Äventyr,  Resor

När jag besökte Dry Tortugas, en av de mest avlägset belägna nationalparkerna i USA

Är hemma från Florida och har så mycket jag vill dela med mig av. Vi kan börja med en av de grejer jag mest hade sett fram emot att göra på den här resan, nämligen att besöka Dry Tortugas National Park.

Dry Tortugas ligger mitt ute i havet, 11 mil väster om Key West. Och Key West i sin tur är den sydligaste punkten i det kontinentala USA och den västligaste av alla Florida Keys-öarna. För att ta sig dit kör man Highway 1 hela vägen från fastlandet. Här är en karta för lite perspektiv:

I onsdags vaknade vi i Key West innan solen gick upp och promenerade till färjeterminalen för att ta en båt till Dry Tortugas. Resan tar ca 2,5 timmar och sen är man där hela dagen innan man tar samma båt hem igen. Båtbiljetter bör bokas flera månader i förväg eftersom det är begränsat med platser och de säljer slut snabbt. Det enda andra sättet att ta sig dit är via sjöflygplan.

Nationalparken består av ett enormt militärfort byggt på 1800-talet, samt havet och några små öar runtomkring. Jag har velat åka hit ända sen första gången jag såg ett foto på den här helt osannolika platsen. Den känns ännu mer bisarr när man faktiskt står där, inne i fortet, och börjar fundera på hur i helsike de fick ut alla miljoners tegelstenar hit, mitt ute i ingenstans, för 150 år sen.

Vi promenerade runt och utforskade i ett par timmar. Man kunde klättra upp hela vägen till ovansidan (taket? toppen? vet inte hur jag ska formulera det) av fortet och gå runt hela byggnaden. Utsikten var helt enorm. En vallgrav runt fortet, och sen bara turkost vatten så långt ögat kunde nå i alla riktningar.

Och inuti var det gångar och tegel och fönster för kanoner.

Vi fick lunch och sen var det dags att hoppa i vattnet. Jag badade medan M snorklade. Jag har en irrationell skräck för allt som lever (och inte lever ?) i havet, vilket är mitt livs stora tragedi eftersom jag samtidigt älskar att simma och bada. Men så länge jag inte behöver se vad som finns under ytan brukar det gå bra. Vattnet var alldeles ljummet.

Ja och sen öppnade baren på båten, så då tog vi en ö-öl innan det var dags att åka tillbaka till Key West igen. Det var en magisk dag och jag kan verkligen varmt rekommendera den här utflykten till alla som råkar ha vägarna förbi södra Florida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *