Listor

2020 i backspegeln

Vilket konstigt år detta har varit. Den här årssammanfattningen som jag gör varje år känns ju lite… naiv i sina frågor just det här året. Men vill ändå ha detta som ett dokument över 2020. Nu kör vi.

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Överlevde en global pandemi, med allt vad det har inneburit.

2. Höll du några av dina nyårslöften?

Mitt nyårslöfte var att köra mer offroad, och det gjorde jag ju med råge. Köpte till och med två nya hojar för att kunna köra mer offroad, en crosshoj och en äventyrshoj.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Det… utgår jag ifrån. Inga nära vänner dock, det skulle jag komma ihåg.

4. Dog någon som stod dig nära?

Nej, tack och lov inte. Känner dock väldigt många som har fått covid och (mer eller mindre) återhämtat sig.

5. Vilka länder besökte du?

Ja, det blev ju inte så mycket resande det här året. Hann i alla fall med en sväng till Mexiko med alla mina bästisar precis innan allt stängde ner. Körde även hoj genom följande delstater: Kalifornien, Utah, Nevada och Arizona.

6. Är det något du saknar år 2020 som du vill ha år 2021?

Oj, vilken fråga. Jag saknar min familj och mina vänner och mina kollegor, jag saknar att kunna resa och gå på restaurang och ta en öl på en bar och jag saknar livemusik och events och att träffa nya människor och att kunna göra saker som att gå i butiker eller till en frisörsalong utan att det är förenat med hälsorisker. Jag saknar fysisk kontakt och en känsla av trygghet och normalitet. För att bara nämna några saker.

7. Vilket datum från år 2020 kommer du alltid att minnas?

20 mars. Det var då Kalifornien införde sin första stay-at-home-order och det var nog då jag personligen insåg att detta var på allvar. (Det var även samma dag jag flyttade in i mitt nuvarande hus – kanske inte världens bästa tajming.)

8. Vad var din största framgång 2020?

Att jag överlevde. På ett jobbmässigt plan var det att jag slet som ett jäkla djur genom en ekonomisk kris och kom ut på andra sidan. Blev även befordrad till chefredaktör.

9. Största misstaget?

Att de som bröt sig in i min bil inte lyckades stjäla den, det hade varit enklare på alla sätt och vis. Men det var för all del inte mitt misstag.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Fuckade upp mitt knä efter att ha hajkat för mycket, men i övrigt har jag varit ovanligt frisk det här året. Det ligger visst något i det här med att hålla sig hemma och borta från människor.

11. Bästa köpet?

Min Royal Enfield Himalayan. Och min läsplatta. Herregud vad den har kommit till användning.

12. Vad spenderade du mest pengar på?

Hyra, helt klart. Förutom det köpte jag som sagt två nya motorcyklar och det är ju inte direkt gratis.  

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?

Min hund Steve. Är tacksam över att jag har honom exakt varje dag, trots att han bara äter om jag matar honom för hand och trots att han kliver upp mitt i natten och kissar på golvet flera gånger i veckan eftersom han är en gammal gubbe med njurproblem.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2019?

Dessa, enligt Spotify:

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Jag hade enormt mycket mer ångest i år än tidigare år. Dels pga corona och dels pga presidentvalet. Har nog annars mått ganska mycket som vanligt, trots omständigheterna. Ups and downs.

16. Vad önskar du att du gjort mer?

Jag kan ärligt talat inte komma på något. Det som har varit skönt med det här konstiga året tycker jag är att det har varit väldigt förlåtande. Matas dagligen med budskapet på sociala medier att det är okej att inte få något gjort det här året. Vi går alla igenom ett kollektivt trauma och om man inte tränar eller äter rätt eller är produktiv eller om man kanske dricker lite för mycket alkohol så är det okej. Vi gör alla bara det vi behöver för att ta oss igenom detta.  

17. Vad önskar du att du gjort mindre?

Haft ångest. Men det är liksom inte så mycket att göra åt.

18. Hur tillbringade du julen 2020?

Jag bestämde mig för att helt strunta i allt vad julfirande hette och istället åka på en motorcykelroadtrip till öknen. Det var fint. Otroligt välbehövligt.

19. Blev du kär i år?

Nej, och tack och lov för det. Har däremot gjort slut med samma person två gånger det här året, och nu är vi vänner istället. Jag läste precis ut Zadie Smiths Intimations, en essäsamling om 2020, där hon skriver följande om pandemin:

“The misery is very precisely designed, and different for each person, and if you didn’t know better you’d say the gods of comedy and tragedy had a hand in it.”

Tycker att detta är så intressant, att alla genomgår sitt eget personliga helvete. De som är ensamstående känner sig ensamma och önskar att de hade en partner, de som bor med en partner och/eller med barn önskar att de fick vara ensamma, och så vidare. Jag har dock aldrig känt mig mer tacksam över att bo ensam och få vara ifred. Älskar det.

Men ja, det var ju ett litet sidospår.

20. Favoritprogram på TV?

Det enda jag har aktivt kollat på är The Great British Baking Show. Har nog inte sett några andra serier sen pandemin började? Är helt osugen och blir bara stressad av TV, så jag har avslutat alla streamingtjänster och funderar på att flytta ut TV:n i garaget.

21. Bästa boken du läst i år?

Om jag bara får välja en så säger jag Samlade verk av Lydia Sandgren. Men eftersom jag (hittills) har läst 105 böcker i år så kommer det en separat boksammanfattning.

22. Största musikaliska upptäckten?

Måste nog säga The White Buffalo. Lyssnade så mycket på honom i år att “New Americana” slog ut punk som min mest lyssnade genre på Spotify i år för första gången någonsin. Chuck Ragan var dock min mest lyssnade artist som vanligt. Chuck ❤️

23. Något du önskade dig och fick?

En ny president.  

24. Något du önskade dig men inte fick?

Många saker, till exempel allt under fråga nummer 6.

25. Vad gjorde du på din födelsedag 2020?

Jag tillbringade min födelsedag ensam för första gången i mitt liv. Tog en halvdag på jobbet och hajkade till toppen av ett berg. Sen lagade jag allt som är gott till middag (pappardelle med kantareller och burrata) och åt tillsammans med ett glas champagne framför en god bok. Det var en otippat ganska perfekt födelsedag.

Tre dagar senare var det Halloween och jag fick fira på pandemivis med fyra nära vänner utomhus och på avstånd. Sarah hade gjort en croissanttårta åt mig, vilket är något av det finaste som hänt mig i år.

26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Ja, om det inte hade varit en global pandemi. Det hade helt klart hjälpt.  

27. Vad fick dig att må bra?

Solsken, värme, motorcyklar, vänner, Steve, det gamla vanliga.

28. Hur skulle du beskriva din stil 2020?

Ja, alltså, min stil har ju gått käpprätt utför det här året. Ledorden är väl mjukisbyxor, hoodies och mjuka linnen. Vi kan kalla stilen för comfortable chic.

29. De bästa nya människorna du träffade?

Träffade inte så mycket nytt folk av förklarliga skäl, men hittade i alla fall ett nytt gäng att köra offroad och campa i öknen med. Det känns som bra pandemivänliga aktiviteter.

30. Vad har du för nyårslöften inför 2021?

Läsa färre böcker. Att skriva detta går egentligen emot allt jag står för, men att läsa 100+ böcker på ett år är väldigt mycket, och jag läser nog hellre färre och bättre än försöker mig på detta igen.

Förutom det har jag nog inga nyårslöften. Det är svårt att lova något när man inte har någon aning om hur världen och verkligheten kommer se ut nästa år.

4 Comments

  • Emma

    Intressant citat av Zadie.S, skönt att du verkligen har landat i det du vill. Jag har två barn och har varit så avis på alla som har kollat alla filmer som går och druckit för mycket vin medan jag stått i nån regnig park. Jaajaa, gräset är oftast grönare men inte alltid =) ibland är man bara tillfreds. Gott nytt år och tack för en trevlig blogg.

    • Sanna

      Sen är det säkert en massa som druckit vin ensamma som är avis på dig. Så verkligen, gräset är ofta grönare 🙂 Tack snälla och gott nytt år!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *