Litteraturbloggen

Världens mest jämställda land?

Jag lyssnade just klart på Cissi Wallins bok Allt som var mitt. Har så många känslor och tankar men har ingen att diskutera den med eftersom den är på svenska och handlar om något som hänt (och händer) i Sverige, så nu ventilerar jag lite här istället.

Jag hade lite koll på den här historien tidigare, visste att Cissi Wallin i samband med #MeToo öppet namngav och anklagade “mediemannen” Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne. Mycket mer än så hade jag tydligen inte lyckats snappa upp härifrån, ungefär så långt ifrån medie-Stockholm det går att komma.

Efter att ha läst Klubben av Matilda Gustavsson var jag i alla fall mer medveten än innan om hur mycket makt svenska mediemän har och vilka jävla svin många av dem är. Wallins bok bekräftar detta ytterligare, dessutom från den drabbades perspektiv. Jag pendlade mellan så många olika känslor medan jag lyssnade på denna: ilska, ångest, uppgivenhet, mer ilska.

Jag tror på Wallin och beundrar verkligen hennes mod och styrka. Hon är villig att riskera fängelse för att berätta sin egen historia. Det är jävligt mycket mer än man kan säga om alla fega chefer, mediepersonligheter och uppdragsgivare som förekommer i boken. Är speciellt chockad över alla kvinnor som kommit till mediemannens försvar.

Har ni läst? Vill väldigt gärna höra åsikter om denna från folk som bor i Sverige och kanske har följt hela fallet lite närmare.

3 Comments

  • Linda

    Jag följde det när det först kom ut men inte längre. Vad vi vet utan tvekan är att Fredrik Virtanen är ett svin (vilket han även erkänt själv till viss del, utan att erkänna våldtäkt såklart). Jag har träffat honom en gång och när jag fick höra om hans sviniga beteende, som jag då inte känder till, så kräktes jag lite eftersom jag hade varit trevlig mot honom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *