Nära döden-upplevelser

Översvämningar och kaos i Kalifornien

Det regnar så mycket i Kalifornien just nu att det är en av huvudnyheterna i hela landet.

Speciellt här i San Diego brukar vi vara skonade från “väder” i bemärkelsen att det nästan alltid är soligt, och oftast varken för varmt eller för kallt. Men nu är hela delstaten inne på den femte stora stormen sen jul, och speciellt i norra Kalifornien innebär det rejäla översvämningar överallt.

Själv vaknade jag igår till ett gäng vädervarningar på mobilen. Till exempel denna: “Severe storm risk. Isolated to strong severe thunderstorms capable of producing damaging winds and perhaps a brief tornado may occur today.” En liten tornado bara! Inget att oroa sig för. Jag känner mig aldrig så glad över att jobba hemifrån som när det är “väder” i Kalifornien och jag kan välja att bara stanna hemma tills det går över.

Vi behöver ju regn här pga torkan, men samtidigt är ingenting byggt för regn. Hela områden svämmar över och vägar stängs för trafik och det är bilolyckor överallt. Minst 17 personer har dött hittills pga översvämningar och jordskred, och allt blir värre i de områden som tidigare har drabbats hårdast av skogsbränder.

Det hela är dessutom en oroande utveckling, eftersom det är ett så tydligt tecken på klimatförändringarna. Man märker det över hela landet, så mycket extremt väder överallt. Från de dödliga snöstormarna i Buffalo för några veckor sen till de dödliga regnstormarna i Kentucky i somras till de dödliga översvämningarna i Kalifornien just nu. Det är läskigt. Svårt att värja sig mot.

Det är också så typiskt USA att ingenting här kan göras med måtta, det ska liksom alltid vara störst och värst och mest extremt.

2 Comments

  • M

    Inlägg som denna gör att man är glad att man bor i Sverige. Har varit orimligt rädd för extrema oväder sen jag var liten, översvämningar, stormar, tornados. Och jag bodde då i Norrlands inland där inget händer haha.
    Har fått för mig att just Kalifornien har drabbats extra mycket dom senaste åren när det kommer till bränder, torka och översvämning? Alltså utav alla staterna.

    • Sanna

      Ja, i Sverige är det kanske kallt och mörkt och jävligt, men i alla fall inte så mycket jordbävningar och orkaner, ha! Jag vet inte om Kalifornien är hårdare drabbat än andra delstater, typ Florida eller Louisiana eller för den delen Puerto Rico. Men jo, det blir ju mer och mer extremt, det märks tydligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *