Litteraturbloggen

5 böcker jag läst den senaste veckan

Nu har jag varit sjuk i 6 dagar och idag är första dagen som inte känns sämre än dagen innan. Så det är väl ett bra tecken förhoppningsvis. Fortfarande inte covid, möjligen influensa. Sa detta till en kompis som tyckte att det var “vintage” att få influensa istället för covid.

Förra veckan lagade jag ett storkok på min absolut bästa soppa (här är receptet, men jag byter ut korven mot Field Roasts vegetariska “Italian garlic & fennel sausage“) och lämnade av hos min kompis som skulle opereras. Sen har jag haft cravings efter den soppan själv, men inte haft ork eller ingredienser för att laga en till omgång. Men idag kom min granne förbi med hemlagad soppa eftersom hon vet att jag är sjuk, och det var exakt samma soppa jag hade gjort och varit sugen på!? Blev så glad.

Annars har jag inte lämnat hemmet sen i onsdags och mest bara legat på soffan och läst böcker. Här är fem böcker jag läst de senaste fem dagarna:

Lapvona av Ottessa Moshfegh

Jag har läst tre böcker av Ottessa Moshfegh innan, My Year of Rest and Relaxation, Homesick for Another World och Eileen. Älskade de två förra, tyckte den senare var sådär. Hennes nya bok är väldigt annorlunda, framför allt för att den utspelar sig i ett fiktivt samhälle på medeltiden, men man känner ändå igen vissa teman. Det är äckligt och konstigt och mörkt humoristiskt, och det finns inte en sympatisk karaktär i sikte. Tyckte mycket om Lapvona, men den är nog inte för äckelmagade.
4/5

Spindeln av Lars Kepler

Varje gång det kommer ut en ny Kepler-bok väntar jag med att börja läsa den till en dag då jag har noll saker inplanerade och kan sätta mig och läsa 600 sidor i en sittning, eftersom jag vet att de här böckerna är omöjliga att lägga ifrån sig. Alltså de är ju fortfarande deckare och kanske ingen stor litteratur, och jag stör ihjäl mig på den sagolikt vackra karaktären Saga Bauer (känner mig förolämpad av att bli skriven på näsan på det här sättet), men Joona Linna-böckerna tillhör ändå mina favoriter när det kommer till svenska kriminalromaner. Med allt det sagt så läste jag även ut Spindeln i en sittning och tyckte att den levde upp till förväntningarna.
3/5

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid

Det här är en berättelse om ett fiktivt rockband på 70-talet, inspirerad av Fleetwood Mac och skriven i en dokumentär intervjuform. Jag gillade verkligen det här sättet att berätta historien om Daisy Jones & The Six på. Plus att jag är något av en sucker för berättelser som utspelar sig i Los Angeles mellan typ 1940 och 1980.
4/5

Ingen jämfört med dig av Jonas Brun

Den här boken har stått på min att läsa-lista i flera år, men nu blev det äntligen av att läsa den. Någon på Goodreads beskrev den som “Acimans Call Me by Your Name möter Schulmans Överlevarna” och det är en så träffsäker beskrivning att jag inte har något mer att tillägga.
4/5

Detaljerna av Ia Genberg

Jag tänkte att jag skulle läsa några av årets Augustpris-nominerade böcker och den här fick jag av min faster i våras så den låg redan på nattduksbordet. Det är en fin berättelse bestående av fyra porträtt av människor som har varit viktiga för berättarjaget på ett eller annat sätt. Det är också ett kärleksbrev till litteratur och läsning, vilket jag uppskattar. Jag blev kanske inte lika berörd som andra som läst Detaljerna, men förstår varför den är nominerad.
3/5

***

Och just det, jag har fått rapporter om att bloggen strular, så om du läser detta, kan du inte lämna en kommentar så att jag vet att det fungerar? Gärna med ett boktips, men det är inget krav ?

32 Comments

  • Anna Nio

    Det funkar fint för min del (brukar ju inte kommentera så ofta, dock, men läsandet har inte varit några problem). Krya på dig!

  • Alice

    Hej!
    Har läst och följt dig länge men är dålig på att kommentera. Jag ligger också hemma och är sjuk. Segt värre. Tur böcker finns! Jag har precis flyttat till Gotland och har därför snöat in på böcker som utspelar sig här. Har precis läst ut Dominoeffekten av Carolina Angelis. Den var bra. Nu läser jag en deckare av Marianne Cedervall.
    Hoppas du kryar på dig snart! Å ja, bloggen funkar att läsa för mig 🙂
    Hälsningar från Alice

  • Sara

    Jag har precis läst ut Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin, det var en fin berättelse, ingen 5-poängare men ändå läsvärd.

  • Ulf

    Nu funkar bloggen igen – så bra!

    Har läst halva Carl Bildts “Mina Krig”. Man kan ju imponeras av den fd statsministerns och fd utrikesministerns engagemang och arbete för fred. Om man ska tro allt han skriver är det fantastiskt och får mig att i någon mån ompröva min inställning till honom. Och det är intressant nutidshistoria. Däremot saknar boken såväl redaktör som korrekturläsare, så man får ha överseende med en massa missar.

    Kopplar nu av Carl Bildt en stund med just påbörjad läsning av Christian Kracht “Eurotrash”. Verkar mycket lovande och B var väldigt förtjust när hon läste den

    Krya på dig – det gör jag!

  • Steph

    Fungerar hur bra som helst 🙂 en bok jag sträckläste och tyckte om, vilket var extremt oväntat, var Sally Rooneys Normal People. En tyngre bok, om man orkar med den i dagens värld är Masha Gessen Framtiden är historia.

    • Sanna

      Jag tyckte Normal People var bra men inte fantastisk 🙂 Men läser nästan uteslutande romaner eftersom mitt läsande är ett sätt att fly verkligheten, så får nog skippa Masha Gessen för tillfället.

  • Helen

    Bloggen har funkat att läsa för min del. Tipsar om boken My Policeman. Läste den för att jag skulle se filmen med dottern som är stooooort Harry Styles-fan. Filmen var OK men boken var riktigt bra. Tog lite tid att komma igenom eftersom den är på engelska.

  • Jenny

    Eftersom vi har liknande boksmak skulle jag älska om du läste Nevil Shute – On the beach och sen berättade dina tankar. Just nu läser jag Ajvide Lindqvist nya men är tveksam. Det är inte DÅLIGT men jag vet inte. Tänker att eftersom du läser Kepler så kanske detta också är något för dig? Skulle du vilja ge dig på något riktigt tungt (men fantastiskt bra) så tipsar jag om Svetlana Alexievich.

    • Sanna

      Ja! Måste verkligen ta tag i att läsa On the beach snart. Älskar JAL och väntar just nu bara på att den nya ska komma ut som e-bok så jag kan få tag på den här. Tack för alla tips.

  • Amanda

    Funkar fint för mig. Roligt med boktips, tar till mig många av dem. Håller helt med om Kepler, fast har inte kommit till Spindeln än. Som du säger vill man ha en helt ledig dag så man kan plöja igenom dem, och just nu har jag alldeles för få sådana. Något att se fram emot 🙂

  • Linda H

    Helt oombett lämnat jag ett tips, nämligen Björnstad-trilogin av Fredrik Backman @backmansk
    Lovar att du har en läsupplevelse framför dig.

  • Al

    Tipsar om två självbiografier som experimenterar med form, slukade båda!
    In the Dream House av Carmen Maria Machado
    I am, I am, I am av Maggie O’Farrell

    • Sanna

      In the Dream House står faktiskt på min att läsa-lista, så skönt att höra att den är bra! Har läst Hamnet av Maggie O’Farrell tidigare och tyckte mycket om den.

  • Anna N

    Funkar bra!
    Just börjat på fjärde delen av Denise Rudbergs serie om Kontrahenterna. Kvinnliga livsöden i Stockholm under andra världskriget.
    Kram Anna N

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *