Matbloggen

Saker jag har ätit på sistone

Jag gillar att laga mat och gör det flera gånger i veckan i vanliga fall. Men nu när restauranger är stängda och jag ändå bara är hemma hela tiden har det blivit som en ritual att laga middag varje kväll. Jag har också insett hur mycket pengar jag vanligtvis lägger på att äta ute. Inte för att jag vill slippa laga mat, utanför att det ofta är så jag umgås med mina vänner. Men nu är det nästan som en form av terapi: jag sätter på en podcast och grejar i köket i någon timme varje kväll, och sen får jag äta något gott som belöning.

Här är några grejer jag har lagat den senaste dryga veckan. Ber om ursäkt för mobilfoton, borde väl egentligen leta fram den riktiga kameran.

Det blir mycket tacos, och mycket tofu (efter mitt recept på världens godaste tofu). Här en variant med ruccola, getost, tomat och picklad rödlök.

Jag har haft såna ramen-cravings att en dag bestämde jag mig för att göra en egen ramen. Med vad jag hade hemma. Det blev en buljong på saker som är goda (ingefära, vitlök, grönsaksbuljong, parmesan, och massa annat som jag glömmer), med vitlöksstekt svamp, ugnsbakad tofu och rostad broccoli. Kanske inte världens mest autentiska ramen, men det var gott ändå.

Hittade ett paket gnocchi i kylen och gjorde en enkel sås på tomatkross, creme fraiche, svamp, lök och vitlök. Och parmesan såklart.

Den matmässiga höjdpunkten förra veckan var nog ändå när jag gjorde ugnspannkaka. Jag utgick från det här receptet, fast halverat eftersom jag bara är en person och med vegetarisk skinka istället för bacon. Sen stekte jag äppelskivor och grönkål i kanel och vitt vin (det låter konstigt men blev gott!) och serverade alltihop med picklad rödlök och getost. Det blev en trevlig vuxenvariant på min favoriträtt som barn.

Ibland vill man (eller i alla fall jag) bara äta pasta med ost och smör. Då brukar jag göra en cacio e pepe (efter Sandra Beijers recept) eftersom det känns mer legitimt. Det är ju egentligen bara spagetti, smör, parmesan och peppar, men låter fint och viktigt.

Min bästa tager-vad-man-haver-mat är bibimbap. Inte heller denna blev väl speciellt autentiskt koreansk, så vi kan kalla det en risbowl istället. En skål ris toppad med tofu, morötter, gurka, avokado, sallat, mango och picklad rödlök.

Ett av mina bästa mathacks är för övrigt att alltid ha picklad rödlök hemma eftersom det är gott på ALLT (se pannkakan ovan som bevis). Jag föredrar den Mexikanska varianten och brukar följa det här receptet.

Sist men inte minst, mer pasta. Det här gjorde jag medan jag fortfarande hade ruccola och mozzarella hemma, det var väl knappt två veckor sen nu. Jag försöker undvika att gå till mataffären så länge det bara går, och hittills har det gått över förväntan. Har en hyfsat välfylld kyl fortfarande. Detta är i alla fall pastafjärilar med Ikeas grönsaksbollar, ruccola, mozzarella, picklad rödlök och parmesan.

Vad har ni ätit för gott på sistone?

0 Comments

 • Ulf

  Det ser ju så himla gott ut alltihop! Jag blir klart inspirerad.
  I förrgår åt vi en god rotsakssoppa på diverse rotsaker som fick koka i grönsaksbuljong och sedan mixades (i din kvarlämnande mixer!) till en ganska slät soppa, men där morotsbitarna fortfarande var al dente. Till efterrätt årets sista semla – det var ju sista tisdagen i fastan.
  Här är för övrigt ditt barndoms recept på pannkaka – funkar för såväl platta pannkakor som ugnspannkaka:
  för varje ägg ta 1 dl mjöl och 2 dl mjölk och en gnutta salt, tex
  2 ägg, 2 dl mjöl, 4 dl mjölk, salt
  Funkar alltid!
  Fyllning eller topping behöver jag ju inte nämna för dig.

  Glad Påsk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *