Amerika,  Det ofattbara

All things considered we’re basically fucked

Ska vi kanske ta och sammanfatta lÀget i USA just nu? UngefÀr sÄ hÀr ser det ut:

‱ Drygt 180 000 personer har dött frĂ„n Covid hittills i USA. Omkring 1000 personer dör varje dag. Kongressen/presidenten gör ingenting.

‱ Hurricane Laura (en av de vĂ€rsta stormarna nĂ„gonsin i USA enligt CBS) sveper genom södern den hĂ€r veckan och har hittills dödat minst 6 personer och förstört tusentals hem och byggnader. Det hĂ€r Ă€r dock bara början pĂ„ orkansĂ€songen.

‱ Kalifornien stĂ„r i brand efter att flera tusen blixtnedslag har orsakat hundratals olika skogsbrĂ€nder. I vanliga fall (eftersom Kalifornien brinner varje Ă„r) deltar fĂ„ngar som avtjĂ€nar fĂ€ngelsestraff i slĂ€ckningsarbetet, vilket ganska lĂ€tt skulle kunna jĂ€mföras med slavarbete. I Ă„r Ă€r USA:s fĂ€ngelser dock sĂ„ hĂ„rt drabbade av Covid att det inte finns tillrĂ€ckligt med fĂ„ngar att skicka ut till brĂ€nderna.

‱ För en knapp vecka sen sköt en vit polis en obevĂ€pnad svart man, Jacob Blake, i ryggen med sju skott, mitt framför Blakes tre söner. Under en demonstration mot det hĂ€r ofattbara polisvĂ„ldet (som aldrig tar slut) nĂ„gra dagar senare sköt en 17-Ă„rig högerextremist ihjĂ€l tvĂ„ demonstranter och skadade en tredje. Blake utmĂ„las i amerikanska högermedier som yrkeskriminell medan Kyle Rittenhouse, 17-Ă„ringen, hyllas för att ha “skipat rĂ€ttvisa”.

‱ Parallellt med allt detta pĂ„gĂ„r Ă€ven Republikanernas National Convention, dĂ€r ytterligare högerextrema mediepersonligheter (inklusive halva presidentens slĂ€kt) stĂ„r pĂ„ bĂ€sta sĂ€ndningstid och sprider lögner och hatpropaganda. Det kĂ€nns inte helt osannolikt att Trump kommer bli omvald.

Detta Àr verkligen bara en brÄkdel av allt som Àr Ät helvete i det hÀr landet just nu. Jag har sÄ mycket Ängest att jag knappt vet var jag ska ta vÀgen.

66 dagar kvar till valet.

Ni dÄ, hur mÄr ni?

9 Comments

 • Gunnie

  Jag hör din Ängest och förstÄr den. Det Àr som att vÀrlden har satts pÄ prov och det Àr tydligare Àn nÄgonsin att mÀnskligheten inte klarar av alla utmaningar, inte ens det som man tidigare trott (hoppats) varit pÄ vÀg Ät rÀtt hÄll. Det blir bara vÀrre och vÀrre. Skalet man försöker bygga upp omkring sig, för att skydda sig, blir bara tunnare och tunnare. Utan det skyddet blir man sÄ sÄrbar. Jag vill bara Äka till Kalifornien och krama dig!

 • Tova HalldĂ©n

  Vilken vÀrld vi lever i. Dock har jag mÀrkt att tv-nyheterna i Sverige numera brukar avsluta sÀndningar med en positiv eller rolig nyhet som lÀttar upp. Det gÀller att söka upp de positiva sakerna som mÀnniskor trots allt gör men som inte uppmÀrksammas lika mycket. T.ex. i veckan att polio numera Àr utrotat i Afrikas vÀrldsdel. Fantastiskt ju! Och som en tröstande tanke om USA att det Àr ju lika stort som en vÀrldsdel, sÄ ibland hÀnder det vÀl med sannolikheten att det verkar vara mycket pÄ gÄng som Àr negativt, men det Àr ju uppmÀrksammat inom samma land, sÄ dÄ verkar det vara övermÀktigt. Precis som att om nyheter frÄn Europa samlades ihop i svenska nyheter hade nog ocksÄ mycket negativt lyfts fram fastÀn lÀget ocksÄ Àr positivt i andra avseenden. Försök hitta hopp i mörkret. Det blir bÀttre.

 • Linda

  Hoppas sÄ innerligt att USA tar sitt förnuft till fÄnga i valet. Det skulle betyda sÄ otroligt mycket om Trump förlorar. Man skulle ÄterfÄ Ätminstone lite hopp om mÀnskligheten, och om att jorden kanske kan överleva. TÀnker att det vÀrsta nÀstan inte Àr allt som hÀnder, utan att vi inte gör nÄgot Ät att det hÀnder.

  Om vĂ€rlden hade enats om att t.ex. klimatförĂ€ndringarna mĂ„ste vara högsta prio, lagt pengar och makt Ă„t sidan, och tillsammans kĂ€mpat mot dem sĂ„ hade det inte kĂ€nts lika hopplöst, Ă€ven om vi i slutĂ€ndan inte hade lyckats? KĂ€nslan av att vi som förstĂ„r allvaret kĂ€mpar i motvind, mot falska nyheter, konspirationsteoretiker, högeranhĂ€ngare, maktfullkomliga vĂ€rldsledare, pengahungrande företag och klimatavtal som inte Ă€r i nĂ€rheten av tillrĂ€ckliga – det Ă€r för mig vĂ€rre Ă€n allt annat, eftersom det ger en kĂ€nsla av hopplöshet. Och enorm frustration.

  • Sanna

   Ja, hÄller med. Det kÀndes ju som att vÀrlden hade enats om ganska mycket innan Trump kom och förstörde allt (se Paris Climate Accord tex). Men tror det kommer ta lÄng tid för USA att bygga upp nÄgon sorts internationell trovÀrdighet igen.

 • Hans Grönstedt

  Inte konstigt att Blake kallas för yrkeskriminell nÀr han har sexual assault pÄ sitt register och inte lydde polisernas instruktioner.

  KÀnns mycket tryggare att bo i Houston med min concealed carry permit Àn att gÄ runt i Detroit eller Chicago utan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *