Det ofattbara

Self care i coronavirusets tid

Det är mycket nu. Inte nog med hela pandemin och att min hund är sjuk och att det ryktas om ett “statewide shutdown” i Kalifornien den här veckan (vad nu det innebär) — jag ska dessutom flytta i helgen. Eftersom man helst inte ska lämna hemmet nu har jag haft mycket tid till packande, så i princip hela mitt liv är just nu nerpackat i flyttkartonger som är staplade på varandra i hela lägenheten. Det uppmuntrar inte direkt till inre lugn.

Jag har haft så mycket ångest de senaste dagarna att jag knappt sover på nätterna. Det känns dock inte produktivt att bara sitta och vältra sig i ångest, så jag försöker aktivt att göra saker som gör att jag känner mig mindre stressad. Annars finns risken att jag dämpar med alkohol, och det är kanske inte så hälsosamt i längden. Några grejer som funkar för mig (och kanske för andra personer i liknande situation — alltså folk som generellt är rätt mentalt stabila och inte lider av kronisk depression eller liknande):

1. Motion. Alltså, jag är verkligen inte en speciellt aktiv person så att tipsa om att motionera känns ju mer än lovligt skenheligt. Men jag började springa regelbundet för ett par månader sen, och nu när jag känner ångesten komma krypande drar jag på mig springskorna och joggar ett par kilometer genom grannskapet. Använder en app som heter C25K som verkligen har hjälpt mig att gå från soffpotatis till någon som numera uppskattar att springa regelbundet. Men även att bara typ ge sig ut och promenera i naturen hjälper. 

2. Böcker. Jag är så enormt tacksam för att vara en läsare just nu. Har äntligen börjat lyssna på ljudböcker, så nu plöjer jag mig igenom skön- och facklitteratur både medan jag gör annat (typ flyttpackar) och på kvällarna när jag går och lägger mig med en fysisk bok och läser tills jag somnar. Få saker gör mig lugnare än att få fly verkligheten med en riktigt bra bok. 

3. Sex. Sorry för lite X-rated content, men en bra orgasm friger hormonet oxytocin som hjälper till att sprida endorfiner i kroppen. Kan bidra till allt från att lätta på huvudvärk och mensvärk till att sänka höga stressnivåer. Plus att det är gratis och man kan göra det själv om man är hemma i karantän. 

4. Motorcyklar. Lite nischat, men det finns ingenting som hjälper mig att hantera ångest bättre än att köra motorcykel. Tog en långtur igår (eftersom det äntligen slutade regna i en hel dag) och kände mig genast som mig själv igen. Bonuspoäng för att man sitter ensam på en hoj med hjälm och skyddsutrustning på sig och inte behöver prata eller komma i kontakt med andra människor över huvud taget. Så bra sätt att få lite frisk luft även i dessa tider. 

Hoppas att ni tar hand om er själva därute ♥

2 Comments

  • Jenny

    Motion har blivit min go to, och da ar jag en san person som aldrig motionerar. Har borjat ga till jobbet och ga hem (och da aker man mindre buss ocksa, det ar val bra med) och nar jag inte har nagot annat for mig, promenerar jag. Gick en tva timmars tur i Balboa Park i helgen. En annan grej som far mig att kanna mig normal ar volontararbete. Men da uppstar problemet att jag inte kor bil sa jag ar tvungen att aka buss/trolley och det kanns ju ganska ofrascht just nu. Annars sa sitter jag mest med angest hemma och det marks nar man forsoker hitta nagot bra att se pa och man haller sig till samma youtube kanaler och samma tv serier konstant. Far val inkludera lite mer nummer tre i vardagen nu nar det finns inte mycket annat att gora 😀 (tank vad manga karantan bebisar det kommer att fodas i slutet av aret!)

  • Gunnie

    Jag önskar jag hade en motorcykel! Och kunskapen att köra den!
    Ett annat tips: Skaffa en labrador! Är absolut en levande motsvarighet till lyckopiller<3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *