Irritationsmoment

Den allra värsta grannen

För ungefär två veckor sen fick jag en ny granne, som är den överlägset värsta granne jag någonsin haft. Eftersom jag har klagat på henne så mycket att mina kompisar nog är rätt trötta på att höra om detta så tar jag och klagar vidare här istället. Ber om ursäkt på förhand för argt inlägg.

Okej, först lite bakgrund. Komplexet jag bor i består av fem bostäder: ett hus, ett så kallat duplex (alltså ett parhus med en delad vägg), och en garagelänga med två lägenheter ovanpå. Här får ni en pedagogisk illustration:

Nummer 1 är huset, 2 + 3 är parhuset, och 4 + 5 är lägenheterna. Jag bor i 2 och den nya grannen, som vi kan kalla X, bor i nummer 3. De gula områdena är en delad uteplats med gräs och små gångvägar, och alltihop är inhägnat av mur och staket med låsta grindar. Okej? Okej.

Det här är ett väldigt lugnt och tyst komplex. Ingen festar eller stör någon annan, folk har sällan besök och alla är i allmänhet väldigt respektfulla. Jag kommer bra överens med alla de gamla grannarna (paret i huset och jag har varit kattvakter åt varandra många gånger under åren jag bodde här tidigare) och alla verkar trivas bra här.

Allt detta har nu ändrats. Sen X flyttade in har hon festat varje dag. Hon har alltid folk på besök, de flesta verkar bo i andra delstater och har temporärt (?) flyttat in hos X. De börjar oftast dricka runt klockan 10 på morgonen och fortsätter hela dagen och ibland även hela natten. Och inte inne i huset heller, utan på den delade uteplatsen. Jag var inte hemma i lördags, men enligt de andra grannarna pågick festen utomhus mellan klockan 3 och 7 på morgonen.

De senaste dagarna har det varit mellan 5 och 7 personer här dygnet runt. Jag brukar vakna tidigt på morgonen av att de sitter utanför mitt fönster och röker (eller röker på). X har en hund och en katt som alltid är utomhus helt utan översikt, vilket gör att mina djur inte kan/vill gå ut. Hunden brukar ligga utanför mitt sovrumsfönster och tugga på en pipleksak tidigt på morgonen, innan min väckarklocka har ringt.

Jag har fått gå ut och säga till X flera gånger att sänka musiken eller att säga åt sin hund att sluta skälla på mina katter. Men hon är i princip alltid så full att det knappt går att föra ett samtal med henne.

Idag messade jag äntligen min hyresvärd för att klaga. Har funderat på att göra det ett tag nu, men droppen var detta: två av mina andra grannar (båda kvinnor i 50-årsåldern) berättade att de numera drar sig för att gå ut över huvud taget, eftersom horder av fulla män numera blockerar alla utgångar.

Den nya grannen är kanske 45 och hennes kompisar är alla i ungefär samma ålder. Männen är alla stora tatuerade snubbar som ser ut att tillhöra någon sorts motorcykelgäng. Jag kan hantera dem, även om jag för all del helst låter bli, men mina andra grannar känner sig inte trygga här längre. Det gör mig så himla ledsen.

Det eviga festandet hade dessutom varit illa nog om allt hade varit som vanligt i världen, men att ha hela sin uteplats full av främlingar dygnet runt är extra jobbigt under en global pandemi. Jag träffar liksom knappt mina egna vänner, men nu måste jag dela utrymme med de här jävla soporna.

Hyresvärden lovade i alla fall att ta hand om saken, men bad mig att skicka bilder som han kunde använda som bevis. Så hela dagen har jag och två av mina grannar (som bor i nummer 1 och 4) sms:at varandra för att koordinera det diskreta bevissamlandet.

Stay tuned för den rafflande fortsättningen på den här levande mardrömmen.

0 Comments

 • Agnes

  Urk, otrevliga och störande grannar är ju det värsta som finns. Ens hem ska ju vara ens trygghet och en plats där man kan slappna av. Jag jobbar som fastighetsförvaltare och hanterar störningsärenden dagligen så privat är jag supernojig för att störa mina grannar – haha. Yrkesskada! Känner inte till lagarna i USA vad gäller störningar men jag hoppas ni får en lösning snart!

  • Cinderalley

   Oj, låter som ett intressant jobb! Kan inte heller lagarna, men däremot har vi ett hyreskontrakt med vissa regler kring tider när det ska vara tyst, hur många personer som får bo i varje bostad, osv. X bryter helt klart mot flera av de reglerna.

 • Gunnie

  Det låter ju verkligen som en mardröm! Tycker att det även borde ligga i din hyresvärds intresse att bli av med denna person. Hoppas det löser sig!

 • Helen

  jobbar också i fastighetsbranschen (i Sverige) och här är det viktigt att dokumentera datum och tid för varje störning. Förstår att detta verkar pågå mest hela tiden men anteckna de “viktigaste” störningarna och använd som bevis. Tycker att hyresvärden borde bli glad av att ha så seriösa och engagerade hyresgäster som du och dina bra grannar verkar vara. Lycka till!

 • B

  Åååh vad jobbigt! Det värsta med min granne är att han dunkar låten “Shut up and dance with me” på repeat varje morgon klockan 9.30, men det kan jag leva med haha

 • L.

  Men fyfan! Stackars er andra grannar och STACKARS ALLA DJUR, både idiotgrannens och dina!! Hoppas hennes djur blir beslagtagna och hamnar på en bättre plats 🙁

  • Cinderalley

   Jag tror tack och lov inte att djuren far illa, hon verkar genuint ta hand om dem även om hon inte har så bra koll på var de är (men gården är som sagt inhägnad, så de kan inte rymma eller så). Men jag håller helt klart ögonen öppna efter bevis på motsatsen!

 • jennyjunkpile

  Glöm inte att spela in det när hon har hög musik på! Läskigt med folk som inte verkar bry sig om att vi är fortfarande mitt i pandemin. Gick förbi ett garage i helgen och såg ett helt gäng festandes tillsammans. Nej tack.

 • Linda

  Så fascinerande med folk som inte bryr sig om att de så uppenbart stör andra. Hoppas att det löser sig! Fasen inte ok att inte känna sig trygg i sin egen bostad, och att känna att man inte kan utnyttja trädgården i dessa tider. Fint att ni har en bra hyersvärd iallafall.

  • Cinderalley

   Jag har funderat mycket på det här. Om det är så att de här människorna inte INSER att de stör andra, eller om de helt enkelt inte BRYR sig. Vet ärligt inte vilket som är värst!

 • annak

  Nej jag fattar inte det heller, är inte folk rädda att bli smittade av corona? Här vill de tyvärr att alla som är yngre än 70 år ska smittas, så man är glad om man tillåts vara hemma.

  ugh inte kul med jobbiga, högljudda grannar, lugnt och tyst hemma är jätteviktigt tycker jag. Hoppas det löser sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *