Litteraturbloggen

Boktips mitt i apokalypsen

Här kommer ett gäng boktips!

En bra grej med att vara fast hemma, om man nu ska försöka tänka positivt, är att ha en massa extra tid att ägna åt att läsa. Den här månaden har jag dessutom börjat med ett par helt nya grejer som jag aldrig gjort förut: att lyssna på ljudböcker och att läsa på läsplatta.

Jag har aldrig lyssnat på ljudböcker tidigare eftersom jag i princip bara läser romaner och gillar att se orden framför mig. Däremot lyssnar jag mycket på podcasts, så jag tänkte att om jag började lyssna på facklitteratur i ljudboksform borde det vara ungefär som att lyssna på en podcast. Och det har funkat bra! Har lyssnat på följande böcker bara de senaste två veckorna (perfekt grej att sysselsätta sig med medan man flyttpackar):

Klubben av Matilda Gustavsson
Den här har många av er säkert redan läst, men om inte: LÄS (eller lyssna på)! Handlar om “kulturprofilen” Jean-Claude Arnault och hur han i årtionden kom undan med att våldta och sextrakassera kvinnor i Stockholms kulturliv. Kände såklart till den här historien på ytan, men här går Gustavsson (DN-journalisten som publicerade det första stora reportaget om detta) på djupet. Var så arg att mitt blod kokade under större delen av lyssningen.

Catch and Kill av Ronan Farrow
Fortsatte direkt på samma spår och lyssnade på Ronan Farrows Catch and Kill. Den handlar om Harvey Weinstein som våldtog och sextrakasserade kvinnor i Hollywood under många år. Farrows reportage i New Yorker var startskottet på #MeToo-rörelsen, men den här boken handlar lika mycket om hur NBC, där Farrow jobbade som journalist, försökte mörka hela historien. Farrow läser själv in ljudboken, och så länge man pallar med alla hans olika röster och dialekter kan jag rekommendera att lyssna på denna. Läs oavsett.

Three Women av Lisa Taddeo
Författaren följer tre amerikanska kvinnor under många år och berättar deras historier om kärlek, åtrå, saknad och våld, både fysiskt och själsligt. Den här boken är väldigt poetiskt skriven och känns ofta mer som en roman. Tyckte mycket om denna. Även om alla böcker jag har läst på sistone får mig att helt förlora hoppet om män.

***

En roman har jag hunnit läsa de senaste veckorna också:

My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh
Passande nog handlar denna om en kvinna i New York City som är trött på tillvaron och bestämmer sig för att inte lämna sitt hem och sova bort ett helt år. Med hjälp av en otroligt oetisk psykolog och allehanda mediciner lyckas detta förvånansvärt bra. Har tidigare läst en novellsamling (Homesick for Another World) av Moshfegh och är allmänt bara sjukt imponerad över hur bra hon skriver.

***

Tänkte avsluta med två böcker jag läste förra året och som jag inte har kunnat sluta tänka på. Speciellt just nu, eftersom båda dessa handlar om att ett virus har utrotat större delen av jordens befolkning. De överlevande måste klara sig i ett postapokalyps-USA som är så pass mörkt att jag undrar om det verkligen är värt att överleva. Tänker i alla fall mycket på båda dessa böcker just nu. Undrar varför.

Station Eleven av Emily St. John Mandel

och

Severance av Ling Ma

***

Jag har så himla dålig koll på facklitteratur men vill gärna läsa mer, så har ni läst eller lyssnat på något riktigt bra på sistone får ni gärna säga till! (Och här finns jag på Goodreads.)

0 Comments

 • Gunnie

  Jag tänkte lite optimistiskt att jag skulle låna ”Klubben” på Bibblerian ( ja, vår lilla biblioteksfilial här i Hässelby Gård heter så), men ångrade mig. Det var 840 personer i kö! Får nog köpa den istället?

 • Anna-Lena

  Tack för boktips!
  Såg bara häromdagen att du hade tagit med min kommentar i ett inlägg… Man har konstigt nog, inte så mycket tid att sitta framför datorn när man är i karantän, det beror förmodligen på tvååringen här hemma…

  Men iaf så ser det ju ut som att vi tyvärr hade rätt, USA har gått om alla andra länder i antal smittade. Vi får hålla tummarna att antal döda blir lågt. Men det är väl önsketänkande.

  Nej, nu längtar jag tills allt detta är över… Börjar bli lite jobbigt att vara så isolerad.

  Ta hand om dig! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *