Jobbrelaterat

Vad jag är expert på

Peppe ställde en rolig fråga i sin blogg: “Vad skulle du kunna föreläsa om i 30 minuter utan att förbereda dig?” 

För mig handlar det främst om två ämnen. Det första är Elizabeth Holmes och Theranosskandalen. Har tillbringat SÅ mycket tid de senaste åren med att läsa alla böcker och artiklar, lyssna på alla poddar och kolla på alla dokumentärer om det här fallet eftersom det är så sjukt fascinerande och osannolikt. Satt klistrad framför rättegångsrapporteringen strax innan jul och följer till och med ett par före detta Theranosanställda på TikTok. Kan lätt hålla låda om detta i 30 minuter.

Det andra ämnet är, kanske inte helt otippat, min andra stora passion här i livet (ja, efter Theranos då ?): roadtrippande. Eftersom jag jobbar som chefredaktör på ett roadtripföretag blir jag ofta intervjuad i olika medier i egenskap av roadtripexpert. Har citerats i bland annat Wall Street Journal, Martha Stewart Living, Woman’s Day Magazine och Nerdwallet.

Det tar ju emot att kalla sig “expert” på något, kanske framför allt som kvinna. Antar att det är det där jäkla impostor-syndromet som dyker upp med jämna mellanrum. Men en grej som nyligen fick mig att skita i jante och säga att jag faktiskt ÄR expert på detta hände för bara ett par veckor sen. Då blev jag nämligen intervjuad för en artikel i Washington Post. Vet inte om jag ens kan förklara vilken stor grej det är att se mitt namn i tryck i WaPo. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig när jag pluggade journalistik i Stockholm eller när jag praktiserade på Svenska Dagbladet i gymnasiet. Nu står jag visserligen som källa och inte byline, men ändå. I’ll take it.

Vad är ni experter på?

9 Comments

 • Hannah

  Jag skulle nog kunna hålla låda ganska bra i 30 minuter om öl. Dricker mycket öl, pratar mycket öl, brygger en del öl. Så det är nog mitt “expert” område även om jag absolut inte skulle vilja kalla mig expert.

  • Sanna

   Åh nu blev jag ölsugen haha. Är intresserad av ämnet men vet inte så mycket om det, så skulle gärna lyssna på den här föreläsningen 🙂

 • Annika

  Grattis till WaPo-intervjun! Häftigt!

  Det där med att kalla sig expert har ju många intressanta aspekter och jag håller med om att det nog är svårare för kvinnor att känna sig som och kalla sig experter. Kanske är det jante som spökar också. Jag är ju expert på ett visst tema, två länder och en viss tidsperiod. Och när jag säger att jag är det så menar jag att jag forskat på dessa länder i över 20 år och skrivit en bok, givit ut en samlingsvolym samt skrivit sju eller så artiklar om dem genom åren. Och har en doktorsgrad om dem.

  Ändå tog det lång tid innan jag verkligen kände mig bekväm med min egen expertis – för det fanns ju alltid några andra som var MER experter än jag. Som pratade språken bättre, hade varit längre i länderna och skrivit FLER böcker. Nu kommer det lite lättare men det känns fortfarande läskigt att uppträda som en auktoritet på de här områdena, speciellt om ämnet ligger lite tidsmässigt eller geografiskt utanför mitt specifika fokus…

  Samma med yogan, mitt andra fokus. Där övade jag det intensivt i mer än 20 år innan jag vågade gå yogalärarutbildning. Och igen känns det som det finns så många som har MER expertis, som är djupare inne i det och som förstår det bättre (också kulturmässigt) än jag. Svårt!
  Annika

  • Sanna

   Men herregud, om DU inte är helt bekväm med att kalla dig expert är ju hoppet helt ute för resten av oss! Men fattar absolut känslan.

  • Ulf

   Annika – jag skulle definitivt kalla dig expert, särskilt på ditt område som du doktorerat på. Men även på yoga. Det kommer alltid att finnas folk som kan mer eller andra delar av ens område, men man kan vara expert ändå. Som du.

   Och som du, Sanna. Jag är oerhört imponerad. WaPo är inte illa. Själv har jag uppträtt som expert i DN, SvD, SVT och andra organ, men de känns lite futtiga. ?

 • emma

  kan med lätthet prata i trettio minuter om bokindustrins ekonomiska förutsättningar med fokus på olika format (som medarbetare på en “ljudboksjätte som tjänar multum” blir man ofta tvungen att bemöta svepande åsikter och grunda analyser i alla tänkbara sammanhang).

  washington post i all ära, men att du citerats i martha stewart living är så coolt! älskar martha stewart! kan förövrigt meddela att en oerhört stor del av övningskörningen nuförtiden går ut på att köra med “eco driving”, inte gasa i nerförsbackar utan istället växla upp, motorbromsa istället för att bromsa med pedalen, alltid ha så hög växel som möjligt i osv osv osv. man kan alltså bli underkänd på uppkörningen om man inte gör detta (har en kompis som flunkade för att hen inte klarade eco driving).

  • Sanna

   Detta är så intressant, skulle gärna lyssna på det föredraget!

   Ja Sverige ligger ju lite i framkant när det kommer till miljöfrågor. Här i USA är vi bakåtsträvare på ganska många plan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *