Sverige vs. USA

En svensk stad i Kalifornien

Förra helgen var vi på väg till Yosemite, längs världens tråkigaste motorväg (U.S. 99 mellan Bakersfield och Fresno), när jag fick syn på en skylt vid sidan av vägen. “Swedish Village, next exit” stod det.

Som ni förstår hade jag inte mycket annat val än att genast ta nästa avfart, och plötsligt befann vi oss i en liten stad full av dalahästar och blågula Välkommen-skyltar.

Jag såg ut så här:

och var tvungen att kolla upp var i hela friden vi befann oss. Det visade sig vara en liten stad som heter Kingsburg. Under tidigt 1920-tal var 94 procent av befolkningen här svensk-amerikaner och området kallades för “Little Sweden” (enligt Wikipedia). De har en årlig svensk festival och stadens vattentorn är format som en stor kurbitsmålad kaffekanna.

Hur är det möjligt att jag har bott i Kalifornien i 12 år och aldrig ens hört talas om detta?

Vi parkerade precis utanför en svensk butik (som passande nog hette Svensk Butik) och promenerade runt lite. Det var tidigt på morgonen på en söndag (det skulle bli 43 grader varmt den här dagen så vi påbörjade dagens resa innan soluppgången för att inte svettas ihjäl) så allt var dessvärre stängt.

Gratis trådlöst nätverk!

Precis som varje gång jag ser något svenskt ute i det vilda blev jag eld och lågor över allt detta.

Jag: Andy! Kolla! Dalahästar! Andy! Kolla! Välkommen betyder welcome!
Andy: ¯\_(ツ)_/¯

Min dalahästpatch och min dalahästtatuering (är 100% patriot som ni förstår) fick i alla fall träffa sina amerikanska syskon. Sen sa vi hej då till Kingsburg och åkte vidare mot Yosemite.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *