Litteraturbloggen

Läsa bör man annars dör man

Nu blir det ett till inlägg om böcker, för att läsa är tydligen den enda jag gör nuförtiden. Den här helgen lämnade jag hemmet sammanlagt tre gånger: för en cykeltur och två promenader med hunden. Annars satt jag bara hemma och läste läste läste.

I lördags läste jag ut The Age of Miracles av Karen Thompson Walker (den var språkmässigt och tematiskt ganska lik The Dreamers, men jag tror att jag gillade denna bättre – mer fokus på en karaktär istället för att hoppa mellan olika berättelser) och igår maratonläste jag hela Lydia Sandgrens Samlade Verk från början till slut. Det är alltså namnet på en roman, inte en hel bibliografi, men den är nästan 700 sidor lång så det tog ett tag ändå. Jag varvade mellan att ligga på gräsmattan i solen, att sitta på altanen i skuggan och att sitta inomhus (på soffan eller vid köksbordet) och läsa. Omkring klockan 23 läste jag den sista sidan, helt andfådd. Vilken jävla roman. Den första boken jag har läst i år som fick ett klockrent 5/5 i betyg.

Igår hann jag på något vänster även lyssna färdigt på J.D. Vances Hillbilly Elegy, men den vet jag inte om jag skulle rekommendera.

Nu undrar jag dock detta: Går det att läsa FÖR MYCKET? Nu är jag mer eller mindre tvingad att stanna hemma på obestämd framtid, så det är inte som att jag offrar några sociala åtaganden för att stanna hemma och läsa. Jag kan inte heller kolla på TV över huvud taget utan att bli stressad, och det finns en gräns för hur mycket en människa orkar motionera på en dag. Så nu har det i princip blivit så att när jag inte jobbar, läser jag. Flera hundra sidor om dagen oftast.

Och nu börjar jag lite smått oroa mig över om detta kommer skada min hjärna i längden. Alltså, kommer jag att börja få problem med verklighetsuppfattningen och börja leva i romanernas fantasivärld på riktigt? Det är ju helt klart att föredra just nu, när verkligheten ser ut som den gör, men långsiktigt då?

Eller ska jag bara köra på och invänta en lässvacka? Den lär ju komma förr eller senare.

Äh, jag vet inte. Kanske är jag bara en person som oroar mig för mycket.

0 Comments

 • Messa

  Jag är också en storläsare och hittade av en slump novellsamlingen “All the Fabulous Beasts” av Priya Sharma. Det är moderna sagor, mörka sagor. Den rekommenderar jag!
  Annars – har du läst Karin Smirnoffs trilogi “Jag for ner till bror”, “Vi for upp med mor” och “Och sen för jag hem”? Jag har inte läst sista boken, väntar på pocketversionen Men tyckte mycket om de två första böckerna.

  Anyway – Jag uppskattar att läsa dina vardagsbetraktelser kring livet i USA med Trump och Corona och allt annat.

  • Cinderalley

   Har hört talas om den novellsamlingen men inte läst, men nu blev jag sugen! Bra tips. Jag har också läst Smirnoffs två första och tyckte mycket om dem. Nu såg jag just att sista delen har kommit som ebok på biblioteket så jag läser nog den näst!

   Tack för fin kommentar 🙂

 • desflandres

  Det är ingen risk att du börjar leva i en fantasivärld. Båda mina vänner, Elizabeth Bennet och mr Darcy, säger sig dela min uppfattning.

 • Gunnie

  Jag gillar verkligen dina boktips! Nu blev jag så sugen på att läsa Lydia Sandgrens Samlade verk och i vanlig ordning kollade jag biblioteket först, men den är utlånad överallt och man kan inte reservera i dessa coronatider. Så nu har jag köpt den istället, trots att jag bestämt mig för att inte köpa nya böcker!

 • nostalgifabriken

  ursugen på samlade verk, tack för påminnelsen! tänker att det förr eller senare kommer bli så att du råkar läsa två dåliga böcker på raken, och då kommer du tappa sugen igen. problem solved. hehe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *