Amerika,  Vardagsfilosoferande

Hur orkar man bo i USA

Jag fick följande kommentar av Tea:

“Jag är nyfiken på hur du ‘rättfärdigar’ att bo i USA när du verkar ha svårt för dess historia och styre. Oavsett vem som styr så är ju USA ett av världens mest kapitalistiska samhällen där orättvisorna är så många och stora att de inte kan listas. Jag vet att du nämnt tidigare att området du bor i är mer liberalt, men jag tänker att som helhet så har jag fått uppfattningen att landet inte representerar dina värderingar. Det finns ju otroligt många positiva saker med landet också, och det var väl lite dessa som jag var intresserad av att veta mer om. Kort och gott, vad det är som gör att du vill bo kvar.

Det här är en så intressant fråga som jag själv funderar mycket på. Jag har börjat känna att om Trump blir omvald i november så vet jag inte om jag vill bo kvar i USA. Det är för kämpigt att leva i ett samhälle tillsammans med så många människor vars värderingar går emot allt jag står för.

Men samtidigt bor jag i Kalifornien, vilket ibland nästan känns som ett eget land, med betydligt vettigare värderingar än majoriteten av USA. Förutom möjligen Hawaii finns det nog inte en enda annan delstat jag kan tänka mig att bo i i det här landet.

Men här är några anledningar till varför jag fortfarande bor här:

Vädret. Detta är kanske 90% av anledningen till att jag flyttade till Kalifornien för knappt 12 år sen, och det är en av huvudanledningarna till att jag har blivit kvar. Hade Stockholm haft samma klimat som San Diego hade jag eventuellt aldrig flyttat därifrån. Här är det nästan alltid soligt och varmt och det går att köra motorcykel året runt. Det gör under för min mentala hälsa.

Naturen. Jag ÄLSKAR att bo nära både hav, öken och berg. Det är även ganska oslagbart att bo bara några timmars resväg från flera av världens mäktigaste naturfenomen (t.ex. Grand Canyon eller Yosemite), sådär så att man kan åka dit över en långhelg. Kalifornienbor brukar skryta om att det går att surfa på morgonen och åka snowboard på eftermiddagen på samma dag, eftersom det bara är två timmars bilväg mellan stranden och skidbackarna. Jag vet nog ingen som faktiskt gör det. Men det är fint att veta att det går.

Livet. Om jag bara utgår från mig själv och ignorerar allt utanför min egen lilla bubbla så lever jag ett ganska fantastiskt liv här. Har ett kreativt och välbetalt drömjobb som jag känner mig tacksam för varje dag. Jag har ett stort kompisgäng med likasinnade personer som jag pratar med dagligen. Har ett litet hus som jag älskar i ett område jag verkligen trivs i. Har motorcyklar och husdjur och pojkvän. Jag har rutiner och vardagsliv och har levt i princip hela mitt vuxenliv i det här landet. Det skulle krävas mycket för att ge upp allt detta.

***

Med detta sagt så är läget så pass illa i USA just nu att jag för första gången sen jag flyttade hit faktiskt överväger mina alternativ. Fyra år till med Trump som president hade varit så katastrofalt för USA:s framtid som demokrati. Jag har dessutom börjat bli mer och mer övertygad om att om han blir omvald så kommer vi aldrig bli av med coronaviruset, det kommer fortsätta härja vilt och antagligen döda flera miljoner människor.

Inte för att jag är speciellt peppad på Biden heller, men han är helt klart ett bättre alternativ.

Så, ja. Väntar helt enkelt till efter valet i november innan jag fattar några livsavgörande beslut. Och passar på att njuta av sommarvärmen i San Diego under tiden.

8 Comments

 • peppe

  Kan relatera till allt du just skrev! Klimatet, vännerna, naturen och så finns ju världens smartaste och mest kreativa människor här. Älskar öppenheten och nyfikenheten som existerar parallellt med det fördomsfulla och inskränkta. Nu var det ju inte jag som skulle svara på den här frågan, men jag tror att vi tänker väldigt lika på många sätt gällande USA.

  • Sanna

   Ja, plus att jag känner att just den där kreativiteten och nyfikenheten är väldigt kalifornisk också. Det finns helt klart värre ställen att bo på.

 • Tea

  Hej, tack för svaret! Speciellt naturen har jag extra förståelse för, jag själv spenderade mycket tid i norra Sverige kring polcirkeln innan jag flyttade till en stad i UK och jag saknar verkligen frihetskänslan som uppstår när man är omgiven av skog, berg, och älvar.
  Återigen tack för en så fin blogg, den är väldigt uppskattad! Du har även gjort mig himla sugen på att testa att köra motorcykel trots att det mest liknande jag gjort är att köra runt på en moppe i 80-100km/h i Thailand haha!
  Ha det bra!

  • Sanna

   Ja herregud, förstår det, längtar numera hela tiden till skog, berg och älvar. Och tack snälla, vad glad jag blir. Klart du ska testa riktig hoj! Kram

 • caroline

  Även om jag bor i Sverige förstår jag helt och hållet, och mitt och min mans livsmål är att ha en lägenhet i förhoppningsvis Colorado att bo i delvis. Är lite för lat och mesig för att flytta helt. Plus att det som skrämmer mig mest är sjukvårdssystemet och jag hade gått omkring och varit rädd för att bli sjuk eller skada mig varje dag.

  Vi försöker åka varje år och har som mål att besöka alla stater (25hittills) och för mig är det nästan tvärtom. Hur kan man besöka USA och INTE känna att man vill flytta dit? Många svenskar åker nog också till NYC, LA eller Miami och tänker att det är så det är. Det är något fantastiskt med att gå ut och ta en öl eller äta från fantastiska food trucks och samtidigt vara omringad av berg i horisonten. Är inte så mycket så här i skåne.
  Eller saker att göra och se utöver naturen, som arkader eller “världens största byrå”, jag kan fortsätta i evighet. Som tur är börjar vi få roliga events här också som spelarkader, beer-yoga och drag queen bingos.

  Och som du säger kan jag tänka mig att man inte stöter på de galna åsikterna så mycket i verkligheten. Jag läser ju mer om det online här i sverige än vad man märker när man är där.

  Nu när det är reserestriktioner kan vi se en amerikansk trottoar på tv och bli helt blödiga, och din blogg både hjälper och stjälper, så tack för det! 😉

  • Sanna

   Tack för den här kommentaren, håller med om allt du just skrev. Förutom att jag numera tycker att man stöter på de galna åsikterna mer och mer, det har liksom blivit normaliserat att skylta med sin idioti de senaste åren. Men som sagt, det är så mycket som är fantastiskt med USA trots allt.

 • Fia

  Jätteintressant att ta del av! Jag har följt mycket, men långt ifrån allt, av det som sker i USA och det är så otroligt ledsamt och man funderar på just detta, hur människor, framför allt de som valt att flytta dit, kan bo där. Intressant inlägg från dig.

  Men jag tycker verkligen inte att man behöver ”försvara” var man bor, oavsett situationen i landet. I slutändan är det väl viktigast att man själv lever ett bra liv. Jag själv tycker snarare att det är skönt att veta att där bor människor med humana åsikter som kämpar för ett bättre samhälle. Att sådana som du tar kampen och uppehåller ett bra samhälle just där du befinner dig. All cred till er som står emot, vare sig det är att ta ställning på sociala medier, på jobbet eller bland vänner.

  Jag bodde i Australien ett flertal år och störde mig enormt på den icke-existerande genuspolitiken och miljöpolitiken, samt människors allmänna attityd. Med vansinnigt mycket ågren flyttade jag tillbaka till Sverige. Jag älskade att bo i Australien men flytten hjälpte med tanken ”äh, jag testar ett år iaf”. Nu 1,5 år senare känns det bra. Småsaker som att människor inte ligger och grinar på gatan för att de måste börja betala för plastpåsar på mataffären är en sån skön känsla, även om det är en skitsak. Jag har ju inte upplevt något i närheten av vad du upplever just nu så det är svårt att tänka sig. Bara att åka och till en delstat där Trump är någon slags gud känns overkligt så jag kan tänka mig att man blir otroligt less. Jag kände ofta känslan av att jag ville ruska om människor och förklara hur ett samhälle kan se ut och hur snedvridna deras tankar och åsikter är.

  Även om jag är glad att jag har flyttat hem, men kanske inte för alltid, så går det inte en vecka utan tanken på mitt andra hem. För min del hjälper det väl att jag föredrar en 15-gradig sommar och lång vinter framför 35-gradiga månader.

  Det är svårt när man väl har två hem och inget är egentligen ett jättedåligt alternativ. Du verkar lycklig där du är, men förstår att det tar emot när allt egentligen går åt fanders. Men tror man verkligen ska överväga innan man gör något drastiskt. Men som sagt, för min del var det skönt att tänka att det ju inte är för evigt och mitt andra hem finns kvar om (när) jag vill tillbaka. Tror också att jag behövde komma hem för att veta var jag egentligen vill vara.

  Jag hoppas verkligen att Trump inte blir omvald och att det lugnar ner sig! Och att du ska fortsätta trivas där du är efter detta.

  Allt gott!

  • Sanna

   Intressant! Jag har aldrig varit i Australien, men jag har också förstått att det inte direkt är världens mest progressiva land. Stort att bestämma sig för att flytta hem igen, och det låter ju som att du har gjort rätt val. (Även om Australien såklart finns kvar och du kan flytta tillbaka dit i framtiden om/när det känns rätt.) Men håller verkligen med om att det ofta är svårt att ha två hem. Det är både fantastiskt och hjärteslitande på samma gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *