Listor

Kulturlistan i september

Vi är bara några dagar in i oktober och det händer redan så mycket att det är svårt att hålla reda på allt. Jag pendlar mellan skadeglädje över att presidenten och typ hälften av hans rådgivare har drabbats av covid, och ilska över att de fortfarande beter sig oansvarigt och vägrar skydda sig och sprider smittan vidare till andra (inklusive personal som inte har något annat val än att beblanda sig med de här människorna).

Men ja, det var inte alls det det här inlägget skulle handla om. Vi tar en titt på min kulturkonsumtion i september istället.

Filmer jag har sett

Såg exakt noll filmer den här månaden.

Böcker jag har läst

Jag tänkte först att september var en ganska halvhjärtad läsmånad, men sen räknade jag och insåg att jag läste totalt 15 böcker. Vilket är ett nytt rekord för mig. Men det kändes kanske halvhjärtat eftersom jag läste ett gäng böcker som inte var så himla bra, och inte en enda fempoängare.

Dessa var i alla fall bäst den här månaden:

My Dark Vanessa av Kate Elizabeth Russell
I’ll Give You the Sun av Jandy Nelson
Binas historia av Maja Lunde
She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement av Jodi Kantor och Megan Twohey

Dessa var sämst:

The Guest List av Lucy Foley
This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor av Adam Kay

TV-serier jag har kollat på

Säsong 4 av The Good Place! Eller, är inte klar ännu, men har börjat kolla på den i alla fall. Jag älskar den här serien så mycket. Jag vet inte hur man lyckas skriva en skruvad komediserie som samtidigt ger en djupgående samhällsanalys och är en perfekt metafor för hur det är att bo i USA på 2000-talet. The Good Place är på riktigt en av de bästa och roligaste tv-serier jag någonsin sett, så rekommenderar alla att kolla om ni inte har sett den redan.

Poddar jag har lyssnat på

Oj, har lyssnat på så mycket poddar bara de senaste dagarna för att hålla mig uppdaterad kring allt som händer kring virusspridningen i Vita huset. Men nu var det september vi skulle prata om, och i så fall vill jag rekommendera följande poddavsnitt:

Reply All, “Country of Liars: Det här avsnittet handlar om vem som med ganska stor sannolikhet ligger bakom signaturen Q, som i QAnon. Väldigt fascinerande, samt skrämmande eftersom så många hjärntvättade människor nu tror på denna oerhört absurda och långsökta konspirationsteori.

The Daily, “The President’s Taxes: The Daily är New York Times dagliga nyhetspodd och tidigare i veckan gjorde de ett avsnitt om Trumps skattesmitande och enorma skulder. Nu har det ju hänt en miljon grejer sen det här kom ut, men det är fortfarande värt att lyssna på detta.

***

Vad var det bästa ni läste/såg/lyssnade på den här månaden?

4 Comments

 • Linda

  Vi såg klart Homeland (utom sista säsongen som inte går att hitta på någon streamingtjänst). Såg sedan Watchmen (HBO) och Umbrella Academy (Netflix). Gillade båda (även om jag först dissade Watchmen efter första avsnittet) men tyckte bäst om Umbrella Academy, ffa andra säsongen.

  • Sanna

   Har hört mycket bra om alla tre men inte sett! Men kanske när jag känner mig redo att möta nya karaktärer igen, haha.

 • B

  Tack för tipset om QAnon-avsnittet! Var tidigare nära en person som var helt insyltad i det, och det är så fruktansvärt jobbigt som närstående att inte ens kunna komma överens om en upplevd verklighet. Det kunde verkligen bryta ner en. Ju mer sunda röster som höjs kring ämnet, desto lättare att hålla fast i sitt eget förstånd!

  • Sanna

   Oj, vad läskigt. Jag känner ingen själv som har hamnat i det träsket, men kan föreställa mig att det är oerhört svårt att hantera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *