Litteraturbloggen

Mitt bokår 2022

My year in books

När pandemin var som nyast och värst, där under våren 2020 ungefär, hände något med mig. Jag blev plötsligt helt stressad av att titta på tv. Det enda som funkade var Disney+ och The Great British Bake-Off, men sen blev det också för jobbigt. Det slutade med att jag sa upp alla mina streaming-abonnemang och flyttade min tv från vardagsrummet till en garderob. Det här året har jag inte sett en enda film eller tv-serie, och kan inte påstå att jag saknar det heller.

Istället sysslar jag mest med två saker när jag bara sitter hemma utan något att göra: jag läser böcker och scrollar TikTok.

När jag var sjuk med någon sorts influensa i november läste jag 8 böcker på 8 dagar, vilket måste vara någon sorts personligt rekord. Det hann bli totalt 92 böcker lästa det här året. Här kommer en lista om dessa.

Antal lästa böcker:
92

Bästa boken jag läste i år:
Jag läste 6 böcker som jag gav en femma i betyg. De här var alla FANTASTISKA:

Sea of Tranquility av Emily St. John Mandel
Song of Achilles av Madeline Miller
Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow av Gabrielle Zevin
Trust av Hernan Diaz
Stay and Fight av Madeline Ffitch
Yerba Buena av Nina LaCour

Några bubblare som fick en fyra i betyg men som jag ändå verkligen vill rekommendera:

Häng city av Mikael Yvesand (den här var nästan perfekt, om det inte vore för slutet hade den varit en solklar femma)
Razorblade Tears och Blacktop Wasteland av S.A. Cosby
Hench av Natalie Zina Walschots

Svårast att lägga ifrån sig:
Spindeln av Lars Kepler och ett gäng andra deckare. Vilket är huvudanledningen till att jag läser mycket deckare. Uppskattar verkligen en redig bladvändare.

Sämsta boken jag läste i år:
The Maid av Nita Prose, The Last Thing He Told Me av Laura Dave och They Both Die at the End av Adam Silvera.

Sorgligaste boken jag läste i år:
Turtles All the Way Down av John Green och The One Hundred Years of Lenni and Margot av Marianne Cronin var nog de mest uppenbart sorgliga böckerna jag läste.

Roligaste boken jag läste i år:
Häng city var briljant, skrattade så mycket.

Längsta boken jag läste i år:
Vinnarna av Fredrik Backman, 712 sidor.

Kortaste boken jag läste i år:
Detaljerna av Ia Genberg, 152 sidor.

Antal kvinnliga författare:
54

Antal manliga författare:
25

Antal böcker på svenska:
37

Antal böcker på engelska:
55

Antal ljudböcker:
5

Mål inför bokåret 2022:
Jag vill läsa fler riktigt bra böcker på svenska. Jag brukar tänka att jag läser ungefär lika många böcker på svenska som på engelska, men så blev det tydligen inte det här året. Och inga av de svenska böckerna hamnade i toppen av det bästa jag läst. Så jag tar hemskt gärna emot förslag på riktigt, riktigt bra svenska böcker. De får helst vara någorlunda nyutgivna, inom de senaste fem åren eller så, men det är inget krav.

***

Vad var det bästa du läste i år?

5 Comments

 • Jenny

  De bästa jag läste:

  Madeleine Miller – Song of Achilles
  Joanna Rubin Dranger – Ihågkom oss till liv (rekommenderar verkligen, om du får tag på den, det är ett seriealbum som bl.a. handlar om Sveriges och Norges hantering av judar före/under andra världskriget).
  Maria Maunsbach – Lucky Lada och jag. Så jävla märklig, men femplus-bok. Måste lyssnas på.

 • Ida

  Den bästa svenska boken jag läste förra året var Lesbiska Ligan av Mian Lodalen, så det är mitt tips! Jag ser fram emot att läsa några av din favoriter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *