Ytligheter

Ett inlägg om en näsa

Har velat lite fram och tillbaka om huruvida jag ens skulle blogga om detta, men antar att det är lika bra att få det gjort eftersom detta är något som (förhoppningsvis) kommer märkas.

Ni minns kanske att jag skaffade tandställning för ett par år sen för att rätta till mina sneda tänder. Innan dess gjorde jag LASIK för att fixa min syn. Det har blivit som ett litet projekt att ändra på saker jag inte gillar med mig själv, för min egen skull liksom, för att fungera bättre och trivas bättre i min egen kropp.

Har inte så mycket annat jag är missnöjd med, förutom en sak: min näsa. Vi har stora näsor som går i arv på ena sidan av min släkt och jag tycker att de är ståtliga och stiliga på männen i släkten. Men på mig känns den oproportionerlig och mest i vägen. Det påverkar mitt självförtroende och hur jag väljer att synas (på bild och i verkligheten), vilket kan vara begränsande.

Så nu har jag bestämt mig för att åtgärda detta. Jag vet att kosmetisk kirurgi kan vara ett kontroversiellt ämne, i alla fall i Sverige, och det går såklart att ha alla möjliga sorters åsikter kring detta. Här i Kalifornien är det oerhört normaliserat och inget någon höjer på ögonbrynen åt. För mig personligen känns det bara som ytterligare en form av kroppsmodifikation, ungefär lika permanent som tatueringar.

Jag har i vilket fall som helst övervägt en näsoperation i ganska många år och tänkt att det är något jag skulle vilja göra om jag hade råd. Nu har jag råd, plus att jag ändå är hemma mest hela tiden pga covid, vilket underlättar läkningsprocessen.

Har hittat en kirurg som jag känner förtroende för och idag var jag inne på pre-op. Själva operationen sker den 17:e februari, så om ganska exakt två veckor.

Anledningen till att jag egentligen inte tänkte skriva om detta är för att jag inte vill bidra till någon utseendehysteri eller till att skapa komplex hos någon annan. Jag gör inte detta för att jag tycker att små näsor kategoriskt är bättre än stora, så är det ju absolut inte (!). Tänker ungefär så här: Om jag ska tillbringa 100% av mitt liv i den här kroppen så vill jag att utsidan ska matcha hur jag känner mig på insidan.

Ja, det var väl det. Om det är någon som har frågor på detta så är det bara att säga till, jag försöker svara så gott det går.

14 Comments

 • Linda

  Tycker personligen inte att det är något konstigt alls att vilja fixa till små saker som stör en. Jag har haft jättesmala läppar hela livet, så där så att det var meningslöst att ha läppstift för syns knappt ändå. Har alltid drömt om att de ska vara lite större, och för ett par år sedan så fyllde jag dem. Bara lite, men är så nöjd över detta beslut. Dröm att kunna ha läppstift utan att det bara ser ut som ett smalt rött streck. Det läskigaste var att hitta en klinik som man litar på, läppförstoring kan ju bli hur fel som helst annars.:) Funderar också på att fixa till tänderna – de är sneda och får egentligen inte helt plats. Förstår inte varför jag inte fick tandställning när jag var liten. Är dock lite avskräckt efter att ha läst om din resa, haha. All smärta och annat bök under tiden, plus dyrt, men det kanske får vara värt det.

  • Sanna

   Åh, bra att du är nöjd och att det blev bra! Är lite rädd för att göra något liknande själv just för att, som du säger, det kan ju bli hur fel som helst 🙂

 • Ingrid

  Hmm svårt att kommentera om detta ämne känner jag. Men eftersom jag reagerade kanske jag ändå ’får’ eller ’borde’ (, eller inte?).
  Som en stornäst person själv måste jag säga att det är lite stötande att höra nån prata om sin stora näsa som ett problem. Och ja, alla får ju såklart känna som de vill om sitt utseende, men på internetz blir liksom det här fikabordet på jobbet där du klagar över din fula näsa och jag sitter bredvid och inte vet vars jag ska se.

  Liten näsa på kvinnor är ett starkt rådande skönhetsideal, som inte gäller män (som du själv påpekar med de ståtliga och stiliga på männen i din släkt). Själv har jag försökt acceptera min näsa i ett helt liv, och har väl till slut lyckats ganska bra.

  Man kan alltid fundera på om det bästa är att vara ärlig med skönhetsingrepp (så att inte alla tror att fler och fler blir födda med perfekta knappnäsor och fylliga läppar) eller om man ska göra det diskret (men då anklagas man kanske för att luras, vad vet jag).

  Det är bara så himla trist att det här är ett område som gått i motsatt riktning till övrig feminism och jämställdhet.
  Men jag vet att många tycker att det inte har nåt med varandra att göra. Men det tycker jag🙂 män har så himla mycket större frihet att bara finnas i det utseendet de har.

  • Sanna

   Klart du får kommentera! Och jag fattar vad du menar och håller med om att män har mycket större frihet när det gäller skönhetsideal, vilket såklart är skevt. Vill ändå påpeka att jag bara pratar om min egen näsa och mina egna komplex här. Jag är väl tyvärr lika påverkad av rådande ideal som alla andra, men har absolut ingen åsikt om någon annans kropp. Om du har accepterat din så är det ju jättebra!?

   Jag som är småbröstad känner dock ungefär likadant varje gång jag hör om någon som har förstorat brösten. Mina första tanke blir ibland “Oj, jaha, det kanske jag också borde göra” men sen tänker jag ett varv till och inser att jag gillar mina små bröst och absolut inte vill förstora dem.

   Samtidigt har jag också en massa andra kroppsmodifikationer som “går emot” rådande ideal, typ tatueringar och piercingar. Så det är klart att man blir påverkad av vad andra gör, men jag tycker också att man kan få pussla ihop sina egna bilder av vad som är fint.

 • Hanna

  Tycker det är upp till var och en vad man gör med sin kropp. Sen är det ju jättemånga som har åsikter om allt från hårfärgning till tatueringar till skönhetsoperationer. Men som du skriver: man lever ju i sin egen kropp. Kan personligen tycka det är lite synd när man ser personer som “opererat sig till oigenkännlighet” men det spelar ju mig ingen roll egentligen, det är ju inte min kropp.

  Själv har jag gjort 3D-bryn då mina egna är tunna, glesa och med glipor. Fyller på en gång per år/vartannat år och det är nog det bästa jag gjort utseendemässigt. Funderade på det i några år innan jag till sist gjorde det. Vissa saker kan kan ju fixa på ett allmänt accepterat sätt- tänker viktnedgång och träning t.e.x.- men annat får man bara acceptera eller operera. Och varför inte operera när man har råd och tid och har gjort sin research så man vet vad det innebär!

  • Sanna

   Det är väl ungefär så jag tänker också, att det är upp till var och en att bestämma vad man vill göra med sin egen kropp. Och just det, jag har också gjort 3D-bryn kom jag på nu, blev också väldigt nöjd.

 • Agnes

  Så spännande och modigt, det är aldrig lätta beslut att ta. Är överviktsopererad och gjorde privat då jag inte hade tillräckligt högt BMI, väldigt många hade åsikter innan jag gjorde operationen genom att säga att det var ”fusk” och att jag ”inte var överviktig utan mullig och kan träna bort det”. De vet inget om min resa, mina tankar, sjukdomar osv och de har inte med det och göra. Jag behöver inte rättfärdiga mitt beslut inför andra.

  Vuxna människor får fatta egna beslut om sitt liv och sin kropp. Skönhetsideal ska såklart diskuteras men det är inte upp till den enskilda individen att bära den kampen.

  Håller tummarna för en snabb och smärtfri återhämtning (har opererat näsan av medicinska skäl och det var inte besvärligt mer än att andas genom munnen i 1-2 veckor).

  • Sanna

   Tack för peppen, och håller med om att du absolut inte ska behöva rättfärdiga några beslut. Detta är spot on så som jag också tänker: “Vuxna människor får fatta egna beslut om sitt liv och sin kropp. Skönhetsideal ska såklart diskuteras men det är inte upp till den enskilda individen att bära den kampen.”

 • Anna Nio

  Jag tycker också sånt här är så svårt. Bara en sån sak som att raka benen: 100% onödigt, tjänar inget syfte alls utom att det ser snyggt ut. Men ÄR det snyggt, eller är det bara det man intalats att tycka? SKA man raka dem, eller låta bli som ett ställningstagande? Känner att det är samma typ av problematik som med skönhetsoperationer.

  MEN en av de bästa grejerna jag gjort var microblading, har inte ångrat det en sekund. Hade i princip osynliga bryn innan, och nu syns de och jag behöver inte sminka dit dem. 10 poäng, doubleplusgood, helt klart.

  • Sanna

   Ja, det är ju svårt, och helt klart värt att reflektera över. Det blir ju oerhört jobbigt att leva sitt liv som ett ställningstagande, som att det är upp till individen att ändra rådande ideal. Men samtidigt så får vi väl inte till några samhälleliga förändringar utan just dessa individer. Svårt, som sagt. Jag väljer att ta ner det på mikronivå och se till vad som får mig att må bättre just idag. Får föra andra kamper på annat håll.

   Och ja, håller med om microblading, man sparar så mycket tid på att slippa fylla i brynen!

 • L.

  Fint att du är öppen med det. ♡ Väldigt få vet om min näsplastik, och jag pratar -inte- öppet om den.
  För det ÄR ett erkännande: att det är fult med stora näsor på kvinnor, och min näsa var just det, ful.
  Hur mycket man än bedyrar att man inte värderar andras utseenden, så är det en grundmurad skönhetsnorm. Som fått mig att lägga mig under kniven och betala en massa pengar för det.
  Det är min stora dubbelmoraliska hemlighet, och som feminist har det varit svårt att svälja.

  Men det är som du säger,- du – ska inte behöva skämmas på individnivå, över ett strukturellt problem.

  Med det sagt: operationen är bland det bästa val jag har gjort i mitt liv. Jag har aldrig någonsin ångrat det, och lättnaden över att slippa vara plågsamt medveten om fotovinklar och sånt… alltså, det kan låta banalt, om man inte varit där själv. Men -den-lättnaden. Tyngden som släppte från mina axlar. Gnaget i självbilden, som försvann. Det var värt varenda krona. Etthundra procent.
  Jag önskar dig ALL lycka och pepp till din operation!

  • Sanna

   Alltså, jag började gråta av den här kommentaren? Tror jag behövde höra exakt allt detta. Så glad för din skull att det gick så bra och att du fick precis det resultatet du ville. Tack snälla för peppen och för din ärlighet 🖤

 • Maria

  Jag tänker inte lägga mig i operation eller ej för jag är så kluven kring grejen men jag tänkte vara säga att jag aldrig uppfattat din näsa som stor. Gissar att det är så med mycket saker. Det vi stirrar på hos oss själva noterar andra inte ens. Jag har gott om sådana saker hos mig. Kanske jag tar mod till mig att göra något åt dem själv någon dag men jag har mer och mer insett att det i så fall sker för mig och inte för andra. Vilket ju i så fall precis som för dig är den rätta anledningen.

  • Sanna

   Ja, sen har nog det att göra med just att jag är så himla medveten om min näsa hela tiden och aldrig lägger upp bilder ur “osmickrande” vinklar till exempel. Tycker absolut att man får göra sånt här för sig själv. Hela livet blir inte perfekt och man blir inte automatiskt lycklig bara för att man ändrar på något man inte gillar med sitt utseende, men det är i alla fall en sak mindre att behöva oroa sig över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *