Vardagsfilosoferande

All makt åt Stacey Abrams, vår befriare

Hörrni, det ser ljust ut? Det verkar som att Biden kommer vinna detta. Helt sjukt att han leder i GEORGIA just nu. Vet inte om folk utanför USA har koll på Stacey Abrams (googla henne!), men om Biden vinner Georgia har vi 100% henne att tacka för det.

Det här valet är så emotionellt påfrestande inte bara för att resultaten dröjer utan för att det har blivit så extremt tydligt hur polariserat USA är. Alltså, det visste vi ju redan innan, det har legat en påtaglig spänning i luften de senaste fyra åren. Men det är ändå deppigt att se exakt hur många miljoner människor som villigt röstar på en inkompetent narcissistisk rasist som bara ljuger och sprider hatpropaganda. Och som dessutom är direkt ansvarig för att 235 000 (!!!) amerikaner har dött hittills i den här pandemin.

Jag läser en bok just nu som heter Caste: The Origins of Our Discontents. Författaren Isabel Wilkerson undersöker raspolitik i USA genom att se på det som ett kastsystem. Hon jämför USA:s kastsystem (där vita är den högsta kasten och svarta den lägsta) med det i Indien och det i nazi-Tyskland under Hitler. Det är en sjukt intressant skildring av hur slaveritiden har format dagens USA. Det är så mycket som fortfarande lever kvar i det amerikanska samhället som har djupt rasistiska rötter, inklusive electoral college-systemet (vilket ju fortfarande ger oproportionerligt mycket makt till “vita” delstater). En annan intressant grej Wilkerson tar upp är att till och med nazisterna tyckte att USA var för extremt i många av sina raslagar. Otroligt fascinerande (och deprimerande) bok om man är intresserad av varför USA ser ut som det gör.

Men ja, nu babblar jag bara på här, har svårt att fokusera tankarna. Har ni några frågor angående USA:s valsystem eller hur det var att rösta för första gången eller vad som helst egentligen får ni gärna fråga!

8 Comments

 • Annika

  Ja, jag har faktiskt en fråga!
  Du och jag hade en diskussion en gång – kanske för några år sen nu – om den amerikanska flaggan som jag tyckte kändes väldigt suspekt då och som du var mer positivt inställd till och inte kopplade till konservatismen, etc.

  Nu ser och hör jag mer och mer den där diskussionen om att flaggans mening förändrats under Trump och blivit mer och mer kopplad till högern. https://www.newyorker.com/news/us-journal/the-changing-meaning-of-the-american-flag-under-trump

  Själv är jag faktiskt mer benägen nu att hålla med en del av mina kompisar i Colorado att det är sorgligt om flaggan helt och hållet ska bli hijacked av Trumpanhängarna – så därför är det kanske ändå en bra idé att liberalerna “tar tillbaka” den.
  Men jag har inte kommit så långt som att faktiskt äga någonting med en amerikansk flagga :).
  Var nyfiken på hur dina tankegångar går där såhär 4 år senare och hur det ser ut nu i dina kompisgäng?

  • Sanna

   Bra fråga! (Och bra minne!) Jag tänkte just på mitt gamla inlägg om flaggor häromdagen och har helt klart ändrat åsikt i frågan, antagligen i takt med att flaggan som du säger har blivit mer kopplad till högern. Ser jag en amerikansk flagga numera utgår jag från att den tillhör en Republikan (och/eller Trump-supporter). Det är inte direkt något jag har pratat med någon om. Men det känns ju ändå som att Trumps bas i allmänhet är väldigt inne på det här med flaggor rent generellt. Man ser ju inte så många pickups med Biden-flaggor, liksom? Men det ÄR ju sorgligt. Man kan tycka att ett lands flagga borde tillhöra hela landet.

 • emma

  tack för boktipset, ska absolut kolla in! om ett tag dock, trodde aldrig denna usa-vurmare skulle säga detta men jag har nog fått en usa-overload, haha. jag pluggar ju amerikansk historia denna höst så all ledig tid har gått åt till plugg (intressant men kräver rätt mycket om man som jag inte riktigt har koll på politik), och när jag inte pluggar så läser jag curtis stittenfelds rodham (lite seg tycker jag?) och sen ett nervigt presidentval på det. siktar på att lämna in min sista hemtenta idag, puh! sen måste jag nog klämma någon fånig tv-serie a la emily in paris, men sen blir det denna!

  • Sanna

   Herregud, förstår verkligen att man får en USA-overload. Det har jag också, men jag är fast här haha. Har hört mixed reviews av Rodham och är ganska osugen på den själv om jag ska vara ärlig. Är fortfarande traumatiserad från valet 2016.

 • Gunnie

  Jag läste just en artikel om Stacey Abrams i Expressen och det är så häftigt att inse vilken otrolig insats hon har gjort. Det inger, trots allt, hopp om USA. Det finns bevisligen goda krafter också, men bilden av Trump och hans anhängare har haft alldeles för lätt att skymma sikten. Det ska bli så skönt att slippa den galningen! Nu tror jag på det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *