Amerika,  Det ofattbara

All things considered we’re basically fucked

Ska vi kanske ta och sammanfatta läget i USA just nu? Ungefär så här ser det ut:

• Drygt 180 000 personer har dött från Covid hittills i USA. Omkring 1000 personer dör varje dag. Kongressen/presidenten gör ingenting.

• Hurricane Laura (en av de värsta stormarna någonsin i USA enligt CBS) sveper genom södern den här veckan och har hittills dödat minst 6 personer och förstört tusentals hem och byggnader. Det här är dock bara början på orkansäsongen.

• Kalifornien står i brand efter att flera tusen blixtnedslag har orsakat hundratals olika skogsbränder. I vanliga fall (eftersom Kalifornien brinner varje år) deltar fångar som avtjänar fängelsestraff i släckningsarbetet, vilket ganska lätt skulle kunna jämföras med slavarbete. I år är USA:s fängelser dock så hårt drabbade av Covid att det inte finns tillräckligt med fångar att skicka ut till bränderna.

• För en knapp vecka sen sköt en vit polis en obeväpnad svart man, Jacob Blake, i ryggen med sju skott, mitt framför Blakes tre söner. Under en demonstration mot det här ofattbara polisvåldet (som aldrig tar slut) några dagar senare sköt en 17-årig högerextremist ihjäl två demonstranter och skadade en tredje. Blake utmålas i amerikanska högermedier som yrkeskriminell medan Kyle Rittenhouse, 17-åringen, hyllas för att ha “skipat rättvisa”.

• Parallellt med allt detta pågår även Republikanernas National Convention, där ytterligare högerextrema mediepersonligheter (inklusive halva presidentens släkt) står på bästa sändningstid och sprider lögner och hatpropaganda. Det känns inte helt osannolikt att Trump kommer bli omvald.

Detta är verkligen bara en bråkdel av allt som är åt helvete i det här landet just nu. Jag har så mycket ångest att jag knappt vet var jag ska ta vägen.

66 dagar kvar till valet.

Ni då, hur mår ni?

9 Comments

 • Gunnie

  Jag hör din ångest och förstår den. Det är som att världen har satts på prov och det är tydligare än någonsin att mänskligheten inte klarar av alla utmaningar, inte ens det som man tidigare trott (hoppats) varit på väg åt rätt håll. Det blir bara värre och värre. Skalet man försöker bygga upp omkring sig, för att skydda sig, blir bara tunnare och tunnare. Utan det skyddet blir man så sårbar. Jag vill bara åka till Kalifornien och krama dig!

 • Tova Halldén

  Vilken värld vi lever i. Dock har jag märkt att tv-nyheterna i Sverige numera brukar avsluta sändningar med en positiv eller rolig nyhet som lättar upp. Det gäller att söka upp de positiva sakerna som människor trots allt gör men som inte uppmärksammas lika mycket. T.ex. i veckan att polio numera är utrotat i Afrikas världsdel. Fantastiskt ju! Och som en tröstande tanke om USA att det är ju lika stort som en världsdel, så ibland händer det väl med sannolikheten att det verkar vara mycket på gång som är negativt, men det är ju uppmärksammat inom samma land, så då verkar det vara övermäktigt. Precis som att om nyheter från Europa samlades ihop i svenska nyheter hade nog också mycket negativt lyfts fram fastän läget också är positivt i andra avseenden. Försök hitta hopp i mörkret. Det blir bättre.

 • Linda

  Hoppas så innerligt att USA tar sitt förnuft till fånga i valet. Det skulle betyda så otroligt mycket om Trump förlorar. Man skulle återfå åtminstone lite hopp om mänskligheten, och om att jorden kanske kan överleva. Tänker att det värsta nästan inte är allt som händer, utan att vi inte gör något åt att det händer.

  Om världen hade enats om att t.ex. klimatförändringarna måste vara högsta prio, lagt pengar och makt åt sidan, och tillsammans kämpat mot dem så hade det inte känts lika hopplöst, även om vi i slutändan inte hade lyckats? Känslan av att vi som förstår allvaret kämpar i motvind, mot falska nyheter, konspirationsteoretiker, högeranhängare, maktfullkomliga världsledare, pengahungrande företag och klimatavtal som inte är i närheten av tillräckliga – det är för mig värre än allt annat, eftersom det ger en känsla av hopplöshet. Och enorm frustration.

  • Sanna

   Ja, håller med. Det kändes ju som att världen hade enats om ganska mycket innan Trump kom och förstörde allt (se Paris Climate Accord tex). Men tror det kommer ta lång tid för USA att bygga upp någon sorts internationell trovärdighet igen.

 • Hans Grönstedt

  Inte konstigt att Blake kallas för yrkeskriminell när han har sexual assault på sitt register och inte lydde polisernas instruktioner.

  Känns mycket tryggare att bo i Houston med min concealed carry permit än att gå runt i Detroit eller Chicago utan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *