Tips

Några bra storytellingpoddar att lyssna på

Häromdagen vaknade jag till följande sms från en kompis (som kör mycket bil i jobbet och alltid behöver något nytt att lyssna på): “Got any podcast recs for me? You’ve been my best provider.”

Sen öppnade jag mailen och såg en bloggkommentar som efterfrågade ett inlägg om poddar jag lyssnar på. Så det kändes helt klart som ett tecken.

Jag har ett par poddar som jag lyssnar på varje vecka (mest nyheter och politik), men mellan de avsnitten försöker jag alltid ha en bra storytellingpodd igång. Jag kan ha lite svårt att motivera mig själv att göra saker ibland, men har jag en riktigt bra podd jag vill lyssna på är det lätt, då kan jag städa eller motionera eller gå en promenad bara för att ha en ursäkt att lyssna (bild ovan från en av alla dessa promenader).

Min absolut bästa genre är poddar som berättar en SANN osannolik/spännande/absurd/viktig historia från början till slut under en säsong (tänk Serial eller S-Town). Såna som man måste bingea eftersom de knappt går att stänga av.

Här är några såna jag har lyssnat mig igenom på sistone:

Sweet Bobby: En helt bonkers berättelse om en kvinna som blir catfishad. Satt i princip och gapade mig igenom hela säsongen.

To Live and Die in LA: Båda säsongerna av den här podden handlar om en ung kvinna som försvunnit spårlöst i Los Angeles. Säsong 1 handlar om Adea Shabani och säsong 2 om Elaine Park. Med Neil Strauss, journalisten som skrev The Game (om pickup artists) och The Dirt (om Mötley Crüe).

Operator: En fascinerande berättelse om ett telefonseximperium på 90-talet och kvinnorna som jobbade där.

Suspect: Lyssnar på denna just nu. Den handlar om ett mord på en Halloweenfest och varför polisen valde att fängsla en av de misstänkta. Om ras och criminal justice.

Kidnappad: Den enda svenska podden jag har lyssnat på som kvalar in här. Om en känd svensk författare som kidnappas av sin stalker (?).

544 Days: Om och med Jason Rezaian, en journalist som satt fängslad i Iran i 544 dagar.

Bad Blood: The Final Chapter: Har jag sparat den bästa till sist? Kanske. Ända sen jag läste John Carreyrous bok Bad Blood för ett par år sen har jag varit HELT besatt av Elizabeth Holmes och Theranos-skandalen. Om du inte har följt med i den här härvan rekommenderar jag varmt att börja med boken. (Om man lyssnar på den som ljudbok är det i princip som att lyssna på en podcast!) Kan även rekommendera HBO-dokumentären The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley. Men i alla fall, i podden får vi följa med i rättegången mot Holmes (som avslutades runt jul förra året) och dessutom ta del av en massa extra information som inte fick plats i boken.

Och vill man VERKLIGEN känna att man har koll på hela Holmes-sagan kan man även lyssna på podden The Dropout, som också bevakade rättegången (och som ska bli serie på Hulu).

***

Och här är några bonuspoddar i samma stil som de ovan jag lyssnat på och gillat tidigare:

 • Chameleon: Hollywood Con Queen
 • Slow Burn
 • Hunting Warhead
 • Wind of Change
 • Your Own Backyard

Okej, ni vet hur det här funkar. Om ni har några rekommendationer på liknande poddar, släng in dem i kommentarsfältet! Bonus för poddar på svenska, såna är jag otroligt dålig på att hitta själv.

18 Comments

 • Maria

  Poddar med storytellingskänsla:

  Svenska: Medicinmannen, Skuggland

  Danska: Kvinden med den tunge kuffert

  Norska: Skuddet på Toftøy, To hvite men

  Engelska: Someone knows something (speciellt säsong 5), Uncover (speciellt säsong 4)

  Nu ska jag lyssna på dina tips!

   • Emelie

    Apropå Serial, har du hört den om Hae Min Lee och Adnan Syed. Jag har lyssnat på den två gånger men vet fortfarande inte varken ut eller in. (Antagligen är han skyldig men det är alltid intressant när det finns många bevis som styrker motsatsen.)

 • emma

  en podd som gav mig tappa hakan-känsla är root of evil. den tar upp frågan vem som mördade den svarta dahlian, men det som jag tyckte var intressant var inte egentligen själva mordfallet, utan den ytterst dysfunktionella familj som podden skildrar.

  • Sanna

   Åh, det låter som en podd för mig. Jag är inte så himla intresserad av true crime egentligen, men jag uppskattar en bra story!

 • emma

  älskade förresten s-town! vilken karaktär! är du ute efter en bra karaktärsskildring kan jag förresten rekommendera vår egen podd var är olle? (finns dock bara på storytel, kommer inte ihåg om du har det?). den tar upp fallet med unge olle högbom i sundsvall som försvann år 1983. man får följa försvinnandet, men också höra om fadern, som blev närmast besatt av att lösa detta. det är ett personporträtt som är så fint gjort, men samtidigt inte väjer för faderns dåliga sidor (som tex att han försummade resten av familjen som fanns kvar).

  • Sanna

   Har inte Storytel tyvärr, tror att jag försökte skaffa det någon gång men man behövde ett svenskt betalkort och det har inte jag. Låter väldigt intressant i alla fall!

 • Al

  Kan också rekommendera Medicinmannen. Minns att du för några år sen nämnde att du lyssnade på My Favorite Murder. Gör du det fortfarande? Eller hängde du på bojkotten när de köptes upp av Amazon?

 • Haren

  Alltså tack tack tack. Ett tips på svenska om en oaannolik story är faktiskt P3 dokumentärserie serie om Palmeutredninget. Det är bla inspelningar m Hans Holmer under själva utredningen 1986. Osannolik är det minsta man kan säga…

 • Jenny

  Something Was Wrong, i alla fall de tree forsta sasongerna, sen tror jag det blev individuella korta berattelser per avsnitt. OC Swingers var ratt bra ocksa.

 • Joanna

  Tack vilka bra tips, jag har verkligen torka!

  Jag kan rekommendera Wennstams vrede, den är från 2020 men fortfarande lika aktuell.
  Göteborgspostens Systrar är i liknande tema.
  P3 Dystopia är också en favorit.

 • Saran

  Bra tips! Vill också lägga till en av mina favoriter, en historia som var för sjuk för att vara sann, men som ändå var sann. Det är en serie som heter En mordbrännare i familjen, fem delar eller nåt sånt. Det är podden En mörk historia som gjort den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *