Vardagsanekdoter

Från soffpotatis till löpare, andra omgången

För några år sen började jag springa. Hade aldrig varit en löpare tidigare men kände plötsligt att det var dags. Jag laddade ner en app som heter C25K, vilket står för Couch to 5K. Den hjälper alltså folk att gå från soffpotatis till att springa femkilometerslopp.

Jag hörde om den här appen när jag intervjuade en extremmaratonlöpare för en artikel för magasinet jag jobbade på då, en kvinna som reste runt hela världen och sprang ultramaraton, till exempel ett på 250 kilometer genom Saharaöknen. Hon berättade att bara två år tidigare hade hon aldrig sprungit ens en halvmara, men hon började med den appen och sen blev hon hooked.

Så jag körde programmet och lyckades efter några månader springa 5 km utan större problem.

Sen skadade jag knät 2020 och har inte kunnat springa sen dess. Har träffat flera specialistläkare, gått i sjukgymnastik, fått två kortisonsprutor, gjort magnetröntgen och vanlig röntgen och till och med träffat en kirurg, men ingen kan peka på exakt vad det är för fel på mitt knä, varför det gör så satans ont.

Men eftersom jag verkar ha nått vägs ände med sjukvården är min nya taktik att helt enkelt ignorera att det gör ont och leva mitt liv som om jag hade två fungerande knän.

Idag började jag alltså om från början med C25K-appen och gjorde en 3,2 kilometer lång runda i kvarteren. Första dagen varvar man att springa i 60 sekunder med att gå i 90 sekunder. Den första halvan kändes ok, men mot slutet gjorde det ganska ont i knät. Jag körde dock ett yogapass när jag kom hem för att verkligen stretcha ut allt ordentligt. Vi får se hur det känns imorgon.

Är det här en dålig idé? Möjligen. Men om jag pajar knät ännu mer i processen kanske någon i så fall äntligen kan hitta felet och laga det.

10 Comments

 • Linda

  Har också problem med ett knä men vet att det beror på att brosket är mer slitet på den sidan. Otroligt frustrerande att inte kunna springa som förut men ska försöka igen i vår, efter att ha jobbat på att träna upp muskulaturen runt knät, och kanske försöka börja lite lugnare den här gången istället för att köra på 5 km första gången (är rastlös och dum så kör alltid på för hårt).:) Har hittat ett par skor från Adidas som ger bra stuns och det känns bättre när jag använder dem.
  Älskar för övrigt att du bloggar mer nu. Din blogg är nu del av min morgonrutin.:)

  • Sanna

   Ja, det här har min läkare pratat om också, tydligen är det vanligt att kvinnor får ont i knät på ena sidan eftersom vi ofta har svagare muskler på insidan av låret. Den muskulaturen försöker jag fokusera på att bygga upp nu. Men ja, det är nog en bra idé att börja lite lättare och jobba sig upp 😉

   Och tack! Glad att du läser ❤️

 • Helen

  ja, heja dej som bloggar mer! Det är kul att läsa om vad som händer på andra sidan Atlanten!
  Lycka till med löpträningen. Var försiktig med ditt knä!

 • M

  Det är sjukt irriterande när kropp och/eller knopp motarbetar en. Jag tycker också om att springa men mitt högra knä (som jag haft problem med sen jag spelade fotboll i högstadiet) blir förbannad om jag inte gör det i lutning, så backar funkar bäst.

 • Ulf Boman

  Har du ärvt faderns, fasterns, farmoderns och farfaderns artros???
  Att stärka musklerna runt knät hjälper i så fall, men det har du väl redan provat.
  Lycka till med löpträningen – vi håller tummarna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *