarna världen över. Men fortfarande superintressant att höra åsikter från er som bor mitt “i det” så att säga. Jag känner naivt att jag lever på hoppet om att han självklart inte kan bli vald igen…och får ångest när jag läser att du tror det, men förstår ju att du såklart vet saker som inte jag vet. Så vill gärna höra! (Och kanske vara mer mentalt inställd då på vad som kanske kommer ? för kan säga att jag var sjukt chockad när han vann första gången).

 • Sandra

  Ps. Väldigt! intresserad av att höra hur processen jury duty går till också!! /Socionomen med ett sjukt intresse för juridik/kriminologi

 • Linn

  Jag sa vid förra valresultatet att Trump kommer sitta 8 år (TYVÄRR) och jag tror det än mer nu. Framförallt när det inte finns något tydligt motstånd än iom att demokraternas kandidat inte ens är vald än. Så medan demokraterna smutskastar varandra på bästa sändningstid så sitter Trump och gnuggar händerna och slipper göra jobbet själv. Jag tror att den enda som skulle kunna ha en chans mot Trump är Joe Biden för han är välkänd och framförallt; han är vit och han är man. Den här motståndsrörelsen till allt progressivt (eller vettigt) är såpass stark och väletablerad så jag tror att det bästa sättet att förhindra Trump är att gå den delvis tillmötes. Alltså jag HATAR ju att skriva det för jag är ju team Warren by heart, men jag undrar om det ändå inte är absolut viktigast att få bort Trump från makten? Oavsett vem som kommer efter så kommer det ju vara 4 år av relativ ljuvlighet i jämförelse? Obs blir mer än gärna motbevisad! Inget hade gjort mig gladare än det.

  • Cinderalley

   Jag tror verkligen inte att Biden kommer att vara en bra motståndare, Trump kommer att sopa mattan med honom. Antagligen. Men vi får se. Hoppas såklart att han gör bra ifrån sig om han nu vinner nomineringen.

 • Linda

  Jag är väl en av få (åtminstone i Sverige) som inte blev chockad när Trump vann förra gången, och han vinner säkert även denna gång. Så trött på alla (främst manliga…) personer som typ klappade mig på huvudet och sa ‘lilla gumman, han kommer inte vinna, oroa dig inte’ med överlägsen röst. Jahapp, se hur det gick. (Ingen av de som lilla gummade-mig har sagt ett ord om att de hade fel efteråt.).
  Världen för närvarande alltså, så deprimerande utveckling på många områden.

 • Joanna

  Ja vad intressant, berätta och förklara! Det ÄR deprimerande men att låtsas som att det inte sker kan ju inte vara ett alternativ. <3

 • Johanna

  Vill också gärna höra mer! Extra intressant att höra från nån som bor på i USA, även om jag precis som flera redan sagt också försöker hänga med härifrån.

  • Cinderalley

   Ja, antar att det är rätt många som håller sig uppdaterade i Sverige också, det är en sån jäkla cirkus här!

 • Gunnie

  Alla förklaringar som på något sätt kan göra det begripligt för oss utomstående att en sådan som Trump överhuvud taget kan vinna presidentvalet och dessutom ha en chans att bli återvald emotses med tacksamhet! För det är ju egentligen helt omöjligt att förstå!

  • Linn

   Det är egentligen ganska enkelt varför. Donald Trump är först och främst känd. Sen har han ingen politisk bakgrund som går att smutskasta eller sänka. Han har aldrig sagt emot sig själv för han har aldrig sagt nåt förut. Han står också för värderingar som känns välkända och trygga för alla dom som inte har förstått vad som hände när världens förändringstakt eskalerade. I ett land utan större socialt skyddsnät där var man ska ta hand om sig själv blir det ett än större fall när mekaniska jobb och hela industrier försvinner eller ställer om. Lägg till ett utbildningssystem som är undermåligt som bäst och rent osant som värst (en artikel på theatlantic.com som jag tyvärr inte kan länks till pga idiotisk telefon säger att det i den senaste undersökningen som har gjorts i ämnet bara är 13% av alla lärare som förespråkar evolutionsläran före Bibelns version av vår skapelse).

   Omvärldsuppfattningen i ett land som sänder lögner som nyheter och där utbildning är en inkomstfråga blir naturligtvis störd. Han pratar till alla dom som känner sig hotade av eller inte förstår de nya kraven på ett jämställt samhälle. Till dom som i brist på utbildning och erfarenhet klamrar sig fast vid tryggheten i det som en gång var. Till dom som saknar kapaciteten att utvärdera det verkliga utfallet av beslut. Och så stöttad av det republikanska mantrat att rikedom är förtjänad och bör behållas av de rika. Dvs till vita män och deras hjärntvättade fruar primärt. Och de som skulle kunna avsätta honom (svarta, hispanics och kvinnor) har en historik med lågt röstdeltagande pga rasism och fattigdom och, igen, dålig utbildningsnivå pga desamma. Repulikanerna är för rädda om sitt eget skinn för att riskera en demokrat till president, exakt i linje med deras egoistiska ståndpunkt till all things political.

   Om det inte framgår så är det alltså inget jag stöttar, jag avskyr Trump, men jag är rätt säker på att anledningarna till att det är som det är är ovan.

   • Cinderalley

    Håller med om andra delen av din kommentar, men inte den första! Donald Trump har ju sagt emot sig själv på bästa sändningstid i flera år och det är extremt lätt att smutskasta honom. Problemet är ju att folk inte bryr sig. Alla vet att han ljuger hela tiden, men det är som att vanliga regler inte gäller för honom? Han bara fortsätter att ljuga.

 • Anja

  Jag vill mest höra om motorcyklar och äventyr, haha! Politik är viktigt och intressant men har totalt bränt ut mig på allt elände jag inte kan göra nåt åt/göra väldigt lite åt (brexit, Boris Johnson, Trump, corona virus, global warming etc etc), jag har klivit av ångesttåget för min mentala hälsas skull men gör vad jag kan för att ändå kunna se mig själv i ögonen i spegeln. Säger detta som inbiten vänsterhippie btw.
  Jury processen är intressant dock och jag kommer såklart läsa även politiska inlägg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *