Det ofattbara

RIP RBG

En grej som känns väldigt typisk för 2020 är att när man tror att det inte kan bli värre…. så blir det det. I fredags nåddes jag av nyheten att Ruth Bader Ginsburg hade dött och blev alldeles kall inombords.

För den som inte är så insatt i USA:s högsta domstol så består den av 9 domare. Fram tills i fredags var fem av dem konservativa och fyra liberala, och alla sitter på positionen på livstid. Utan RBG är vi nere på tre liberala domare. Trump har redan hunnit tillsätta två nya konservativa domare och har nu chansen att tillsätta en tredje.

Om detta händer så innebär det med stor sannolikhet slutet på USA:s aborträtt och på Obamacare (vilket betyder att miljoner amerikaner förlorar sin sjukförsäkring). Det känns även extremt sannolikt att domstolen kommer göra sig av med skärpta miljölagar och olika skydd för minoriteter, bland mycket annat.

Det är såklart helt sjukt att en 87-årig kvinna med cancer har burit USA:s hela demokrati på sina axlar och att hennes död innebär att ultrahögern kommer sitta på all makt i flera generationer framöver. Det är också sjukt att domare ens “får” ha politiska åsikter, de borde vara neutrala. Även sjukt att Trump, som är den värsta presidenten i mannaminne, har haft sån “tur” att han får tillsätta tre domare. Eftersom de sitter på livstid är det sällsynt med lediga platser.

Jaja, aborträtt, sjukvård och miljölagar var väl kul så länge det varade.

7 Comments

 • Linda

  Ja fy fan. 2020 – du levererar inte.:-( Blev så ledsen när jag såg att hon dött, både för att hon var en sådan fantastisk person, men även för att hon dog just nu. Vidrigt att Trump har fått chansen att tillsätta 3 domare!

 • Linnea

  Jag blev helt chockad av nyheten, trots att jag visste att hon var snart 90 år och sjuk i cancer. Jag blev fullständigt förälskad i kvinnan efter att jag sett RTG dokumentären, går det att hitta en starkare förebild?! Så satans sorgligt alltihop. För att inte tala om skrämmande.

 • Hans Grönstedt

  Jag, som republikan (reg sedan 2006) och konservativ kan även säga att Trump inte är bra. RBG var en bra feminist som kämpade för de riktiga problemen, så som att en kvinna kan inte öppna ett kreditkort utan en signatur från en snubbe. Abort borde vara lagligt och inte alls straffbart men inte få någon gov. funding. Det enda bra med det här är att jag slipper betala för Obama care via skatter!

  • Sanna

   Vi får väl agree to disagree här, jag betalar gärna högre skatt för att andra ska ha tillgång till sjukvård (och abort är sjukvård).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *