Litteraturbloggen

Det bästa jag läste i oktober och november

Missade att göra den där kulturlistan i oktober och insåg att det nog var lika bra eftersom jag ändå inte konsumerar någon annan kultur än böcker just nu.

Jag hade som mål i början av året att läsa 40 böcker år 2020. Men på grund av (tack vare?) pandemin har jag läst mer än någonsin det här året, och mitt nya mål är nu 100 böcker. Jag läste ut nummer 96 igår, så är på god väg.

Innan jag hade 100 böcker som mål läste jag bara för nöjes skull, allt som var bra liksom. Men nu är det sån stress att komma upp i 100 att det på sistone mest har blivit korta böcker och bladvändare. (Säger som Jenny att det här ju inte är så kul.) November var kanske min sämsta läsmånad på hela året ur en kvalitetssynvinkel.

Jag läste i alla fall 10 böcker i oktober och 8 böcker i november. Här kommer de fem jag gillade bäst.

The Girl with the Louding Voice av Abi Daré
En bok som är rolig, sorglig, stark, hemsk och hoppfull på samma gång. Handlar om 14-åriga Adunni som bor i Nigeria och kämpar för sin framtid trots extrema motgångar. Rekommenderar verkligen att läsa denna på originalspråk (engelska) eftersom den är skriven på ett väldigt speciellt sätt.

The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton
Någon beskrev denna som “Agatha Christie meets Groundhog Day”, och det är en ganska perfekt beskrivning. Det här är en extremt invecklad mordgåta med så många twists och turns att jag inte förstår hur varken författaren eller hans redaktörer lyckades hålla koll på allt. Kräver definitivt en del av läsaren, men tycker att det var värt det. Spännande och originellt upplägg.

A Very Large Expanse of Sea av Mafi Tahereh
Året är 2002 och det är inte lätt att vara muslim i USA. Vi får följa tonårstjejen Shirin i den här YA-kärlekshistorien som jag läste ut i en sittning. Tyckte den var himla fin.

Into Thin Air: A Personal Account of the Mount Everest Disaster av Jon Krakauer
2020 var året då jag började lyssna på ljudböcker, och den här boken om en Mount Everest-expedition som gick ordentligt snett är precis den typen av berättelse jag inte kan sluta lyssna på. (Krakauer har även skrivit Into the Wild som också rekommenderas.)

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Den här började jag faktiskt läsa i våras men tog en paus på några månader innan jag läste klart den. Otrolig bok om… ålar. Jag har gått runt och pratat om ålar med alla jag känner efter att ha läst denna, så fascinerande varelser!? Vann Augustpriset för facklitteratur 2019.

***

Ni då, har ni läst något bra på sistone?

2 Comments

  • Kajsa

    Bästa boken jag läst på sistone är The vanishing half av Brit Bennet. Den handar om två svarta tvillingsystrar som växer upp i en liten småstad i Louisiana under 50-talet. Ena syster, som är “white passing” börjar leva som vit och bryter kontakten med det förflutna. Den andra systern gifter sig med en svart man. Sedan får man följa hur deras val tar de på olika vägar i livet och hur olika deras öden blir på många plan. Tyckte den var välskriven, en bra historia och en riktig blandvändare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *