Vardagsfilosoferande

Anti-julen

Julkänsla, vad är det? Det är 25 grader varmt och strålande solsken i San Diego. Jag jobbar i två dagar till, sen är jag ledig ända till fjärde januari. Det ska bli skönt med semester, men vet samtidigt inte riktigt vad jag ska göra med all den här ledigheten.

Jag ser fram emot att helt slippa julfirande i år. Jag är singel och har ingen släkt i närheten och känner mig bara allmänt extremt osugen på julen. Vilket jag gör i princip varje år, men nu finns det ingen som ställer några krav på mig. Det känns som en oerhörd lättnad just i år.

Istället tänkte jag utnyttja vädret och ta ena hojen till en av mina favoritplatser i hela världen på julafton, Joshua Tree National Park. Tänker att jag ska packa med mig egen mat och en god bok och helt undvika andra människor, bara umgås med mig själv. Så ojuligt det kan bli. Precis som jag vill ha det.

Ni då, hur firar ni?

12 Comments

 • Åsa

  Vi firar ensamma i år, jag, min man och barnen. Det blir ingen resa till min pappa och syrra i Karlskrona. Det kändes lite tungt först med tanke på att jag inte har träffat sen sen februari. Men nu har jag vant mig och det känns ändå helt okej att det bara blir vi. Jag har gått hyfsat all in med julstök, pepparkakor, julgran, pepparkakehus och idag julgodis. Det är så det är, och det blir bra.

 • Maria

  Ensam pga att jag vart dumpad detta år. Mycket skönt! Slipper alla andras julstress och saker som dom vill göra på julafton.
  Har handlat mat som JAG vill äta och ska göra allt precis som jag vill. Lär bli mer eller mindre som vilken dag som helst.

 • Gunnie

  Ja, julen blir inte riktigt som vi tänkt oss (du är ju inte här t ex), men med de flesta inblandade som faktiskt har antikroppar och alltså har haft covid redan, så känns det lite tryggare, så det finns hopp om lite familjegemenskap i alla fall. Och vovven bryr sig mest om julmaten, så det blir nog en bra jul ändå! Vi kommer att tänka lite extra på dig❤️

 • Jenny

  Julmanniska nummer 1 har. Vi firar hemma bara vi tva i ar, for ja, det kanns ju inte sadar jatte bra att fira med familj. Firade thanksgiving pa samma satt och hade massa mat. Vi ska dock lamna av julklappar hos hans foraldrar samt ha husdjursbegravning nar vi anda kort anda bort dit sa det far bli en snabb hej och hejda utomhus med hans familj. Hans mamma, fore detta sjukskoterska, verkar glomma bort vad det ar for sorts jobb vi har och folk vi jobbar med och tyckte bade nu och runt thanksgiving att det skulle vara helt okej om vi ville ata middag med familjen sa vi ar tvungna att paminna henne om att hon ar 70+ och vi jobbar bland folk som nyligen varit sjuka.

  • Sanna

   Ja, konstigt det där med de i den äldre generationen som inte riktigt verkar inse allvaret. Men hoppas ni får en god jul med god mat bara ni två i alla fall ❤️

 • Evelina

  Älskar julen och allt med det! Regngrått Malmö lämnar lite att önska men ska bli mysigt att bara fira med min lilla familj. Beställt den mesta av maten och skönt att inte ha några måsten. Även om det känns för jävligt att mamma får fira själv.

 • emma

  jag undrar hur många som i hemlighet drar en lättnadens suck att inte behöva umgås med släkten …? hehe. jag kommer ägna julafton åt det jag gjort sen 2004: laga mat, äta mat, ta en promenad i ett öde stockholm (som just i år nog inte kommer vara så öde), kanske kvista in i en kyrka och tända ett litet ljus. sen kolla filmer (i år är det batman-tema efter att jag råkat avslöja att jag inte sett de seriösa batmanfilmerna).

  många har tyckt att det är konstigt att jag inte firar jul med min familj (sen mina föräldrar flyttade till sitt landställe där det tidigare inte gått att sova över), men det är något av det bästa jag vet. jag behöver lugnet för att komma tillbaka pigg till jobbet i januari. jag hoppas att coronan kan hjälpa fler att våga skapa sina egna traditioner om man upplever omvärldens storhelgs-förväntningar som ett krav snarare än något man själv vill.

  • Sanna

   Ja, eller hur? Tycker att jag läser ganska mycket lättnad mellan raderna bara i det här kommentarsfältet. Och dina planer låter ju helt strålande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *