Det ofattbara,  Nära döden-upplevelser

Apokalypsen är nära

Jag är nyfiken på situationen i Sverige just nu. Känns det som att coronaviruset påverkar det dagliga livet? Här har det helt klart blivit mycket värre bara de senaste dagarna. Man vet att det är en allvarlig situation när Disneyland stänger ner och NBA ställer in hela sin säsong. 

Jag känner mig tacksam över att jag redan jobbar hemifrån och inte har behövt ändra speciellt mycket i mina egna rutiner. Jag är dessutom förkyld och det har regnat i flera dagar (det känns alltid som att apokalypsen är nära när det regnar så här mycket i San Diego), så “social distancing” är väldigt lätt för mig personligen just nu. Jag bor ensam och går ändå ingenstans. Men läser om restauranger och butiker som måste stänga pga inga kunder, och tänker mycket på hur hårt detta drabbar de som redan har det allra sämst. De som inte har möjlighet att jobba eller plugga hemifrån, inte har sjukförsäkring och/eller inte har råd att ta ledigt från jobbet när de är sjuka.

Det har ju blivit jävligt tydligt de senaste dagarna vilket skitland USA är på många sätt. I andra länder går det i alla fall att testa sig för viruset, men det finns inga tester här. Och skulle det finnas har jag läst om folk som har fått betala flera tusen kronor bara för själva testet. Det finns inte heller någon lagstadgad betalt sjukledighet, så folk riskerar att förlora sin inkomst om de blir sjuka.

Det som gör mig mer rädd än något annat just nu är att den person som är ytterst ansvarig för att situationen inte förvärras här är Donald fucking Trump, den absolut sämsta möjliga personen att ha något som helst sorts ansvar för liv och död. Anna-Lena kommenterade så här på mitt förra inlägg:

“Vad som är lite oroande tycker jag är ju USA. Hur kan den endast vara typ 1400 smittade i ett land med 365 miljoner människor? Och dessutom där en stor del av befolkningen kommer från Kina? Tror att Trump vill säkra sin plats som president och gå därför inte ut med alla siffror… mörkertalet måste vara enormt!”

Och så är det ju, Trump har sagt offentligt att han inte vill ha “dåliga siffror”, och eftersom det knappt går att testa sig är det helt omöjligt att veta exakt hur många som egentligen är smittade. Kul även att vi har en president som bara ljuger hela tiden och inte har någon koll på något.

Aja, nu babblar jag bara på, men jag känner att jag måste skriva av mig. Har ett ångestfladder innanför bröstet som jag aktivt försöker trycka tillbaka genom att tänka rationella tankar. Jag brukar inte vara en sån som faller offer för masshysteri, men det är svårt just nu. Gick precis och köpte hostmedicin på Target och alla hyllor för toapapper, handsprit och desinfektionsmedel var helt tomma. Jag har allt jag behöver för att klara mig i minst två veckor utan att behöva lämna huset, men lider verkligen med de som behöver saker de inte kan få tag på just nu. 

Hur har ni det i Sverige? 

10 Comments

 • Annika

  Känner liknande att vi har sämsta möjliga ledarskap i en krissituation! Stänga ner en massa gränser när sjukdomen redan finns i landet liksom. Och sen lägga tusentals dollar på att försöka plocka upp aktiemarknaden. Blä!
  Men det finns tydligen 14 laboratorier i Kalifornien just nu som testar för Corona. Och jag såg dessutom att U of California (vet inte vilken branch) själva har tagit fram ett test som ger resultat inom 24 timmar eftersom CDC är såna klantarschlen. Så några ljuspunkter iallafall. Men håller med – de som redan är känsliga för det här kommer få det ännu svårare och speciellt om de inte har råd att ta ledigt , inte kan jobba hemifrån och speciellt nu när skolorna stänger :(.
  Kram!

 • Johanna Lagerfors

  Det påverkar absolut vardagen är med, sedan ett par dagar tillbaka. Jag har också väldigt långt till oro, men nu känns det absolut märkligt och som att man inte vet vad som händer riktigt. Vi skulle ha åkt till norska fjällen i morrn, men hela skidsystemet har stängt. Tomma hyllor av vissa livsmedel i butikerna (beror dock på att folk bunkrar, inte på att leveranserna inte kommer!). Skillnaden i samhällsskydd är nog enorm jämfört med USA gissar jag. Här har regeringen slopat karensdagen så att folk med symtom kan stanna hemma från jobbet utan att förlora pengar på det. Det har tagits fram ett räddningspaket på 500 miljarder (om jag inte minns fel nu) från riksbanken som ska rädda företagen som drabbas osv osv. Plus att sjukvård ju är gratis och därmed jämlik.

  Det som skrämmer nu är om väldigt många blir smittade samtidigt, eftersom sjukvården då kommer att bli hårt belastad. Ett värstascenario är ju att alla som behöver respiratorvård inte kan få det, till exempel. Och att personer som väntar på andra ingrepp (som canceroperationer osv) kanske får vänta pga det som händer nu. Jag är inte så orolig för mig själv (eller barnen, barn verkar ju drabbas lindrigt) MEN ganska orolig för att mina föräldrar ska få det. Min pappa är absolut riskgrupp och det känns superjobbigt att tänka på att han skulle kunna bli jättedålig av något som de tror kan drabba varannan person.

  Vi har fått direktiv från mitt jobb att jobba hemifrån från och med måndag. Såklart lyxigt att ha ett jobb där man lika gärna kan sitta hemma, det påverkar inte vår verksamhet så mycket. Svårare för sjukvårdspersonal, busschaufförer, lärare osv.

 • CC

  Corona påverkar på många sätt.
  Det finns inte en droppe handsprit att få tag på i vår stad. Folk bunkrar medicin
  mat o toapapper för fullt.
  Många jobbar hemifrån.
  Vi som har serviceyrke (tex butik) fortsätter som ‘vanligt’ men med uppdaterade rutiner. Tex extra städningar, utdelning av engångshandska till kunder. Inställda möten och inga praktikanter i butiken. Framflyttad inventering pga den görs med inlånat folk: pensionärer= riskgrupp.
  Personal som blivit hemskickad pga känslig för infektioner: Vi andra kör på med fler arbetsuppgifter.
  Tyvärr finns alltför många respektlösa kunder som hostar oss i ansiktet och sen skrattar med kommentar: haha, tänk om du får Corona nu!
  För privat del blev det inställd USA-resa. Så tråkigt att 6 månaders planering försvann som ett poff. Längtade efter semester, hänga med kompisar o Viva (vilket blev inställt dagen efter Trumps besked). Kan avboka bil o hotell. Vet inte ännu vad som händer med våra flygbiljetter.
  Hörde precis att vi just fått vårt andra dödsfall i Sverige.
  Det är extra nyhetssändningar på radion.
  Tja, lite så ser det ut i min del av Sverige.
  Tror oxå att Trump mörkar jättemycket.
  En svensk forskare ska ha sagt att Usa är det värsta landet att va i med tanke på smittan. Hon rekommenderade ingen att åka dit inom det närmsta året.
  Nåväl, vi samlar ihop oss o tar nya tag.

 • Linda

  @CC ovan: Är den svenska forskaren Agnes Wold? Om det är hon – folk hyllar henne, men jag tycker man ska ta hennes expertutlåtanden med en nypa salt. Hon har sagt konstiga (och direkt felaktiga) saker om hormonstörande ämnen (som jag jobbar med) och alkohol under graviditet. Hon sa i en chat nu att det INTE är viktigt att hålla sin mobil ren för det är bara ens egna bakterier på den. I meningen innan säger hon att handhygien är otroligt viktigt pga viruset finns på våra händer… De har ju även visat att viruset kan överleva på diverse ytor i flera timmar up till flera dagar. Plus att hon är professor i bakteriologi, inte virologi. Blir fan skogstokig på alla ‘experter’ som inte är experter. Hon sa även att alla ska skippa resandet i ett år framåt (!) istället för att ta saker stegvis och se hur det utvecklas.

  Som svar på din fråga, japp, det märks absolut av här. Handsprit och toapapper helt slut, och i övrigt en del utplockat. Fullsmockat i mataffärerna i torsdags, men inga alla idag.

  Har inaktiverat Facebook pga domedags- / lynchstämning. Går man utanför dörren är man osolidarisk även om man följer myndigheternas råd (för folk på FB vet ju såklart bättre), Åkesson hyllas pga ‘handlingskraftig’ och för att han vill stänga samhället även om det får massor av negativa konsekvenser. Vi i Sverige och Finland ses som skurkar och idioter som inte stängt allt som går att stänga, och är typ världens paria. Osv… Jag har mest ångest över alla företag som går i konkurs, folk som förlorar sina jobb etc. Det värsta som hänt mig är att jag fått ställa in alls roliga vårplaner (bl.a. New York) och att ett viktigt prov jag skulle göra förmodligen blir inställt eller uppskjutet vilket kommer påverka min lön, men känns som miniproblem i sammanhanget när jag faktiskt är en av dem som inte riskerar att förlora mitt jobb. Längtar innerligt tills det här är över.

  • CC

   Ja, det var hon. (Kom inte på hennes namn)
   Det hon hänvisade till var bla att det inte finns någon sjukförsäkring så folk jobbar sjuka där i större utsträckning (vilket väl iofs kan stämma).
   I övrigt tycker jag att allt är på tok för hysteriskt.
   Det otäcka är hur snabbt smittan sprider sig, men det gör ju andra influensor oxå.
   Som nån sa: jag tvättade händerna långt innan det är modernt! Det skriver jag under på.
   Hade folk bara skött det skulle det kanske stoppa upp snabbare.
   Vet tex genom jobbet att det är många som kommer ut från toa utan att ha tvättat sig (Det hörs tydligt om vatten/tork inte används).
   Well, well det är väl bara göra det bästa av situationen.

 • Annika

  Handsprit går inte att hitta såvitt jag vet, men annars verkar den mesta hysterin utspela sig i storstan här i Sverige. Jag bor i Malmö och i de butiker jag varit de senaste dagarna har toapappret varit nästan eller helt slut likaså en del frysvaror, malet kött, ägg och pasta. Folk är inte direkt fantasifulla. Min familj som bor i Hässleholm säger dock att deras mataffärer ser mer eller mindre ut som vanligt så det känns som att bunkrandet mer är ett tecken på en känsla av utsatthet stadsbor känner och möjligtvis panik. Det var svårt att inte smittas av paniken själv igår när mig sambo och jag var och handlade, framförallt min sambo kände att vi behövde skaffa mat som vi kan stå oss på länge.

  Personligen känner jag att det kan vara bra att göra en storhandling för att minska exponeringen och spendera mindre tid bland folk. Dock så åker jag buss till jobbet och jobbar i sjukvården så kommer ändå inte undan eventuell exponering. Jag ser på det som jag ser på vaccinering, det handlar inte om att skydda mig som individ utan att skydda de som inte kan skydda sig själva, de som inte kan vaccinera sig på grund av anledning. Om jag undviker att bli smittad så kan jag inte smitta min svärfar med KOL som inte skulle kunna hantera sjukdomen. Om jag blir smittad, så skyddar jag fortfarande de individer som inte kan hantera sjukdomen genom att hålla mig hemma.

  I torsdags bestämde Region Skåne att obehöriga inte får besöka sjukhusen, så anhöriga får inte besöka patienter om där inte finns någon bra anledning till besöket och då kan de ändå neka om den anhöriga visar luftvägssymtom. Det kändes konstigt att behöva säga till en ung tjej att hon inte fick hälsa på sin farmor, som sekreterare känner jag verkligen inte att jag har mandat att säga sånt till folk. Men det är de förhållningsregler vi fått just nu.

 • Gunnie

  Nu börjar det bli helt sinnessjukt här. En masspsykos med tvångssyndrom som gör att människor hör inre röster som säger åt dem att köpa allt toapapper de kan komma över! Och all pasta de hittar! Hundra burkar Bullens pilsnerkorv utifall att och stora säckar med ris, tonvis med knäckebröd, självklart Coca Cola och läsk så det räcker i ett år! Hyllorna i affärerna gapar tomma, det blir på något sätt en metafor för hur det står till i huvudet på folk, känns som det ekar lika tomt där! Jag är mer rädd för den här masshysterin än själva viruset!

 • Sara

  Jag tycker den strategi Sverige och Finland har valt är helt rätt och baseras på vad experter anser är rätt väg. Dem beslut som tas i tex Italien och Danmark anses ha liten effekt för smittspridning. Det är politiska beslut och anses som handlingskraftiga men kommer inte påverka smittspridningen. Viruset är här och kommer att stanna länge. Jag tycker det känns smart att fokusera på att minimera risken för riskgrupper och att vården inte blir överbelastad utan istället dra ut på smittan. Som flera experter skrivit kommer viruset antagligen dämpas till sommaren för att komma tillbaka till hösten. Dem vet ju inte om flockimmunitet fungerar i detta fall men håller tummarna för det. 🙂 (vetenskapligt yes)

  Det viktiga är ju att inte glömma att livet fortsätter. Att vi som är friska fortsätter stödja våra små lokala rörelser som vi vill ha kvar om en månad.

  Igår var det strålande sol i Malmö och vår. Jag var väldigt glad att se att livet rullade på som vanligt. Vi satt i solen och drack öl (bra att vara utomhus va?). I dem mataffärer närmast mig fanns allt, till och med toalettpapper. Det är väl smart att ha hemma lite extra om man blir sjuk då hemkörning av mat verkar ta lite längre tid än vanligt men man måste vara solidarisk och tänka på dem som inte har möjlighet att handla kundvagnar fulla med mat. Nästa vecka kommer barnbidraget och då är det många familjer som kommer fylla på sina skafferier. Dock har ju Livsmedelsbranschen gått ut med att allt kommer fungera som vanligt framåt, det gjorde det även i tex Kina. Det är ju bara tomma hyllor för affärerna har inte varit beredda på detta och kunnat beställa påfyllning.

  Jag har fått ta bort Facebook och Aftonbladet för kändes hysteriskt och då är det lätt att tro att ”alla” känner så. Sen går man ut och allt är som vanligt. Följer nyheter via Sydsvenskan vilket känns lugnt och sakligt. Plus massa vanliga andra nyheter också! För massa andra saker händer i världen samtidigt.

  Jag jobbar hemifrån på obestämd tid och försöker se det som ett plus. Man kan njuta av vårsolen, springa en runda om dagarna och inte behöva stressa med att lämna och hämta barn på förskola. Kommer ju bli vilda västern att jobba hemma med barnen, dem dagar dem inte kan gå (vi har fått direktiv från förskolan att dem också ska vara helt symptomfria vilket ju är helt rätt men också svårt när dem är lite snoriga från okt-april) men det löser sig.

  • Linda

   Håller helt med dig! Känns som en alldeles ypperlig, lagom strategi, och ffa baserad på forskning och tidigare erfarenheter och helt rätt åtminstone just nu. Hatar folk som skriker att alla skolor måste stängas, trots att detta kommer att leda till att viktiga samhällsfunktioner kommer att förloras, folk med viktiga yrken (t.ex. inom vården) kommer att tvingas lämna sina barn hos mor-/farföräldrar (dvs i riskgrupp) plus det faktum att flera generationer inte kommer att kunna ta examen/gå vidare till nästa årskurs etc. som vanligt. Plus att all forskning visar att skolor måste stängas i 4 månader för att det ska ge effekt… Undrar hur många som är beredda på den restriktionen.

 • Hannah Södersten

  Nu visar många människor här hemma sin fina egoistiska sida. Det är någon slags hysteri som sagt att bunkra på sig till den grad att andra blir helt utan. Som om Corona sätter sig i röven och man behöver ett års förbrukning av toapapper på några veckor?! Fattar inte alls. Mataffärer kommer ju hålla öppet ändå. Nu avråds resor helt och hållet i en månad och alla flyg ställs in.
  Vi skall stanna hemma vid minsta hosta, även våra barn. Själv har en blivit hembeordrad i en vecka till att börja med. Tur man jobbar med dator som sitt enda verktyg. Hoppas på att barnet kan gå på förskolan för annars blir det svårt att jobba. Nyheterna handlar inte om något annat än Corona.
  Jag handlade igår med vår dotter på två år och det var först och främst så fullt på Maxi parkeringen att jag knappt hittade en lucka att stå i vilket typ aldrig händer. Folk till och med gjorde egna parkeringar där det inte fanns. Sedan så tänker folk bara på sig själva och har tunnelseende så dottern blev nästan både nersprungen och påkörd av folk som inte ser sig för. Skrämmande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *