Äventyr,  Resor

Alla nationalparker jag besökte 2022, från värst till bäst

TACK för alla förslag på förra inlägget, känner mig helt klart redo att tackla ett nytt bloggår nu. Vi börjar lite ambitiöst här med en resesammanfattning av förra året, men planerar absolut att fokusera på mer vardagsgrejer också.

Som ni vet är mitt långsiktiga mål att besöka alla USA:s 63 nationalparker. Jag har hittills kommit lite längre än halvvägs. Det här är ett roligt projekt eftersom nationalparkerna är så pass utspridda att det tvingar mig att åka till ställen jag annars antagligen inte hade prioriterat att besöka (till exempel West Virginia).

Förra året hann jag med 11 nationalparker, och 8 av dem hade jag aldrig varit i tidigare. Jag gjorde en video på Instagram där jag rankade årets alla parker från sämst till bäst (obs att alla är värda att besöka, det finns inga dåliga nationalparker), och här kommer den listan i bloggform.

11. Biscayne National Park

Biscayne ligger längs kusten i södra Florida och jag var där i januari förra året. Anledningen till att den hamnar sist på den här listan är för att 95% av parken består av vatten, så det är lite svårt att utforska på hoj. Hade vi planerat lite bättre hade vi kanske bokat en båttur, annars är snorkling tydligen ett bra sätt att se Biscayne på.

Betyg: 5/10

10. Redwood National Park

Det här var mitt mest kontroversiella val, eftersom jag vet många som älskar Redwood. Alltså det är ju fint här såklart, men parken består mest av riktigt stora träd. Hata mig inte nu, men jag tycker inte att det är så himla intressant med stora träd. Hade samma problem i Sequoia National Park. Det finns såklart även annan fin natur här men den ligger väldigt avlägset till på skruttiga grusvägar som jag inte kunde ta mig till eftersom den här hojen inte är så bra på annat underlag än asfalt. Men gillar man stora träd är det en perfekt plats att besöka.

Betyg: 6/10

9. Channel Islands National Park

Det här var den nionde och sista nationalparken jag hade kvar att besöka i Kalifornien och består av fem öar mitt ute i Stilla Havet. Det var ganska knöligt att ta sig hit eftersom båtresorna säljer slut flera månader i förväg, och det finns inte så mycket att göra förutom att hajka eller paddla runt ön. Så vi gjorde båda. Det var väldigt vackert, men jag kände mig också väldigt klar med den här parken framåt eftermiddagen.

Betyg: 6,5/10

8. Everglades National Park

Den här nationalparken i Florida är spännande. Fullt av typisk Florida-natur, alltså typ träskmark och djungel. Mitt mål med det här besöket var att se minst en alligator, vilket jag hade hört skulle finnas överallt. Men vid det här laget hade jag varit i Florida i nästan två veckor och inte sett en enda! Vi traskade runt bland kärren och hyrde till och med kajaker och paddlade runt, men de enda djuren vi såg var en massa fåglar. Sen till slut fick vi syn på den här bjässen, som nog visserligen är en krokodil, men ändå.

Betyg: 7/10

7. New River Gorge National Park

New River Gorge i West Virginia är den nyaste nationalparken i USA, den blev uppgraderad från en “national river” för två år sen. Jag behövde åka till Ohio i jobbet i somras och eftersom Ohio ligger nära West Virginia passade jag då på att hyra en hoj i Cincinnati och köra genom Ohio, Kentucky och WV för att se den här platsen. Man kan säga mycket om Appalachia, och det var lärorikt för mig att köra igenom de små extremt fattiga byarna i området, det förklarar en hel del om varför USA är som det är. (Kan eventuellt utveckla detta resonemang i ett eget inlägg.) Mittpunkten i parken är den här enorma bron som jag har velat se hur länge som helst eftersom jag älskar dramatiska broar.

Hade lite otur med vädret eftersom det regnade en massa medan jag var här, men det var i alla fall väldigt vackert. Pallar inte med West Virginia rent politiskt, men naturen här är verkligen storslagen.

Betyg: 7,5/10

6. Lassen Volcanic National Park

Den här parken ligger långt norrut i norra Kalifornien, nära gränsen till Oregon. I september åkte jag på en lång solo-roadtrip genom hela Kalifornien för att äntligen få besöka Lassen Volcanic – och så höll jag på att misslyckas med detta. Det snöade en massa i bergen bara några dagar innan mitt planerade besök så parken var stängd i flera dagar. Den öppnade igen bara några timmar innan jag kom tid, så jag hade otrolig tur med timingen.

Själva parken består av flera vulkaner, den största är Lassen Peak. Här finns även klarblåa sjöar, bubblande lerpölar och slingriga bergsvägar. Det är som en mindre version av Yellowstone. Helt klart värt ett besök.

Betyg: 7,5/10

5. Arches National Park

Södra Utah är svårslaget när det gäller naturupplevelser, det är så dramatiskt och storslaget överallt med röda klippor och naturliga bågar och öken. Det finns hela fem nationalparker i det här området, och alla är otroliga på sitt eget sätt. Jag hann med en snabbvisit till Arches när jag var i Moab på jobb i april, och trots att jag har varit här tidigare tröttnar man liksom inte. Så vackert.

Betyg: 8/10

4. Dry Tortugas National Park

I likhet med Channel Islands är det både dyrt och krångligt att ta sig till Dry Tortugas, som ligger extremt avlägset, på en liten ö mitt ute i havet, 11 mil öster om Key West i Florida. Det finns egentligen ingenting här förutom ett enormt militärfort från 1800-talet, men det är så sjukt mäktigt att se kontrasten av det stora röda fortet mot det turkosa, helt klara vattnet. Den här parken låg högt på min bucket list, och det var helt klart värt mödan att ta sig hit. (Skrev mer om det här.)

Betyg: 8/10

3. Joshua Tree National Park

Joshua Tree är min närmsta nationalpark och förra året besökte jag den två gånger, en gång med Genevieve i mars och en gång själv i oktober. Det är svårt att förklara vad som är så magiskt med det här stället, men det är en av mina favoritplatser i hela världen. Det är någonting med öknen, klippformationerna och de konstiga träden som gör att det känns som att man befinner sig på en annan planet, och jag blir alltid helt lugn i själen när jag är här.

Betyg: 9/10

2. Haleakala National Park

Bara några dagar innan nyår seglade Haleakala oväntat in på plats nummer två på den här listan. Jag hade verkligen inte förväntat mig att den här parken, som ligger på Hawaii, skulle drabba mig så ordentligt som den faktiskt gjorde. Parken består främst av vulkanen med samma namn och en enormt slingrig väg som leder upp till själva kratern. Utsikten hela vägen upp var helt enorm, man såg hela västra Maui, och kratern var något av det mest spektakulära jag någonsin sett. Kunde inte sluta stirra på den, trots att det var svinkallt och blåsigt uppe på toppen. Så mäktigt.

Betyg: 9/10

1. Yosemite National Park

Högst upp på listan har vi Yosemite, som nog är den vackraste platsen jag någonsin har besökt, och som jag alltid längtar efter att få återvända till. Det här var mitt tredje besök och det var lika överväldigande som det första. Jag förstod det inte själv förrän jag tog mig hit första gången, men det är helt omöjligt att göra de här vyerna rättvisa på bild. En perfekt plats, no notes.

Betyg: 10/10

11 Comments

 • karin selin

  Kul inlägg! Man får en bättre förståelse för hur skiftande naturen kan vara i usa vilket är häftigt! Hade gärna läst ett inlägg om Appalachia också, intressant hur det kan finnas så enorma klassklyftor. Samt är själv social arbetare så även ur det perspektivet är det väldigt intressant.

 • M

  Känner att jag måste ta mig i kragen och även kommentera på alla dina inlägg om jag nu ska komma med krav på att du ska blogga mer, inte bara sitta och läsa i tysthet.
  Älskar att läsa och se bilder från nationalparkerna du varit i pga tycker så mkt om att vara i naturen själv och jag kan iaf drömma mig bort till ställen jag mest troligt aldrig kommer kunna besöka genom dina inlägg. Ger mig även inspiration till att ta mig i kragen och faktiskt besöka naturreservat i Sverige, vilket jag har gjort mycket mer de senaste 1,5 åren.
  Drömmen jag har är dock att vandra i Schweiz, sån fantastisk natur med bergen! Some day I will get there.

  • Sanna

   Uppskattar verkligen kommentarer, så tack för att du tar dig tid 🙂

   Åh, själv vill jag till alperna för att köra hoj. Och jag var inte så intresserad av att vara ute i naturen när jag bodde i Sverige men jag utgår från att det finns en massa fantastiska områden att se där också.

 • Linda

  Så roligt att få läsa lite om de olika parkerna och hur du upplevde dem! Vill också läsa on Appalachia, och gärna om dina planer för vilka nationalparker du vill besöka 2023 🙂

 • Cecilia i Houston

  Alltid roligt att läsa iaktagelserna om national parkerna (fast jag har nog aldrig kommenterat förut). Av dessa har jag bara varit i Redwood och Yellowstone – jag gillar stora träd men håller med om att Yellowstone slår det mesta.

  Du får åka tillbaka till Biscayne, Dry Tortugas och Channel Islands om du börjar dyka – det verkar helt fantastiskt under vattnet. Jag vet att det inte är för alla men det bästa jag gjort var att börja dyka för 5 år sedan. Jag har dykt i Florida men inte i national parkerna.

  • Sanna

   Jag försökte mig faktiskt på att snorkla i Dry Tortugas men fick en panikattack nästan genast. Tycker att det är skitläskigt att se vad som pågår under havsytan ? Så dykning är nog inte för mig, men det ser ändå spännande ut. Kul att du har hittat något du gillar!

 • Helen

  intressant att läsa om nationalparkerna! Vilken natur, så otroligt vackert!
  Den enda nationalpark jag besökt i USA är Petrified Forest National Park.
  Vi körde därigenom 2019 när vi körde Route 66. Mycket fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *