Litteraturbloggen

Alla böcker jag har läst hittills 2023

Jag hann läsa fem böcker den första veckan av det nya året, så jag tänkte att vi kan ta en närmare titt på dem.

Men först detta: Någon frågade hur jag hittar och bestämmer vilka böcker jag läser, och ofta är det på ett av följande vis: TikTok (aka Booktok), Goodreads (ser vad andra har läst och gillat), egen research (kollar topplistor etc), eller tips från folk med liknande boksmak (till exempel här på bloggen).

Mitt bästa sätt för att hitta riktigt bra böcker skrivna av författare som inte är vita/västerländska är för övrigt att följa Roxane Gay på Goodreads. Hon läser och recenserar otroligt många bra böcker som jag antagligen inte hade hittat annars.

Men nog om detta, nu till böckerna.

Sarek av Ulf Kvensler

Jag är ständigt på jakt efter bra deckare och denna hade mycket av det jag letar efter: En intressant, annorlunda plot (den utspelar sig i Sarek nationalpark, en plats jag förmodligen aldrig kommer besöka men som var spännande att lära sig lite om) och ett högt tempo. Var det världens mest välskrivna bok med en helt oförutsägbar handling? Kanske inte. Men jag kunde inte lägga den ifrån mig och läste ut hela boken i en sittning och det räcker gott och väl för mig.

Betyg: 3/5

Our Missing Hearts av Celeste Ng

Jag har läst Celeste Ngs tidigare romaner (Little Fires Everywhere och Everything I Never Told You) och tyckte att de var helt okej. Definitivt välskrivna. Tyckte väl samma sak om denna, den var okej. Intressant premiss om ett dystopiskt framtida USA som tyvärr känns hyfsat realistiskt, och vackert språk, men väldigt ytliga karaktärer som jag hade svårt att relatera till.

Betyg: 3/5

Utmarker av Arne Dahl

Ytterligare ett av mina försök att hitta en bra deckarserie jag kan slentrianläsa mellan annan litteratur, men var inte jätteförtjust i denna. Man slängs rakt in i handlingen på ett sätt som gjorde att jag först trodde att det saknades typ 50 sidor som jag hade lyckats missa. Sen blev det väldigt mycket konspirationsteorier och riktiga konspirationer på ett sätt som gjorde mig lite matt. Men ja, läser väl eventuellt nästa del i denna serie ändå, bara för att.

Betyg: 3/5

Bunny av Mona Awad

Det här är en helt bisarr roman om en ung kvinna som pluggar kreativt skrivande på ett mycket exklusivt universitet. Svårt att förklara utan att spoila för mycket, men det är mycket droger, ritualer, hallucinationer och män utan händer. Jag älskar genren “dark academia” (tänk The Secret History och If We Were Villains) och den här passar helt klart in där, men annars är den helt originell, samt ganska rolig. Läste ut och tänkte genast: “Vad tusan var det jag just läste egentligen?”

Betyg: 4/5

Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

Nu blir det deckare igen, men som ni säkert vet har Karin Smirnoff skrivit en ny Millennium-bok, och den är jag väldigt sugen på att läsa. Jag läste de tre första av Stieg Larsson när de kom ut, men har inte läst David Lagercratz fortsättning på serien. Nu hörde jag i och för sig att Smirnoff helt har hoppat över Lagercrantz böcker och bara fortsatt som om hennes bok var nummer fyra i serien, men ändå. Känner att jag borde läsa hela serien för sakens skull. Och som Millennium-bok betraktad tycker jag att Det som inte dödar oss gjorde sitt jobb. Det är internationella konspirationer, övermänskliga prestationer av underbarnet Lisbeth Salander, och ett slag för den undersökande journalistiken. Har inte så mycket mer att tillägga.

Betyg: 3/5

Bonus: Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

Den här läste jag visserligen strax innan årsskiftet, men när vi ändå pratar Millennium (man skulle kunna tro att det är 2007 igen, när jag jobbade på Akademibokhandeln och alla i hela Sverige var helt besatta av den här serien) så måste jag ändå nämna denna. Jag gillar ju John Ajvide Lindqvist för hans förmåga att göra skräck av trygga svenska vardagssituationer och har läst alla hans böcker, men Skriften i vattnet är helt annorlunda från hans vanliga historier. JAL skulle alltså ha skrivit nästa bok i Millenniumserien, men hans manus refuserades och då skrev han helt enkelt om den och gav ut på annat förlag. Förväntar man sig skräck blir man besviken, men som deckare gillade jag denna. Det är ju VÄLDIGT mycket Millennium-feeling, fast med ombytta könsroller vilket jag måste säga att jag uppskattar.

Betyg: 3/5

Okej, en sista grej om Millennium: VD:n på mitt förra jobb brukade kalla mig för Lisbeth eftersom jag hade svart hår och tatueringar, körde hoj, var svensk och jobbade med “data” (oklart om han visste exakt vad jag jobbade med dock). Det var till hälften irriterande och till hälften en komplimang.

6 Comments

 • Al

  Jag blir så nyfiken! När du skriver att du plöjt en bok i en sittning, ungefär hur lång tid brukar det ta? Är det skillnad koncentrationsmässigt att läsa från läsplatta eller fysisk bok?

  • Sanna

   Just i det här fallet tror jag att jag började läsa runt kl 21 och var klar med boken vid 2-3 på natten. Det var INTE planerat, skulle hellre sova, men boken får bestämma 🙂 Tror inte att det är någon större skillnad mellan läsplatta och fysisk bok för mig faktiskt.

 • M

  Alltså Lisbeth är ju cool så man kan förstå att det blir en komplimang men sen att lite dras över samma kam bara för att man har tatueringar etc skulle jag också bli irriterad över.

  Jag har svårt att hitta deckare jag fastnar för numera, känns som att jag kanske läst lite för mycket sånt och snabbt lessnar när det låter i princip likadant i alla, speciellt huvudpersonerna känns så jäkla lika. Använder just nu en deckare som utspelar sig i Åre för att somna på kvällarna, Sly av Sara Strömberg.

  Började läsa Fairy Tale av Stephen King men sen ramlade jag ner i mörker och trötthet så avslutade aldrig, är dock väldigt sugen på att fortsätta läsa den igen. Tyvärr finns den inte ännu på Nextory som är den boktjänst jag har igång just nu, pallar inte heller att beställa den (vill läsa på engelska), skulle kunna se om bibblo kan ta in den.

  • Sanna

   Har du läst Åsa Larssons böcker? De tycker jag är i en klass för sig när det gäller svenska deckare. Men håller med om att det annars är mycket av samma, svårt att hålla isär alla olika serier och karaktärer.

   • M

    Ja Åsa Larsson är bra! Min mamma plöjer deckare som en tok, hon ledsnar aldrig men hon minns heller aldrig vilka författare som är bra, svårt att få boktips av henne haha

 • Ulf

  Fantastiskt att du kan läsa så mycket. Själv är jag mycket långsammare. Och jag har inte samma nöje av deckare, även om det händer.

  Vill gärna rekommendera en tysk bok, även om jag bara kommit halvvägs: Kairos av Jenny Erpenbeck. Den utspelar sig i Östberlin i slutet av 80-talet (kanske även förbi murens fall?) och handlar om en ung kvinna som möter en äldre man i ett ”Kairos-ögonblick ”. Stor kärlek uppstår, men naturligtvis med komplikationer.
  Fantastiskt välskriven, med ett underbart språk. Och väldigt engagerande.
  Som sagt, jag har bara läst halva ännu, men ändå!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *