Amerika

God morgon från dystopin

Jag hoppas för er skull att ni slapp titta på den där vedervärdiga “debatten” igår. Jag hade redan innan bestämt mig för att inte titta och gick runt hemma och lagade mat och lyssnade på en ljudbok och pysslade för att hålla mig borta mobilen. Det funkade dåligt. Sen pallade jag visserligen inte att kolla mer än 4 sekunder i taget, men däremot följde jag ett gäng liveuppdateringar på Twitter och lyssnade på flera poddar efteråt som sammanfattade debatten, och alltså. Man blir ju både matt och rädd.

USA skulle kunna ha Hillary Clinton som president. USA skulle kunna ha Elizabeth Warren som den Demokratiska kandidaten.

Istället har vi nu… detta. Två gamla gubbar som står och skriker på varandra i två timmar på bästa sändningstid, medan landet de säger sig vilja styra är i kris.

Biden är verkligen inte min favorit. Under primärvalen var han inte mitt första, andra, femte eller tionde val. Han var längst ner på listan över vem jag helst skulle rösta på (möjligen tillsammans med Tulsi Gabbard, Mike Bloomberg och Marianne Williamson). Men nu är vi här. Har inte mycket annat val än att rösta på Biden, eftersom fyra år till med Trump skulle vara katastrof.

Jag har en kollega som bor i Washington D.C. och kliver upp tidigt varje morgon för att hinna gå och demonstrera innan jobbet. Ungefär klockan 7 imorse skickade hon följande bild, som hon hade tagit samma morgon (fler foton finns här), till vår gruppchatt på jobbet med texten “Good morning from dystopian America”:

Jag befann mig i samma stund på stranden för att åka wakeboard. Där höll solen just på att gå upp över en rad palmer i horisonten, och både luften och vattnet var alldeles ljummet. Så jag svarade med att skicka den här bilden och texten “This is my current view, I don’t know what you’re talking about”:

För när man bor i ett semesterparadis skulle det vara så lätt att stänga av verkligheten och bara fokusera på detta istället: varma sensommarmorgnar, vackra soluppgångar, roliga aktiviteter.

Jag försöker hitta någon sorts balans. Nästan allt är åt helvete i det här landet, men det finns sånt som är fint också.

4 Comments

 • Ulf Boman

  Ja, världen är ju inte svartvit, inte enbart bra eller dålig. Det ryms många gråskalor och många fantastiska soluppgångar. Det gäller att ta vara på dem.

  Instämmer f.ö. helt med analysen av gubbarna. En av dem är, som du säger, ett bättre alternativ. Eller det enda alternativet just nu. USA och världen hade varit bättre om Hillary hade vunnit förra gången.

 • Linda

  Jag röstade emot, inte för, i förra valet i Sverige. Taktikröstade på det alternativ som skulle hålla SD (och deras svans av M och KD numera, hu) borta från makten. Tyvärr kommer det väl gå åt h**e i nästa val. Kan inte säga att jag är särskilt imponerad över nuvarande svenska regering, men alternativet är mycket värre…
  Skulle göra detsamma om jag bodde i USA, såklart. Undrar hur det kommer gå i valet nu när Trump (of the irony?) har testat positivt för corona. Har han dessutom smittat Biden så blir det ju katastrof.

  För övrigt avundsjuk på din soluppgång. 🙂

  • Sanna

   Ja det är ju tyvärr ofta det bästa/enda alternativet, att man röstar ofta emot något och inte för. Men men. Ja vi får se hur det går nu, det ser ju inte bra ut för Trump detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *