Litteraturbloggen

Mitt bokår 2021

Förra året läste jag fler böcker än någonsin, 106 stycken totalt. Det blev nästan för många? Så inför 2021 bestämde jag mig för att läsa färre böcker. Satsa på kvalitet över kvantitet. Vet inte om det här året direkt blev mer kvalitativt, men det kändes helt klart som att jag hade en bättre balans mellan läsandet och mitt övriga liv. Och en hel del böcker blev det trots allt.

(Skriver dock detta med fyra dagar kvar av 2021, och eftersom jag har semester finns det en viss risk att jag hinner läsa ut ytterligare en bok eller två innan året är slut.)

Antal lästa böcker:
75

Bästa boken jag läste i år:
Jag läste fem böcker som fick en femma av mig i betyg. De här var alla fantastiska:

Deacon King Kong av James McBride
The Great Alone av Kristin Hannah
Migrations av Charlotte McConaghy
Once There Were Wolves av Charlotte McConaghy
The Huntress av Kate Quinn

(TVÅ böcker av samma författare i toppen! Det har nog aldrig hänt tidigare.)

Svårast att lägga ifrån sig:
Jag läste en massa deckare det här året och de brukar ju vara svåra att lägga ifrån sig. Men utanför mer regelrätta deckare får jag nog säga Konferensen av Mats Strandberg, Vänligheten av John Ajvide Lindqvist och Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare.

Sämsta boken jag läste i år:
De kapabla av Klas Ekman och The Four Winds av Kristin Hannah. Hannah lyckades på något vänster skriva både en av de bästa och en av de sämsta böckerna jag läste i år.

Sorgligaste boken jag läste i år:
Vet inte om de räknas som sorgliga, mer mörka kanske, men de här gick i alla fall rakt in i hjärtat: Sockerormen av Karin Smirnoff, Nomadland av Jessica Bruder och både Migrations och Once There Were Wolves av Charlotte McConaghy.

Roligaste boken jag läste i år:
Skrattade högt flera gånger medan jag läste Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare.

Längsta boken jag läste i år:
Vänligheten av John Ajvide Lindqvist på 715 sidor.

Kortaste boken jag läste i år:
Nattrodd av John Ajvide Lindqvist på 40 sidor.

Antal kvinnliga författare:
40

Antal manliga författare:
21

Antal ickebinära författare:
1

Antal böcker på svenska:
34

Antal böcker på engelska:
41

Antal ljudböcker:
12

Mål inför bokåret 2022:
Nämen jag vet inte, kanske hitta fler bra ljudböcker? Jag lyssnar uteslutande på fackböcker och läser uteslutande romaner. Men jag tycker att det är mycket lättare att hitta bra romaner än bra fackböcker. Vill alltså ha riktigt starka berättelser och storytelling när jag lyssnar, det räcker inte med att lära sig något. Har ni några förslag får ni gärna hojta!

Böcker jag ser fram emot att läsa 2022:
Väntar girigt på att Sara Bergmark Elfgrens Grim ska komma som e-bok i januari. Ser även fram emot att läsa Cloud Cuckoo Land av Anthony Doerr och Michael Connellys nya, The Dark Hours (Harry Bosch är mitt guilty pleasure). Måste bara vänta på min tur i biblioteksappens kösystem.

***

Vad var det bästa DU läste i år?

6 Comments

  • Annika

    Vet inte det var den bästa men den mest minnesvärda var iallafall Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk. Det är nog även den längsta bok jag nånsin läst – tror den är 1057 sidor – men kändes på något sätt ändå läsvärd från början till slutet.

  • Ulf

    Kerstin Ekmans ”Löpa varg” var en stor läsupplevelse. En lite, tät roman om såväl åldrande som revidering av förhållningssätt. Samt den underliggande och starkt bärande kärleken mellan det gamla paret. Dessutom heter huvudpersonen Ulf, bara en sån sak ?

  • Anna Nio

    Jag for ner till Bror och Vi for upp till mor av Karin Smirnoff måste nog vara det bästa jag läste i år. Sen blev jag jättebesviken på Sen for jag hem, tyvärr, men tycker ändå att böckerna är otroligt läsvärda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *