Litteraturbloggen

Nu har jag läst böcker igen

Häromdagen hade jag en konversation med en kollega som läser mycket. Jag klagade på att jag bara hade läst en enda bok i år som jag gett en femma i betyg. Kollegan sa att hon ger alla böcker hon verkligen gillar en femma, vilket fick mig att fundera lite på mitt eget betygssystem.

För mig är det så här: En riktigt bra bok är oftast en fyra. För att få full poäng behöver en bok vara mer än riktigt bra. Den behöver vara en UPPLEVELSE. Jag vill lägga ifrån mig boken efter sista sidan och känna mig andfådd, överväldigad och kanske ha lite gåshud. Är det så mycket begärt!?

Alltså, ja, det är det kanske, med tanke på att jag fram tills i fredags bara hade läst en enda fempoängare i år (Lydia Sandgrens Samlade verk). Av totalt 40 böcker.

MEN. Sen läste jag ut två böcker den här helgen och BÅDA fick en femma i betyg. Så nu tänker jag att det kanske inte alls är mitt betygssystem det är fel på, utan att jag helt enkelt inte hade hittat rätt upplevelse-böcker innan.

(Det ska dock sägas att jag hittills i år har läst 23 böcker som jag gav en fyra i betyg, vilket innebär att de var riktigt bra. Det kan man ju egentligen inte klaga på.)

Dessa två läste jag i helgen:

The Nickel Boys av Colson Whitehead

Denna bok vann årets Pulizerpris för skönlitteratur och är skriven av författaren till The Underground Railroad, som också var helt fantastisk. Handlar om två svarta pojkar på en skola för ungdomsbrottslingar i Jim Crow-södern på 60-talet. En otroligt stark, hemsk och fenomenalt välskriven bok. Denna var en stark fyra för mig fram till de sista kapitlen, sen blev den ännu bättre. Satt ju där helt andfådd efter att ha läst ut den trots allt.

The Glass Hotel av Emily St. John Mandel

Har tidigare läst Station Eleven av samma författare och det är en sån bok jag ofta tänker på. Denna var dock ännu bättre?? Handlar om två syskon, ett brott, personer som försvinner, att förlora allt, rikedom, spöken, hotell, droger, New York City, dödsfall, och hundra andra saker som jag inte kan sammanfatta. ÄLSKAR när författare klarar av att berätta så här många historier på samma gång och lyckas knyta ihop dem på ett både oväntat och elegant sätt. Förstår inte hur man gör.

Det var det hela. Har ni några solklara fempoängare att tipsa om?

16 Comments

 • Elina

  Jag läser just nu triologin om Jaana, “jag for hem till bror”, “vi for upp till mor” är dom jag hittills läst. Väntar på att få hem tredje och sista boken från biblioteket. Tycker dom är fantastiska. Men tror också att det är en fördel att jag har rötter i Tornedalen och kan meänkieli. Inte att det automatiskt gör att jag gillar böcker men att jag känner igen mig i mycket som beskrivs. Läser just nu testamente av Nina wähä och den är också otroligt bra. Har dock bara läst halva men det jag läst hittills har varit en mycket angenäm läsupplevelse!

  • Sanna

   ÄLSKAR Jaana-böckerna, har läst alla tre. Tycker att de blev bättre mot slutet? Tror att jag gillade del två och tre bättre än ettan. Men jag tänker på dem ofta. Testamente är också helt fantastisk. Är nästan lite avis på att du fortfarande har halva kvar 🙂

 • emma

  läste station eleven för ett par år sen och ville nog gilla den mer än vad jag faktiskt gillade den. men the glass hotel låter väldigt spännande, tack för tipset!

  • Sanna

   Tycker att språket (både tonen och bildspråket) i The Glass Hotel liknar Karen Thompson Walkers, så tror du kommer gilla!

 • Fia

  Jag har nyligen läst dessa:

  Where the forest meets the stars: Jättefin och rörande novell. Solklar fempoängare för mig!
  The Great Alone: Av Kristin Hannah, älskar den författaren. Fokus på starka kvinnor i stället för män.
  The Nightingale: Också av kristin Hannah, fokus på kvinnor under andra världskriget. Älskade denna men gillar All the light we cannot see snäppet mer som också är under andra världskriget och påminner lite om varandra.
  This is going to hurt: Så kul dagbok av en fd läkare. Sorlig och fin på samma gång.

  Icke fempoängare men ändå
  Face It: Debbie Harry, kul om man gillar henne och punk. Kul att läsa om punkscenen i New York. Men ingen suverän storytelling och ganska “platt” personlighet trots att hon känns som ett riktigt wild card.

  • C

   Finally! Hade tänkt kommentera/tipsa på ditt förra bokinlägg men nåt elände kom emellan ^ ^ Du kanske redan läst men Justin Cronins apokalyptiska/postapokalyptiska tegelstenar till trilogi, The Passage, är ? Har råkat läsa dem ca fem ggr om. En hel del misär och lite saker som en kanske vill ändra på, men men.. Hugh Howeys Silo-series är också att rekommendera, men en får googla sig till i vilken ordning allt ska läsas (Wool, Shift, Dust) ^ ^ Och så boken Good morning, Midnight av Lily Brooks-Dalton. Btw, älskade Station Eleven. Tror det var så jag hittade till din blogg förut faktiskt!

   • Sanna

    Ja, har faktiskt läst Cronins triologi! Dock bara en gång haha. FEM gånger!? Wow. Ska kolla upp de andra, tack för tips!

  • Sanna

   La genast till Where the Forest Meets the Stars på att läsa-listan. This is Going to Hurt har jag också hört mycket bra om.
   Jag tyckte också mycket om både The Nightingale och All the Light We Cannot See, även om jag egentligen helst låter bli att läsa böcker om krig.
   Flera bra tips, tack!!

 • Annika

  Ocean Vuongs On Earth We’re Briefly Gorgeous gav mig en större läsupplevelse än jag haft på länge! Det var inte bara historien även om den också är fantastisk utan själva språket, rytmen i orden. Sen blir det ju inte sämre av att den beskriver USA (och Vietnam) på ett sätt som skär in i märgen. Så berörd har jag inte varit av en bok på länge…

 • Gunnie

  Just nu läser jag Testamente av Nina Wähä. Trots att jag inte läst ut den än, så ger jag den en femma! Samma betyg får Samlade verk av Lydia Sandgren. Båda böckerna har du inspirerat mig till att läsa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *