Litteraturbloggen

Alla böcker jag läste i januari

Mitt nyårslöfte för 2021 var att läsa färre böcker. Hittills har det inte gått så bra, jag läste 12 böcker i januari. En ljudbok och en novell blev det, och resten “vanliga” romaner. Här kommer de sorterade efter mitt betyg.

Fem av fem stjärnor

The Great Alone av Kristin Hannah
Den här helt fantastiskt gripande romanen utspelar sig (mestadels) i Alaska. Jag har på sistone blivit mer eller mindre besatt av Alaska och The Great Alone gjorde min längtan dit nästan fysisk. Hannah är otrolig på att skriva kvinnoporträtt, så även här.

Fyra av fem stjärnor

Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Otroligt fin och rolig och sorglig novellsamling med fint språk och fina människoporträtt. Älskar speciellt de två novellerna om Siri och Mikael som har ett punkband tillsammans, kände igen mig i så mycket.

Luster av Raven Leilani
Mycket obehag och svart humor i den här romanen om en ung svart kvinna som börjar dejta en äldre vit man i ett öppet äktenskap. Rått och nutida om amerikansk raspolitik och att vara 20-nånting och pank i NYC.

The Midnight Library av Matt Haig
En liten scifi-pärla om vad som händer efter döden. Om andra chanser och att leva med ångest. Tyckte denna var så fin och sorglig men samtidigt hoppfull.

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
Läste ut nya JAL-boken på dryga 600 sidor på två kvällar och tyckte mycket om den. Det här är inte skräck som hans andra böcker utan snarare någon sorts magisk realism som utspelar sig i Norrtälje. Hade nog kunnat bli en 4,5:a, men allt onödigt fettförakt drog ner betyget till en 3,8:a istället.

Nattrodd av John Ajvide Lindqvist
Det här är en Novellix-novell på 40 sidor, så extremt snabbläst. Älskar kontrasten mellan det vardagliga och det läskiga, precis som i ungefär alla andra böcker av författaren. Har även en förkärlek till skärgårdsskräck.

Tre av fem stjärnor

A Children’s Bible av Lydia Millet
Denna började mycket lovande men spårade ur en smula mot slutet. Om ett gäng barn och ungdomar som hittar på äventyr under sommarsemestern medan deras föräldrar super och tar droger. Skriven i första person plural vilket jag älskar.

Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia
Samma sak med denna, började lovande och sen spårade den ur. Detta är dock skräck/fantasy, så det kanske hör till genren. Stort plus för att den utspelar sig i Mexico på 50-talet.

When No One Is Watching av Alyssa Cole
YTTERLIGARE en bok som hade kunnat bli riktigt bra, men som totalt spårade ur på slutet. En spänningsroman om gentrifiering i ett historiskt svart område i Brooklyn.

Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S. Thompson
Har läst denna för många år sen men nu lyssnade jag på den som ljudbok. Blir mest matt av alla dessa män och deras upptåg. Så mycket droger!

En högre rättvisa av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt
Senaste delen i Sebastian Bergman-serien som jag plöjde mig igenom på en månad eller så. Gillar när man hittar en deckarserie med någorlunda intressanta karaktärer och plots och ser fram emot nästa del i serien.

Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen
Behövde en ny deckarserie efter att jag läste ut En högre rättvisa, så jag började på denna. Man gillar ju danska bladvändare ändå.

***

Det var alles. Ni vet hur det här funkar, om ni har några bra boktips så får ni gärna hojta till!

5 Comments

 • Jenny

  Postade innan jag hann skriva klart. Tänker fortfarande på On the Beach, så här något år senare. Skulle så gärna veta vad du tycker!

  Jag tänker också att du skulle uppskatta Marlen Haushofers Väggen.

  • Sanna

   Ja! Nu är det dags 🙂 Lägger till den på listan. Har tänkt läsa Väggen också, det har bara tagit emot eftersom jag egentligen ogillar att läsa böcker i översättning. Men då missar man ju en hel del bra litteratur förstås…

 • Frasse

  Hej,
  från en fellow emigrerad svensk -hur får du tag på alla svenska böcker? Beställer du från sverige eller har San Diego någon fantastisk internationell bokhandel som jag inte har hittat på nätet (bor i WA state)?

  • Sanna

   Hej! Köpte en läsplatta för ungefär ett år sen och det har underlättat avsevärt. Köper svenska e-böcker på Adlibris alternativt laddar ner låneböcker via Stockholms Stadsbiblioteks hemsida. Rekommenderas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *