Matbloggen

5 färgglada saker jag har ätit den här veckan, plus bonussemlor

När jag är ute och roadtrippar i delstater som kanske inte är så hippa på det här med vegetarisk mat kan det ibland vara svårt att hitta något ordentligt att äta. Det blir ofta att jag lever på typ vegoburgare och mackor, kanske någon ostpizza om utbudet är riktigt dåligt. Och när jag kommer hem från en sån roadtrip vill jag uteslutande äta olika sorters sallader, grönkål, tofu och annan färgglad mat.

Att laga middag är dessutom en av mina favoritsysselsättningar. Ser liksom fram emot att få stå i köket med en podcast i öronen och påta i olika kastruller och stekpannor i en eller ett par timmar varje kväll. Jag lägger upp maten så fint jag kan trots att det bara är jag här (man äter med ögonen också!). Och sen äter jag framför en god bok. Alltså det är verkligen en sån guldstund.

Så eftersom jag kom hem från en roadtrip i lördags har jag tillbringat den senaste veckan med att laga allt som är gott. Här är några grejer jag har ätit den här veckan:

Min go-to-lunch (och ibland även middag) är nästan varje dag en variant på detta: pärlcouscous med blandat gott på. Den här gången fick det bli rostade kikärter, fetaost, oliver, grönsallad, tomat, gurka och rödlök. Med balsamicoglaze, olivolja och flingsalt på toppen.

Jag kallar dessa för mina hipstertacos. De är otroligt goda, men absolut inte mexikanska eller autentiska på något vis. Ugnsbakad tofu, vitlöksfräst grönkål, tomat, avokado, picklad rödlök och en sås på yoghurt, fetaost och lime. I små street taco-tortillas.

Jag hade tofu över från när jag gjorde tacos dagen innan och var så himla sugen på färska vårrullar. Så jag gick till två olika mataffärer för att hitta rispapper, och sen tillbringade jag halva kvällen med att skära olika grönsaker i små bitar och rulla ihop dessa. De blev inte så snygga, men väldigt goda! Inuti är det, förutom tofu, grönsallad, morötter, gurka, rödkål och en massa färsk mynta. Såsen gjorde jag på mandelsmör, honung, soja, lime och en skvätt varmt vatten.

Samma kväll som jag gjorde vårrullarna fick jag också för mig att jag skulle baka semlor. Så det gjorde jag.

Idag åt jag detta till lunch. Jag hade en massa olika små byttor i kylen med rester från alla tidigare måltider den här veckan, så jag tömde helt enkelt alla byttorna i en skål och toppade med lite picklad rödlök, balsamicoglaze, olivolja, det vanliga. Perfekt kylskåpsbytterens!

Och till middag blev det en favoriträtt. Har bloggat om denna tidigare, eftersom jag under en längre tid förföljdes av det här receptet via en annons för New York Times Cooking. Nu lagar jag det med jämna mellanrum och det blir så otroligt gott. Jag skickade faktiskt det här receptet till vår CEO på jobbet häromdagen också eftersom hans dotter har blivit vegetarian och jag hade erbjudit mig att ge mattips. Ugnsrostad broccolini, tomat, rödlök, citron och fetaost med risoni. Snabbt och enkelt och perfekt för att övertyga köttätare om att vego är gott.

Vad har ni ätit som är gott på sistone?

8 Comments

 • Heidi

  Mmm allt ser väldigt gott ut!
  Jag äter ofta tacos eller wraps med rostade kikärtor, ugnsrostade sweet potatoes med diverse röror till (har tzatsiki på typ allt) och sen olika indiska soppor med potatis, grönsaker och curry som bas. Sen blir jag aldrig trött på en melanzane alla parmigiana.
  Älskar matinlägg för övrigt!
  Kan du inte göra ett inlägg om podcasts du lyssnar på? Eller det kanske du redan har gjort!

 • Linda I

  Hejsan,
  Jag är helt hooked på vodkapasta. Den ingick i en kokbok som jag köpte till mig själv i julklapp, så nu lagar jag den varje vecka ?

  Recept för den nyfikne:

  Ingredienser:
  400 g penne eller rigatoni
  2 msk olivolja
  2 schalottenlökar, fint hackade
  3 vitlöksklyftor, fint hackade
  ½ tsk chiliflakes
  1 tub tomatpuré (200 g)
  1 dl vodka
  3 dl vispgrädde
  1 msk vit balsamicovinäger
  1 dl pastavatten
  100 g parmesan, fint riven
  salt och nymalen svartpeppar
  Gör så här:
  1. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och chiliflakes i 2–3 minuter tills vitlöken doftar gott. Rör ner tomatpurén och fräs långsamt i 10 minuter tills den är ordentligt karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite
  2. Höj värmen, häll på vodkan och låt den koka in helt. Häll på grädde och balsamicovinäger och rör till en tjock slät sås. Ta pannan av värmen och ställ åt sidan tills pastan är redo att vändas ner.
  3. Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den.
  4. Rör ner pastan i vodkasåsen tillsammans med finriven parmesan. Späd med pastavattnet under omrörning tills pastan kokat klart. Smaka av med salt och peppar.

  • Sanna

   Gott! Har inte gjort vodkapasta på många år eftersom jag inte dricker sprit och aldrig har det hemma. Men nu blev jag sugen!

 • Linda

  Min lunch nu när jag jobbar hemifrån är ungefär som din. Bönor eller något köttsubstitut med diverse grönsaker och ris eller quinoa om jag orkar. Brukar köra lätt lunch för att undvika matkoma, och sedan mer rejäl middag.

  Till middag har jag snöat in på bowls. De senaste jag har lagat är ( båda veganska, supergoda):

  https://www.emilieeats.com/black-bean-buddha-bowl-avocado-pesto/

  https://www.fitmittenkitchen.com/thai-tempeh-buddha-bowl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *