Litteraturbloggen

Några böcker jag har läst i februari

Vi är lite drygt halvvägs igenom februari och jag har läst sju böcker hittills den här månaden. Kvalitetsmässigt ligger vi mycket bättre till än förra månaden, vilket är skönt. Här kommer några av dem.

Lessons in Chemistry av Bonnie Garmus

En rolig och charmig bok som samtidigt får blodet att koka. Handlar om en kvinnlig kemist på 60-talet och hennes motgångar (sexism) och framgångar (kemi och matlagning). Kanske inte världens mest realistiska plot eller karaktärer, men det behöver inte vara så himla realistiskt jämt. Jag tyckte denna var fin.

Betyg: 4/5

True Biz av Sara Nović

Om ett gäng döva ungdomar på en internatskola och deras kamp för att vuxna i deras närhet ska lyssna på dem. Mycket YA-feeling på denna, med tonårskärlek och politisk aktivism, men det gör inte mig så mycket, jag gillar YA. Lärde mig mycket om saker jag hade väldigt dålig koll på, till exempel teckenspråk och cochleaimplantat.

Betyg: 4/5

Kindred av Octavia Butler

Det här är en klassiker, utgiven 1979. Handlar om Dana, en samtida (alltså på 70-talet) ung kvinna i Kalifornien, som plötsligt börjar kastas fram och tillbaka i tiden till Maryland under slaveritiden för att rädda livet på en av sina förfäder. Som svart kvinna får Dana själv uppleva hur slavar behandlades och det är brutalt och fullkomligt hjärtskärande. Blev väldigt påverkad av den här romanen och läste ut den i en sittning.

Betyg: 5/5

Stormvakt och Isbrytare av Kristina Ohlsson

Som ni vet är jag alltid på jakt på bra deckarserier och nu har jag hittat en jag gillar. Den här veckan läste jag de två första delarna av Kristina Ohlssons nya serie, som handlar om en man som heter August Strindberg och flyttar från Stockholm till en liten stad på västkusten där det plötsligt händer en massa grejer. Har aldrig läst något av Kristina Ohlsson tidigare men nu funderar jag på att även ta mig an hennes tidigare serier.

Betyg: 3/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *